137/2011. (V. 31.) önkormányzati határozat
Tárgy: felterjesztés a lakcímbejelentés jogi szabályozásáról

137/2011 (V.31.) számú önkormányzati határozat
felterjesztés a lakcímbejelentés jogi szabályozásáról
 
Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 101. §-ában biztosított hatáskörében eljárva a Magyar Köztársaság Országgyűléséhez fordul és kezdeményezi a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény módosítását.
 
A lakcímbejelentést törvény, a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény (Nyvt.), és a végrehajtására kiadott 146/1993. (X.26.) Korm. rendelet (Nyvtvhr.) szabályozza, így az nem tekinthető olyan közügynek, melyben az önkormányzatnak az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésén alapuló önálló rendeletalkotási joga lehetne. Rendeletalkotásra vonatkozó felhatalmazást a Nyvt. két helyen tartalmaz, egyrészt a 33. § (2) bekezdésében, másrészt a 47. § (4) bekezdésében. A 33. § (2) bekezdése felhatalmazást ad arra, hogy az önkormányzat rendelete lehetővé tegye a Nyvt. 17. § (2) bekezdés b) pontjában meghatározott adatok átadását az ott megjelölt szerveknek. A 47. § (4) bekezdése szerint pedig a helyi önkormányzatok arra kapnak felhatalmazást, hogy - a miniszterrel egyeztetve - rendeletben meghatározzák azokat a szervezeteket, amelyek a nyilvántartás részére adatfeldolgozást végezhetnek.
 
Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete javasolja a törvény módosítását, illetve annak kiegészítését; az egy lakásba, lakóingatlanba bejelentkező személyek számának meghatározását négyzetméter és közegészségügyi szempontok szerint.
Amennyiben a jogalkotó úgy ítéli meg, hogy ez a társadalmi viszony eltérő lehet az egyes önkormányzatok területén, akkor a képviselő-testület javasolja, hogy e tárgykörben az önkormányzatok kapjanak felhatalmazást arra, hogy önkormányzati rendeletben szabályozhassák a bejelentkezéssel kapcsolatos helyi feltételeket.
 
A képviselő-testülete javaslatát azzal indokolja, hogy a városban több olyan lakás, lakóingatlan található ahol a bejelentett személyek száma alapján az alapvető élet- és közegészségügyi feltételek nem érvényesülhetnek.
 
Erről értesül:
1.)    Magyar Köztársaság Országgyűlése
2.)    Kecze István polgármester
3.)    Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztálya
4.)  Polgármesteri Hivatal Szervezési Osztálya

« Vissza
Vissza a főmenübe