28/2005. (VII. 1.) önkormányzati rendelet
Tárgy: a kincstári rendszer működéséről

Kisújszállás Város Önkormányzatának

28/2005. (VII.1.)
önkormányzati rendelete

a kincstári rendszer működéséről

Kisújszállás Város Önkormányzati Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdése alapján a következő rendeletet alkotja.

1. §

Kisújszállás Város Önkormányzati Képviselő-testülete a kiadások teljesítéséhez igazodó intézmény finanszírozás érdekében valamennyi – önállóan, és részben önállóan gazdálkodó - önkormányzati intézményre kiterjedően kincstári rendszert vezet be .

2. §

Bankszámla

a.) A kincstári rendszerben valamennyi intézmény megtartja a rendelet 1. számú mellékletében részletezett önálló bankszámláit.

b.) A kincstári rendszer nem érinti az intézmények alapító okiratban rögzített gazdálkodási jogkörét.

c.) Az intézmények az alapító okirataikban rögzítettek szerint látják el a gazdálkodással, a költségvetés tervezéssel, az előirányzat felhasználással, a hatáskörbe tartozó előirányzat módosítással, az üzemeltetéssel, működéssel, fenntartással, beszerzéssel, a vagyon használatával és hasznosításával, a munkaerő gazdálkodásával, a készpénz kezelésével, az analitikus nyilvántartással, könyvvezetéssel, számlakezeléssel, pénzügyi információszolgáltatással összefüggő feladataikat.

3.§

Előirányzat felhasználási keret

(1) a.) Az intézmények támogatása az önkormányzati költségvetési előirányzat felhasználási keret alapján történik.

b.) Előirányzat-felhasználási terv: a költségvetési szerv, az előirányzatok várható bevételeinek (támogatás, saját bevétel, átvett pénzeszköz), valamint az időszak elején rendelkezésre álló forrásainak (készpénz és bankszámlaállomány együttes összege) figyelembevételével legalább havi ütemezéssel tartalmazza a teljesíthető kiadásokat (a korábbi időszakról áthúzódó fizetési kötelezettségekkel együtt), melyeket olyan részletezettséggel kell kimutatni, hogy az megbízható alapja legyen a kötelezettségvállalási jogkör gyakorlásának és a likviditás biztosításának.

(2) Az előirányzat felhasználási keret az éves költségvetési önkormányzati rendelet része.

(3) Az előirányzat felhasználási keret havi, ütemezésben készül, melyeket az intézmény az önkormányzat költségvetési rendeletének megalkotását követő 15 napon belül készít el és bocsát a kincstárnok rendelkezésére. A heti előirányzat felhasználási tervet az intézmény a (9) b.) pont szerint nyújtja be.

(4) A heti kiadás ütemezés a havi kiadás ütem tartása mellett legfeljebb 10 % többlettel térhet el a kincstárnok írásbeli engedélyével.

(5) A (4) bekezdésben meghatározottnál nagyobb mértékű előirányzat felhasználási eltérést

a.) a polgármester vagy az általa felhatalmazott személy engedélyezi - írásban - ha az előrehozott finanszírozással az éves előirányzat felhasználási keretet az intézmény nem lépi túl

b.) a képviselő-testület engedélyezi, ha az előrehozott finanszírozással az éves előirányzat felhasználási keretet az intézmény túllépi

(6) Az (5) bekezdés b.) pont esetén az önkormányzat éves költségvetési rendeletét továbbá az intézmény költségvetését módosítani kell.

(7) Az előirányzat felhasználási keret esedékes ütemének (4) és (5) bekezdés szerinti előrehozása akkor engedélyezhető, ha:

a.) az intézmény igazolja, hogy a gazdasági eseményről az ütemezés jóváhagyását megelőzően nem volt tudomása és

b.) az előirányzat felhasználási keret esedékes ütemének előrehozásának szükségességét hitelt érdemlően alátámasztja és

c.) az előrehozás ténye nem befolyásolja az intézmény éves működésének biztonságát,

d.) az (5) b.) pontja esetén feltétele továbbá az előzőeken túl, a (6) bekezdés szerinti költségvetés módosítása.

(8) Az előirányzat felhasználási kerettől való eltérést a rendelet 2/b. számú mellékletének felhasználásával kell engedélyeztetni a heti finanszírozási igény benyújtásával egyidejűleg.

