436/2012. (IX. 25.) önkormányzati határozat
Tárgy: az Állami Számvevőszék által javasolt kibontakozási terv elfogadásáról

436/2012. (IX. 25.) számú önkormányzati határozat
az Állami Számvevőszék által javasolt kibontakozási terv elfogadásáról

1. Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Állami Számvevőszék által a város pénzügyi helyzetének ellenőrzéséről szóló jelentésében javasolt kibontakozási tervet megtárgyalta és elfogadta.

2. A képviselő-testület az önkormányzat működőképességének biztosítása érdekében a 2013. évi költségvetési koncepció és a költségvetési javaslat összeállítása során a következő feladatok végrehajtásával bízza meg a jegyzőt:
 A működési bevételek növelése érdekében a közterület-használati, piac-vásári és földhaszonbérleti díjakat vizsgálja felül, ha szükséges, tegyen javaslatot a díjak mértékének növelésére.
 A 2013. évi normatív támogatások ismeretében a működési kiadásokat úgy kell tervezni, hogy az önkormányzat eleget tudjon tenni Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 111. § (4) bekezdésében foglalt előírásnak. A kiadások tervezésénél figyelembe kell venni a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról szóló 1996. évi XXVI. törvény 1. mellékletében foglaltakat, ha szükséges, az önként vállalt feladatok kiadásait tovább kell csökkenteni.
 További kiadáscsökkentési lehetőségek feltárása érdekében a megváltozott jogszabályi előírások, a gazdasági, társadalmi változások figyelembevételével vizsgálja felül- az önként vállalt feladatokon túl - a kötelezően ellátandó feladatok ellátási módját, mértékét. A vizsgálat alapján - amennyiben lehetőség mutatkozik arra - fel kell tárni a kötelezően ellátandó feladatok jelenleginél költséghatékonyabb ellátási módját.
 Vizsgálja meg a Caminus Energiaracionalizálási Zrt.-vel kötött bérleti szerződések futamidő hosszabbításának a lehetőségét és annak pénzügyi hatásait.

Felelős: Dr. Varga Zsolt jegyző
Határidő: 2012. november 30.

3. A működőképesség hosszú távú fenntartása érdekében további feladatok végrehajtása indokolt:
 Figyelemmel kell kísérni a pályázati kiírásokat, a hőszigetelést, megújuló energia felhasználását támogató pályázatokra lehetőség szerint pályázatot kell benyújtani.
 A pályázatok beadásánál a 100 % támogatási intenzitású pályázatokat kell előnyben részesíteni. A pályázatok beadása előtt gazdaságossági számításokat kell végezni, a következő éveket terhelő, működési többlettel járó pályázatok nem lehet benyújtani.
 Figyelemmel kell kísérni az üres telkek és ingatlanok értékesítési vagy egyéb hasznosítási lehetőségét, végre kell hajtani a vagyongazdálkodási tervben és koncepcióban foglalt feladatokat. Az ingatlanértékesítésekből származó bevételeket szükség szerint az adósságszolgálat törlesztésére kell fordítani.
 Középtávú feladat a helyi adópolitika, a központi adóztatással összhangban álló átalakítása.
 Mezőgazdasági termékek termelésére és a helyi kézműves és mezőgazdasági termékek értékesítésére a jogszabályi feltételek fennállása esetén létre kell hozni a termelő és értékesítő szociális szövetkezetet 2013. évben.
 Az önkormányzati tulajdonú társaságok gazdálkodását folyamatosan figyelemmel kell kísérni a társaságtól származó bevételek optimalizálása és az adósságszolgálat fedezetének biztosítása érdekében.

Felelősök: Kecze István polgármester
Dr. Varga Zsolt jegyző
Határidő: folyamatos


4. Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a megvalósuló létesítmények fenntarthatóságának pénzügyi hatásait megvizsgálta, a folyamatban és előkészítés alatt lévő beruházások megvalósítását támogatja.

Felelősök: Kecze István polgármester
Dr. Varga Zsolt jegyző
Határidő: folyamatos


Erről értesül:
1. Kecze István polgármester
2. Dr. Varga Zsolt jegyző
3. Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Osztálya
 

« Vissza
Vissza a főmenübe