39/2012. (IX. 26.) önkormányzati rendelet
Tárgy: az anyakönyvi eljárás egyes díjairól
Hatályon kívül helyezte az 19/2014. (VI. 27.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2014. július 1-től

Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A. § (4) bekezdésében és a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 34. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva, Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 42/2011. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 37. § (1) d) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Ügyrendi és Jogi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése

1. §

(1) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének engedélyezését e rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon kell kérni a házasságkötésre történő bejelentkezés – amennyiben a várakozási idő alól felmentést kértek a bejelentkezéskor – és a tervezett eseményt megelőző 30. nap közötti időpontban.
(2) A kérelemről a jegyző az anyakönyvvezető javaslatának figyelembevételével dönt.
(3) Az anyakönyvvezető helyszínre és a hivatali helyiségbe való utazására a 4. § (1) bekezdésében meghatározott díj nyújt fedezetet.
(4) Az ügyfél az anyakönyvvezető őrizetében lévő anyakönyvnek a házasságkötés vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének helyszínére való szállításáról és a hivatali helyiségbe való biztonságos visszaszállításáról a díj megfizetésével gondoskodik.

2. §

(1) Hivatali munkaidőn kívüli a házasságkötés, vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése, ha az
a) hétfőn 16 óra 30 perc és kedd reggel 8 óra,
b) kedd 16 óra 30 perc és szerda reggel 8 óra,
c) szerda 17 óra 30 perc és csütörtök reggel 8 óra,
d) csütörtök 16 óra 30 perc és péntek reggel 8 óra,
e) valamint péntek 12 óra 30 perc és hétfőn 8 óra közötti időpontban történik.
(2) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése bejelentését a rendelet 2. melléklete szerinti nyomtatványon kell teljesíteni a házasságkötésre történő bejelentkezés és a házasságkötés tervezett időpontját megelőző 3. munkanap közötti időszakban.

3. §

(1) A 4. §-ban meghatározott díjat a Polgármesteri Hivatal házipénztárába kell megfizetni az 1. § szerinti kérelem vagy a 2. § szerinti bejelentés benyújtásáig.
(2) Amennyiben a 2. § szerinti kérelem elutasításra kerül, az ügyfél a kérelem elutasításáról szóló jogerős döntés kézhezvételét követő naptól kérheti a díj visszafizetését a Polgármesteri Hivatal házipénztárában.
(3) Amennyiben a házasulók, bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni kívánók legalább egyike
a) legkésőbb a házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének tervezett kezdő időpontját megelőző munkanap 12 óráig írásban kérelmet nyújt be a Polgármesteri Hivatalhoz, mely alapján a házasságkötésben való közreműködést nem kéri, vagy
b) legkésőbb a házasságkötést, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését megelőző munkanap 12 óráig írásban bejelentést tesz az anyakönyvvezetőhöz, mely alapján
ba) nem az eredetileg bejelentett munkaidőn kívüli időpontban, hanem hivatali munkaidőben, vagy
bb) nem a kérelmében eredetileg foglalt hivatali helyiségen kívül, hanem a hivatali helyiségben kívánják megtartani a ceremóniát,
a befizető a 4. §-ban meghatározott díj teljes összegének visszafizetését kérheti. A visszafizetésről a jegyző rendelkezik a Polgármesteri Hivatal házipénztárában való felvétel útján, vagy a kérelmező választása szerint a díj – az átutalás költségével csökkentett – összegének kérelemben megjelölt bankszámlaszámra történő átutalásával.

2. A többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díj összege

4. §

(1) Házasság vagy bejegyzett élettársi kapcsolat hivatali helyiségen kívüli megkötése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként 50 000 forint mértékű díjat kell fizetni.
(2) Házasság vagy bejegyzett élettársi kapcsolat munkaidőn kívül történő kötése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként 14.735 forint mértékű díjat kell fizetni.

3. Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj összege

5. §

Házasság vagy bejegyzett élettársi kapcsolat munkaidőn kívül történő kötése esetén az anyakönyvvezetőt, amennyiben a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett díj fizetését kéri, alkalmanként 11.600 forint mértékű díj illeti meg.

4. Záró rendelkezések

6. §

(1) Ez a rendelet 2012. december 1-jén lép hatályba.
(2) A rendelet hatálybalépése napján hatályát veszti a hivatali helyiségen kívül, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén fizetendő díjak mértékéről szóló 39/2010. (XII. 22.) önkormányzati rendelet.
(3) Amennyiben a házasságkötésre a bejelentkezés a rendelet hatálybalépését megelőzően történt meg, a hivatali helyiségen kívül, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén fizetendő díjak mértékéről szóló 39/2010. (XII. 22.) önkormányzati rendelet szabályait kell alkalmazni.

 

 

Kecze István                                   Dr. Varga Zsolt
polgármester                                          jegyző


A rendeletet kihirdettem:
Kisújszállás, 2012. szeptember 26.

 

Dr. Varga Zsolt
         jegyző
 

« Vissza
Vissza a főmenübe