29/2011. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet
Tárgy: a kincstári rendszer működéséről

KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK
 
29/2011. (VIII.31.) önkormányzati rendelete
 
a kincstári rendszer működéséről
 
 
Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 10. § (1) d.) pontjában megállapított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
 
1. A rendelet hatálya
 
1. § Kisújszállás Város Önkormányzati Képviselő-testülete a kiadások teljesítéséhez igazodó intézmény finanszírozás érdekében valamennyi önállóan működő önkormányzati intézményére kiterjedően kincstári rendszert vezet be.
2. Bankszámla
 
2.      § (1) A kincstári rendszerben valamennyi intézmény megtartja az önálló bankszámláit.
(2) A kincstári rendszer nem érinti az intézmények alapító okiratban rögzített gazdálkodási jogkörét.
(3)   Az intézmények az alapító okirataikban és a Polgármesteri Hivatallal kötött munkamegosztási megállapodásban rögzítettek szerint látják el a gazdálkodással, a költségvetés tervezéssel, az előirányzat felhasználással, a hatáskörbe tartozó előirányzat módosítással, az üzemeltetéssel, működéssel, fenntartással, beszerzéssel, a vagyon használatával és hasznosításával, a munkaerő gazdálkodásával, a készpénz kezelésével, az analitikus nyilvántartással, könyvvezetéssel, számlakezeléssel, pénzügyi információszolgáltatással összefüggő feladataikat.
 
3.Előirányzat felhasználási terv
 
3.§ (1) Az intézmények támogatása az önkormányzati költségvetési előirányzat felhasználási terv alapján történik.
(2)   Előirányzat-felhasználási terv: a költségvetési szerv, az előirányzatok várható bevételeinek (támogatás, saját bevétel, átvett pénzeszköz), valamint az időszak elején rendelkezésre álló forrásainak (készpénz és bankszámlaállomány együttes összege) figyelembevételével legalább havi ütemezéssel tartalmazza a teljesíthető kiadásokat (a korábbi időszakról áthúzódó fizetési kötelezettségekkel együtt), melyeket olyan részletezettséggel kell kimutatni, hogy az megbízható alapja legyen a kötelezettségvállalási jogkör gyakorlásának és a likviditás biztosításának.
 
(3)   Az előirányzat felhasználási terv az éves költségvetési önkormányzati rendelet része.
 
(4)   A heti kiadás ütemezés a havi kiadás ütem tartása mellett legfeljebb 10 % többlettel térhet el a kincstárnok írásbeli engedélyével.
(5) A (4) bekezdésben meghatározottnál nagyobb mértékű előirányzat felhasználási eltérést

 
a) a polgármester vagy az általa felhatalmazott személy engedélyezi - írásban - ha az előrehozott finanszírozással az éves előirányzat felhasználási tervet az intézmény nem lépi túl,
b) a képviselő-testület engedélyezi, ha az előrehozott finanszírozással az éves előirányzat felhasználási tervet az intézmény túllépi.
(6) Az (5) bekezdés b.) pont esetén az önkormányzat éves költségvetési rendeletét továbbá az intézmény költségvetését módosítani kell.
(7) Az előirányzat felhasználási terv esedékes ütemének (4) és (5) bekezdés szerinti előrehozása akkor engedélyezhető, ha:
a) az intézmény igazolja, hogy a gazdasági eseményről az ütemezés jóváhagyását megelőzően nem volt tudomása és
b) az előirányzat felhasználási terv esedékes ütemének előrehozásának szükségességét hitelt érdemlően alátámasztja és
c) az előrehozás ténye nem befolyásolja az intézmény éves működésének biztonságát.
(8) Az (5) bekezdés b) pontja esetén feltétele továbbá az előzőeken túl, a (6) bekezdés szerinti költségvetés módosítása.
(9) Az előirányzat felhasználási tervtől való eltérést a rendelet 1/c . mellékletének felhasználásával kell engedélyeztetni a heti finanszírozási igény benyújtásával egyidejűleg.
(10) A kincstár minden nap teljesíti a rendelet 1/a. melléklete szerinti intézményi finanszírozási igényeket.
(11) A heti finanszírozási igény elkészítéséhez legkésőbb a finanszírozott időszakot megelőző hét péntek 12 óráig a pénzügyi osztályra le kell adni a határidős számlákat a kötelező mellékletekkel együtt. A benyújtott számlák alapján a pénzügyi osztály munkatársai elkészítik a rendelet 1/a melléklete szerinti heti támogatási ütemtervet. A rendelet 1/a. számú melléklete mellé kötelezően el kell készíteni a rendelet 1/b. számú részletező mellékletét, melyben az adott napra igényelt összegek jogcímenkénti megnevezése szükséges. A határidő elmulasztása esetén a számlák kiegyenlítésére csak a tárgyhetet követő héten van lehetőség, kivéve, ha az ütemterv módosítását a polgármester engedélyezi.
(12) Az előirányzat-felhasználás és finanszírozása gazdasági eseményekhez igazodóan, utólagosan és az intézményi bevételek beszámításával történik.
(13) Év közben jutalom céljára – a jogszabály által kötelezően előírt vagy az önkormányzat által engedélyezett kivételével – december hónap kivételével előrehozott kincstári finanszírozás nem kérhető illetve a kincstár erre előrehozott finanszírozást nem biztosíthat.
 
