196/2011. (VII. 13.) önkormányzati határozat
Tárgy: törvényességi észrevételről

196/2011. (VII.13.) számú önkormányzati határozat
törvényességi észrevételről
 
Kisújszállás Város Önkormányzati Képviselő-testülete a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal – a 01-2968/2011. számon – Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének a közterületek használatáról szóló 24/2004. (IV.20.) önkormányzati rendeletére (továbbiakban: rendelet) vonatkozó törvényességi észrevételével nem ért egyet.
A Kormányhivatal törvényességi észrevételében megállapította, hogy a rendelet 2. § (4) bekezdés b) pontja ellentétes a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. tv. (továbbiakban: Grtv.) 18. §-ával.
A rendelet 2. § (4) bekezdés b) pontja szerint nem adható közterület-használati engedély „alkohol (…) reklámozására.”
Az alkoholtartalmú italok reklámozásával kapcsolatos szabályokat a Grtv. tartalmazza, mely nem tiltja teljes körűen az alkoholtartalmú italok reklámját, csupán meghatározza, mely módokon (18. § (1) bekezdés), és mely helyeken (18. §(2) bekezdés) nem tehető közzé ilyen reklám. A Grtv. e mellett nem tartalmaz felhatalmazó rendelkezést önkormányzati rendelet megalkotására.
 
Az Alkotmánybíróság több határozatában megállapította, hogy „nem minősül alkotmányellenesnek az olyan tartalmú önkormányzati rendeleti szabályozás, amely magasabb szintű jogszabály által rendezett és bizonyos feltételek mellett lehetővé tett tevékenységgel szemben körülhatárolt területi kiterjedtséggel megszorító feltételeket állapít meg anélkül, hogy a magasabb jogszabály lehetőséget biztosító rendelkezéseinek érvényesülését általános jelleggel megakadályozná.
 
A képviselő-testülete véleménye szerint a rendelet nem ellentétes az Alkotmánybíróság hivatkozott határozataival, mivel a rendelet nem általános jelleggel tiltja a város közigazgatási területén az alkoholtartalmú italok reklámozását, csupán a közterületek eltérő használatára adott engedélyezési eljárásnál írja elő, hogy közterület-használat erre a célra nem adható, vagyis a megszorító feltétel csak a közterületi reklámozásra vonatkozik.
Ezzel a rendeleti szabályozással a képviselő-testület nem akadályozza meg az alkoholtartalmú italok Grtv-ben szabályozott rendelkezések általános jellegű érvényesülését.
 
Erről értesül.
  1. Kecze István polgármester
  2. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal
  3. Polgármesteri Hivatal Építési és Városüzemeltetési Osztálya
  4. Polgármesteri Hivatal Szervezési Osztálya

« Vissza
Vissza a főmenübe