(9) a.) A kincstár minden nap teljesíti a rendelet 2/a. számú melléklete szerint benyújtott intézményi finanszírozási igényeket. A rendelet 2/a. számú melléklete mellé kötelezően csatolni kell a rendelet 2/c. számú részletező mellékletét, melyben az adott napra igényelt összegek jogcímenkénti megnevezése szükséges.

b.) A heti finanszírozási igény benyújtásának határideje a finanszírozott időszakot megelőző hét péntek 12 óra, amennyiben ez munkaszüneti napra esik akkor az azt megelőző munkanap 16 óra. A határidő elmulasztása estén az a.) pont szerinti finanszírozás nem teljesíthető.
Indokolt estben, az intézmény külön írásbeli kérelmére az elkésett igény a kincstárnok jóváhagyásával teljesíthető. A kérelemben az intézménynek meg kell jelölnie késedelmének okát, támogatási igényt, támogatás tárgyát és a kért folyósításának idejét.

A kérelemhez csatolni kell a rendelet 2/a. számú melléklete szerinti intézmény finanszírozási igényt. A kérelmet a részben önállóan gazdálkodó intézménynek az önállóan gazdálkodó intézményhez kell benyújtania, aki továbbítja azt a kincstárnak. A kincstárnok a kérelemre rávezeti az engedélyt vagy elutasítást, engedélyezés esetén az intézmény kérelmében megjelölt napon a heti finanszírozási tervben rögzített finanszírozási igényt teljesíti.

c.) A részben önállóan gazdálkodó intézmények az önállóan gazdálkodó intézmény útján
nyújtják be a heti finanszírozási igényüket a kincstárnak.
A b.) pont szerinti heti finanszírozási igényt és kérelmet az intézményvezetőnek és a kötelezettségvállalás ellenjegyzésére jogosultnak kell aláírnia.

d.) Az önállóan gazdálkodó intézmény a részben önállóan gazdálkodó intézmények nevében az intézmények külön felhatalmazása alapján – az intézmények írásos tájékoztatása mellett – rendkívüli finanszírozási igényt nyújthat be a heti finanszírozási igényen túl a következő esetekben:
da.) negyedév végi bankköltség kiegyenlítésére,
db.) adó, adójellegű befizetésekre,
dc.) postautalványos bér kifizetésére,
dd.) egyéb, előre nem számítható kiadás teljesítésére

e.) A kincstár csak a szabályosan kitöltött és aláírt finanszírozási igényt fogadja el.

f.) A heti finanszírozási igényt ezer forintra kerekítve kell benyújtani.

(10) a.) Az előirányzat-felhasználás és finanszírozása gazdasági eseményekhez igazodóan, utólagosan és az intézményi bevételek beszámításával történik.

b.) Év közben jutalom és ruházati költségtérítés céljára – a jogszabály által kötelezően előírt vagy az önkormányzat által engedélyezett kivételével – december hónap kivételével előrehozott kincstári finanszírozás nem kérhető illetve a kincstár erre előrehozott finanszírozást nem biztosíthat.


4. §


Többletbevétel


(1) Az intézmények az évközi többletbevételekkel az előirányzat felhasználási tervet az önkormányzat éves költségvetési rendeletében meghatározottak szerint az önkormányzat előirányzat módosítása után megemelhetik.

(2) Az intézmények a jóváhagyott előirányzatokon belül – beleértve a létszámkeretet is – kötelesek gazdálkodni.
Az intézmények a többletbevételekről év közben minden esetben azonnal tájékoztatják a jegyzőt.
A polgármester - a jegyző előkészítésében – a Pénzügyi Bizottságot és Képviselő-testületet tájékoztatja. A Képviselő-testület a költségvetési rendeletét időközönként, illetve legkésőbb az intézmény számára a költségvetési beszámoló felügyeleti szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meghatározott határidejéig december 31-i hatállyal módosítja.

(3) az intézményi előirányzatok között nem szereplő utófinanszírozott feladatokhoz kapcsolódó intézményi támogatási igények kincstári finanszírozását – az intézmény külön kérelme alapján – a polgármester engedélyezi. A kérelemben fel kell tüntetni az utófinanszírozás várható időpontját.

5.§

Bevételek számlára befizetése
(1) A készpénzben beszedett bevételeket az intézmény minden nap köteles - a kiadások teljesítése, és a pénztári keretösszeg valamint a pénzkezelő helyek által kezelt ellátmány, illetve előleg biztosítása után - a bankszámlára befizetni.

 

(2) Az intézmények kifizetéseiket elsősorban átutalással teljesíthetik, készpénzzel történő kifizetés kivételesen, lehetőség szerint alkalmanként a 10.000.-Ft-ot meg nem haladó összeg mértékig történhet.
 

