126/2012. (III. 27.) önkormányzati határozat
Tárgy: a közterület-fenntartási, -üzemeltetési, és köztisztasági feladatok ellátásáról

126/2012. (III. 27.) számú önkormányzati határozat
a közterület-fenntartási, -üzemeltetési, és köztisztasági feladatok ellátásáról
 
Kisújszállás Város Önkormányzati Képviselő-testülete a közterületek fenntartására, üzemeltetésére és a köztisztasági feladatok ellátására kidolgozott koncepciót megtárgyalta és elfogadja a következők szerint:
 
1.)    A városközpont útburkolatainak, valamint a hozzá tartozó padka kezelése és karbantartása továbbra is a Kisújszállási Városgazdálkodási Kft. feladata lenne, illetve a városközpontot érintő, de a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében lévő utak (Rákóczi utca, Kossuth Lajos utca) esetében a Zrt. részére a Kisújszállási Városgazdálkodási Kft. útburkolat és a csatlakozó padka tisztántartására vonatkozó köztisztasági szolgáltatását fel kell ajánlani.
2.)    A parkgondozás tekintetében továbbra is a Kisújszállási Városgazdálkodási Kft. feladata az Erzsébet-királyné liget, a Városháza körüli park, valamint a Kálvin park üzletektől független területének kezelése, tisztántartása.
3.)    A városközpont társasházainak környezetében, valamint a Rákóczi, Arany János, Nyár, Kálvin, Szabadság, Kossuth Lajos, Piac, Deák Ferenc, Széchenyi utcákon, és a Pallagi Gyula téren a zöldterületek kezelését három formában kívánja ellátni.
Első lehetőségként a társasházi lakóközösségek, és az ingatlan tulajdonosok saját maguk végzik el a kezelést.
Második lehetőségként a Kisújszállási Városgazdálkodási Kft-től megrendelik a szolgáltatást, amelyet a Kft. elvégez az ingatlan tulajdonosok részére.
Harmadik lehetőség, hogy amennyiben az ingatlantulajdonosok nem végzik el a kezelést, akkor az Önkormányzat a munkát megrendeli a Kft-től, aki a feladatot elvégzi, a költségeket az önkormányzat pedig ráterheli az ingatlan tulajdonosokra.
4.)    Az előző bekezdésben ismertetett társasházak, és a városközpont érintett magáningatlanai esetében a parkolók, járdák, belvízelvezető árkok, átereszek, csapadékvíz elvezető folyókák kezelését szintén három formában tudjuk elképzelni a jövőben, a már ismertetett rendszer szerint.
5.)    A munkák elvégzésének átfogó ellenőrzését meg kell szervezni, amelyhez minden érintett társasházból, utcából önkénteseket kell toborozni, akik felelősséggel részt vállalnának az érintett közterületek köztisztasági és parkgondozási munkáinak szakszerű, határidőre történő elvégzéséért, a folyamatos kapcsolattartásért az önkormányzattal és az érintett lakossággal. Az önkéntesek munkájának elvégzéséért cserébe az önkormányzat biztosítson részükre teljes kommunális adó mentességet.
6.)    A város többi belterületi közterületein a leírt feladatok elvégzése az ingatlantulajdonosok kötelessége, azonban ezeken a területeken is él az előző lehetőség, miszerint a munkák elvégzését bárki megrendelheti a Kft-től, illetve a feladatok el nem végzése esetén a munkát a Kft-től megrendeljük, elvégeztetjük, a költségeket az önkormányzat pedig ráterheli az ingatlan tulajdonosokra.
7.)    A városi játszóterek kezelését továbbra is az önkormányzat végezteti el a Kisújszállási Városgazdálkodási Kft-vel.
8.)    A városközpont közterületeinek és zöldterületeinek kulturált és egységes arculatát meg kell teremteni a jövőben, ezért a közterületek és zöldterületek állapotát fel kell mérni, amely felmérés kiterjedne a meglévő növényzetre, virágágyásokra, közterületi utcabútorokra, stb., a fejlesztési elképzelésekre, új növényzet telepítésére, növénypótlásokra, újabb virágágyások kialakítására, további utcabútorok telepítésére tervet kell készíteni, amelyet önkormányzatunk évenkénti ütemezésben valósíthat meg majd a jövőben.
9.)    Ne csak a közterületi fakivágások, hanem az ültetések rendje is kerüljön szabályozásra a jövőben. Ehhez készüljön felmérés a város utcáin található növényzetet, az érintett közművezetékek helyzetét, illetve meg kell határoznunk majd utcánként az adott utcaképhez legjobban illeszkedő, de a közművezetékeket nem veszélyeztető növényzetet is. Az ültetések engedélyezését, elutasítását a fakivágási engedélynél már alkalmazottak szerint célszerű polgármesteri hatáskörbe utalni.
10.)                       A város hó- és síkosság-mentesítésével kapcsolatos feladatok az előző pontokban foglaltakkal összhangban kerüljenek elvégzésre.
 
Felkéri a jegyzőt, hogy a közterületek kezelésére és a köztisztasági feladatok ellátására elfogadott koncepció megvalósítása érdekében a szükséges felmérést, a közterületek és zöldterületek fejlesztésére vonatkozó ütemtervet készíttesse el, és a közszolgáltatási szerződés tervezetét, valamint a végrehajtáshoz szükséges rendelet-tervezetet készítse elő.
 
Felelős:         Dr. Varga Zsolt jegyző
Határidő:      A felmérésre és tervezésre: 2012. április 10.
                       A rendelet-tervezet előkészítésére: 2012. április 24.
 
 
Erről értesül:
1.      Kecze István Polgármester
2.      Dr. Varga Zsolt Jegyző
3.      Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési- és üzemeltetési Osztálya

« Vissza
Vissza a főmenübe