31/2012. (I. 31.) önkormányzati határozat
Tárgy: a köznevelési törvényből adódó feladatok ütemezéséről

 

31/2012. (I. 31.) számú önkormányzati határozat
a köznevelési törvényből adódó feladatok ütemezéséről
 
 
Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete – a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvényből (a továbbiakban: köznevelési törvény) eredően – megkezdi a felkészülést közoktatási intézményeinek állami fenntartásba történő átadására. Ennek első lépéseként, a jelenleg birtokában lévő információk alapján a következőkről dönt:
 
1. A képviselő-testület megvizsgálja annak lehetőségét – különös tekintettel a finanszírozásra –, hogy 2013. január 1-jétől köznevelési szerződés keretében átveszi az államtól a jelenleg fenntartásában működő közoktatási intézmények további fenntartását és működtetését. Ezzel együtt megvizsgálja szervezeti átalakítások és/vagy más fenntartó részére történő átadás lehetőségét és azok lakossági fogadtatását is.
Felelős:           Kecze István polgármester
Határidő:       2012. május 31.
 
2. Az önkormányzati döntési folyamat szakmai háttérmunkájára a képviselő-testület a polgármester vezetésével szakmai munkacsoportot hoz létre, melybe felkéri a jegyzőt, a Művelődési, Oktatási és Ifjúsági Bizottság elnökét, a közoktatási intézményeinek vezetőit, valamint a Polgármesteri Hivatal Pénzügyi és Intézményi Osztályának vezetőit.
Felelős:           Kecze István polgármester
Határidő:       2012. február 3.
 
3. Az önkormányzat fenntartásában működő általános és középiskolák pedagógiai programját a köznevelési törvény 97. § (6) bekezdése szerint 2012. szeptember 1-jétől az 1., 5. és 9. évfolyamon felmenő rendszerben bevezetendő mindennapos testedzés helyi tantervbe történő beépítése miatt módosítani kell.
Felelősök:       az önkormányzati általános és középiskolák igazgatói
Határidő:       2012. augusztus 31.
 
4. A képviselő-testület felhívja közoktatási intézményeinek figyelmét arra, hogy a köznevelési törvény 96. § (14) bekezdése szerint az iskoláknak 2012. december 31-ig felül kell vizsgálniuk pedagógiai programjukat annak érdekében, hogy azok a kerettantervről szóló jogszabály, valamint a köznevelési törvény rendelkezéseinek megfeleljenek.
Felelősök:       az önkormányzati általános és középiskolák igazgatói
Határidő:       2012. december 31.
 
5. A köznevelési törvény 76. § (2) bekezdése alapján közoktatási intézmények átadását megelőzően fel kell felmérni azok tárgyi és szakmai feltételeit, valamint a pedagógiai program végrehajtásához szükséges, nevelő-oktató munkát segítő eszközök és felszerelések körét.
Felelősök:       Dr. Varga Zsolt jegyző és az önkormányzati közoktatási intézmények vezetői
Határidő:       2012. április 7.
 
6. A köznevelési törvény 61. § (3) és (5) bekezdésében, 2013. szeptember 1-jei hatálybalépéssel újraszabályozza a nevelési-oktatási intézményekben foglalkoztatott vezetők, pedagógusok, valamint a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítők körét. Meghatározza, hogy az állami fenntartású nevelési-oktatási intézményekben és a pedagógiai szakszolgálati intézményekben gazdasági, ügyviteli, műszaki, kisegítő munkakörökben alkalmazottak létszáma legfeljebb a pedagógusok teljes munkaidőre számított létszámának 20%-a, szakközépiskolában 30%-a, kollégiumban 50%-a lehet. Meg kell vizsgálni, hogy mennyiben felelnek meg az új szabályozásnak intézményeink jelenlegi, ezen mutatószámai.
Felelős:           Dr. Varga Zsolt jegyző
Határidő:       2012. február 28.
 
7. A képviselő-testület felhívja közoktatási intézményei vezetőinek figyelmét arra, hogy vizsgálják felül alapdokumentumaikat (a pedagógiai program mellett a szervezeti és működési szabályzatot, minőségirányítási programot, továbbképzési tervet és beiskolázási programot, házirendet) és egyéb szabályzataikat. Amennyiben szükséges, módosítsák azokat.
Felelősök:     az önkormányzat közoktatási intézményeinek vezetői
Határidő:       2012. szeptember 30.
 
 
Erről értesülnek:
  1. Kecze István polgármester
  2. Gönczi Károly bizottsági elnök
  3. Városi Óvodai Intézmény
  4. Arany János Általános Iskola
  5. Kossuth Lajos Általános Iskola, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat és Diákotthon
  6. Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
  7. Illéssy Sándor Szakközép- és Szakiskola
  8. Móricz Zsigmond Gimnázium, Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium
  9. Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Osztálya
  10. Polgármesteri Hivatal Intézményi Osztálya

 

« Vissza
Vissza a főmenübe