6.§

Bankszámlák közötti átvezetések rendje, pénzforgalom elszámolása

(1) Az intézmények számláin képződő egyenleget január 1-től december 20-ig terjedő időszakban – intézményi felhatalmazás alapján – a számlavezető, OTP Bank Rt. naponta 10.000.-Ft egyenleg meghagyásával átvezeti az önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára.

(2) A kincstártól az intézmény számlájára történő utalást önkormányzati támogatásként, az intézmény számlájáról az önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára az (1) bekezdés szerinti átvezetést önkormányzati támogatás csökkentésként kell elszámolni.

(3) Minden pénzforgalmat, ami a kincstár és az intézményi bankszámla között történik elsődlegesen intézmény támogatásként kell elszámolni.
(4) Az intézményi átvett összegek maradványát a tárgyhót követő 3. munkanapig a 4. számú melléklet szerinti nyomtatványon az intézmény bejelenti a kincstárnak, mely alapján az elszámolt támogatás módosításra kerül. Az átvett összegek maradványának megállapítása a 8. §. (5) bekezdése szerinti nyilvántartás alapján történik.
(5) Az év végén kimutatott átvett pénzeszközök maradványát az év utolsó banki munkanapján az érintett intézmény bankszámlájára vissza kell vezetni.
(6) A képviselő-testület - egyedi döntése alapján – engedélyezheti pályázatokon nyert, vagy egyéb céljellegű összegek elkülönített bankszámlán való kezelését és a bankszámla kincstári rendszeren kívüli forgalmazását.

7.§

Kincstári szervezet

(1) A kincstár a Polgármesteri Hivatal részeként, nem önálló szervezeti egységként működik a Pénzügyi Osztályon belül.


(2) A kincstár feladatait a kincstárnok látja el.


(3) A kincstár nem rendelkezik az intézmények előirányzat felhasználása feletti felelősséggel, csak az előirányzat felhasználási terv teljesítése tekintetében.

8. §
Információ szolgáltatás

(1) A kincstárnok a tárgyhónapot követő hó 4. munkanapján írásban tájékoztatja a polgármestert, a pénzügyi, gazdasági feladatokat ellátó önállóan gazdálkodó intézményt és az intézményeket az intézmények által felhasznált önkormányzati támogatás összegéről, a havi és éves előirányzat felhasználási tervhez viszonyított eltérésről (+/- összeg).
(2) A kincstárnok a tárgyhónap utolsó hetét megelőző hét utolsó előtti munkanapján tájékoztatja a tárgyhónapban még felhasználható önkormányzati támogatás összegéről a pénzügyi-gazdasági feladatokat ellátó önállóan gazdálkodó intézményt és a részben önállóan gazdálkodó intézményeket.

(3) A címzetes főjegyző a tárgyév november 15. napjáig írásban tájékoztatja az intézményeket a részükre elszámolható normatív és kötött felhasználású támogatás éves várható összegéről.
(4) A részben önállóan gazdálkodó intézmények a külön pályázatokon nyert, vagy egyéb céljellegű átvett pénzeszközök várható összegéről, a felhasználás feltételeiről a létrejött megállapodás 1 példányának átadásával értesítik a pénzügyi-gazdasági feladatot ellátó önállóan gazdálkodó intézményt.
(5) Az intézmények a (4) bekezdés szerinti pénzeszközök felhasználásáról, a 4.§. (3) bekezdés szerinti előfinanszírozásról elkülönített nyilvántartást kötelesek vezetni.


9.§

E rendelet 2005. július 1. napjától lép hatályba, ezzel egyidejűleg a kincstári rendszer működéséről szóló 14/2003. (IV.16.) önkormányzati rendelet, illetve annak módosításáról szóló 23/2003. (VI.27.) és a 12/2004. (III.26.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

Kisújszállás, 2005. június 30.

 

(:Palágyi Gábor:)                                                          (:Dr.Kittlinger Ilona:)
polgármester                                                                 címzetes főjegyző


A rendelet kihirdetésre került 2005. július 1-jén, a Városháza hirdetőjében.
Kisújszállás, 2005.július 1.
 

(:Dr.Kittlinger Ilona:)
címzetes főjegyző
 

Jogharmonizációs szempontból felülvizsgálva.
Kisújszállás, 2005. július 1.

(:Dr. Kittlinger Ilona:)
címzetes főjegyző

 

« Vissza
Vissza a főmenübe