4. Többletbevétel
 
4.§ (1) a) Az intézmények az évközi többletbevételekkel az előirányzat felhasználási tervet az önkormányzat éves költségvetési rendeletében meghatározottak szerint az önkormányzat előirányzat módosítása után megemelhetik.

b) Többletbevétel: a közhatalmi bevételek, intézményi működési bevételek és felhalmozási bevételek kiemelt előirányzat eredeti előirányzatán felül pénzügyileg teljesült összeg
(2)    Az intézmények a jóváhagyott előirányzatokon belül – beleértve a létszámkeretet is – kötelesek gazdálkodni.
 
(3)   Az intézmények a többletbevételekről év közben minden esetben azonnal tájékoztatják a jegyzőt.
A polgármester - a jegyző előkészítésében – a Pénzügyi Bizottságot és Képviselő-testületet tájékoztatja.
 
(4)   A képviselő-testület - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló irányító szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meghatározott határidejéig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének ennek megfelelő módosításáról.
 
(5) Az intézményi előirányzatok között nem szereplő utófinanszírozott feladatokhoz kapcsolódó intézményi támogatási igények kincstári finanszírozását – az intézmény külön kérelme alapján – a polgármester engedélyezi. A kérelemben fel kell tüntetni az utófinanszírozás várható időpontját.
 
5. Bevételek számlára befizetése
 
5.§ (1) A készpénzben beszedett bevételeket az intézmény köteles a munkamegosztási megállapodásban rögzítettek szerint a bankszámlájára befizetni.
(2) Az intézmények kifizetéseiket elsősorban átutalással teljesítik. A készpénzzel történő kifizetés ellátmányból történhet, az ellátmány kezelésekor be kell tartani a Pénz- és értékkezelési szabályzatban foglalt előírásokat.
 
6. Bankszámlák közötti átvezetések rendje, pénzforgalom elszámolása
 
6.§ (1) Az intézmények számláin képződő egyenleget január 1-től december 20-ig terjedő időszakban – intézményi felhatalmazás alapján – a számlavezető, OTP Bank NyRt. naponta 10.000.-Ft egyenleg meghagyásával átvezeti az önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára.
(2) A kincstártól az intézmény számlájára történő utalást önkormányzati támogatásként, az intézmény számlájáról az önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára az 1.) bekezdés szerinti átvezetést önkormányzati támogatás csökkentésként kell elszámolni.
(3) Minden pénzforgalmat, ami a kincstár és az intézményi bankszámla között történik, elsődlegesen intézmény támogatásként kell elszámolni.
(4) Az intézményi átvett összegek maradványát december 20. napjáig a 2. számú melléklet szerinti nyomtatványon az intézmény bejelenti a kincstárnak, mely alapján az elszámolt támogatás módosításra kerül.
(5) Az év végén kimutatott átvett pénzeszközök maradványát az év utolsó banki munkanapján az érintett intézmény bankszámlájára vissza kell vezetni.

 

(6) A polgármester - egyedi döntés alapján – engedélyezheti pályázatokon nyert, vagy egyéb céljellegű összegek elkülönített bankszámlán való kezelését és a bankszámla kincstári rendszeren kívüli forgalmazását.
7. Kincstári szervezet
 
7.§ (1) A kincstár a Polgármesteri Hivatal részeként, nem önálló szervezeti egységként működik a Pénzügyi Osztályon belül.
 
(2) A kincstár feladatait a kincstárnok látja el.
 
(3) A kincstár nem rendelkezik az intézmények előirányzat felhasználása feletti felelősséggel, csak az előirányzat felhasználási terv teljesítése tekintetében.
 
8. Információszolgáltatás
 
8.§ (1) A kincstárnok a tárgyhónapot követő hó 4. munkanapján írásban tájékoztatja a polgármestert és az intézményeket az intézmények által felhasznált önkormányzati támogatás összegéről, a havi és éves előirányzat felhasználási tervhez viszonyított eltérésről (+/- összeg).
 
(2) A kincstárnok a tárgyhónap utolsó hetét megelőző hét utolsó előtti munkanapján tájékoztatja a tárgyhónapban még felhasználható önkormányzati támogatás összegéről az önállóan működő intézményeket.
 
9. Záró rendelkezések

9. § (1) Hatályát veszti a kincstári rendszer működéséről szóló 28/2005. (VII.1.) önkormányzati rendelet.
 
(2) E rendelet 2011. augusztus 31-én lép hatályba.
Kisújszállás, 2011. augusztus 30.
 
       (:Kecze István :)                                                                         (:Dr.Kittlinger Ilona:)
          polgármester                                                                             címzetes főjegyző
 
 
A rendelet kihirdetésre került: 2011. augusztus 31-én, a Városháza hirdetőjében.
 
Kisújszállás, 2011. augusztus 31.
                                                                                                                (:Dr. Kittlinger Ilona:)
                                                                                                                  címzetes főjegyző

 

« Vissza
Vissza a főmenübe