4/2015. (I. 29.) Képviselő-testületi rendelet
Tárgy: a 2015. évi költségvetésről
Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói jogkörében eljárva, Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 28/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelet 17. § a) pontja szerinti véleményező feladatkörében eljáró Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Humán Erőforrás Bizottsága véleményének kikérésével, a Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 28/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelet 18. § a) pontja szerinti véleményező feladatkörében eljáró Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi és Gazdálkodási Bizottsága véleményének kikérésével, a Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 28/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelet 19. § a) pontja szerinti véleményező feladatkörében eljáró Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Ügyrendi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el.
 
1. Önkormányzati bevételek és kiadások
 
1. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2015. évi költségvetését 3 215 926 000 Ft költségvetési bevételi és kiadási főösszeggel állapítja meg.
(2) Az önkormányzat költségvetési bevételeinek összege – finanszírozási célú műveletek és előző évek maradványa nélkül 2 805 622 000 Ft.
(3) Az önkormányzat költségvetési kiadásainak összege – finanszírozási célú műveletek és előző évi maradványa nélkül 3 215 926 000 Ft.
(4) A tárgyévi költségvetési kiadások és bevételek különbözeteként a költségvetési egyenleg összege – 410 304 000 Ft, amelyből a működési célú költségvetési egyenleg -635 000 Ft, a felhalmozási célú költségvetési egyenleg -409 669 000 Ft.
(5) A költségvetési egyenleg belső finanszírozására szolgáló előző évek maradványának igénybevétele 228 686 000 Ft, melyből
a) a működési célú pénzmaradvány igénybevételének összege 635 000 Ft,
b) a felhalmozási célú pénzmaradvány igénybevételének összege 228 051 000 Ft.
(6) A finanszírozási célú műveletek bevételeinek összege 181 618 000 Ft.
(7) A finanszírozási célú műveletek kiadásainak összege 0 Ft.
 
2. A költségvetési szervek gazdálkodására vonatkozó általános előírások
 
2. § (1) A Képviselő-testület irányítása alatt álló költségvetési szerveknek elemi költségvetésüket e rendelet mellékleteiben meghatározott kiemelt előirányzat összegekkel kell összeállítaniuk.
(2) Év közben pótelőirányzat csak az intézmény belső tartalékainak feltárása és az intézmény gazdasági helyzetének elemzése után igényelhető.
(3) Az év közben realizálódó – nem céljellegű – intézményi többletbevétel felhasználásáról a Képviselő-testület dönt. A költségvetési szervek és a Polgármesteri Hivatal a jóváhagyott bevételi előirányzatain felüli, pénzügyileg realizált intézményi működési többletbevételét a Képviselő-testület hatáskörében végrehajtott előirányzat módosítást követően használhatja fel.
(4) A (3) bekezdés alapján végrehajtott előirányzat módosítással éven túli, tartós kötelezettségvállalás költségvetési fedezete nem biztosítható.
 
3. § A költségvetési szervek a benyújtott pályázatokról és azok elbírálásáról folyamatosan kötelesek a Képviselő-testületnek tájékoztatást adni. A benyújtott pályázatokra vonatkozó Képviselő-testületi előterjesztésekben be kell mutatni a pályázati önrészek, valamint a támogatások előfinanszírozásának pénzügyi feltételeit, továbbá a fenntartási időszakot terhelő kiadásokat.
 
4. § A költségvetési szervek költségvetéséből alapítvány részére támogatás nem nyújtható.
 
3. Személyi juttatásokkal való gazdálkodás
 
5. § (1) A költségvetési szerv a részére jóváhagyott, illetve módosított személyi juttatások, és a költségvetési létszám-előirányzatával a jogszabályi előírások figyelembevételével önállóan gazdálkodik.
(2) Nem emelhető a személyi juttatások előirányzata az intézményi ellátási díjak, az alkalmazottak térítése, az alkalmazott, hallgató, tanuló egyéb károsult kártérítése és egyéb térítése, a felhalmozási bevételek, továbbá az átvett pénzeszközök előirányzatot meghaladó többletéből, kivéve, ha a bevétel a személyi juttatásból teljesítendő kiadást szolgál, vagy a megkötött szerződés, megállapodás költségterve személyi célú kifizetéseket tartalmaz.
(3) A létszámgazdálkodásért és a személyi juttatások előirányzatainak jogszerű felhasználásáért a költségvetési szerv vezetője felel, és egyben gondoskodik az intézményi létszám és személyi juttatások előirányzat-nyilvántartás, továbbá a kötelezettségvállalás nyilvántartás vezetéséről.
 
6. § Az önkormányzat költségvetési szerveinél az illetményfizetés lehetőleg a munkavállaló által megválasztott lakossági folyószámlára utalással történik. Az illetmény utalásáról úgy kell gondoskodni, hogy az tárgyhót követő hónap 3-án – amennyiben az munkaszüneti napra esik, az azt megelőző munkanapon – a munkavállaló részére eljuttatásra kerüljön.
 
7. § A Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők illetményalapjának összege 38 650 Ft.
 
4. Költségvetési maradványra vonatkozó rendelkezések
 
8. § (1) A költségvetési szervek és a Polgármesteri Hivatal költségvetési maradványát a Képviselő-testület hagyja jóvá és dönt az önkormányzati szabad maradvány felosztásáról.
(2) A központi költségvetésből származó támogatások 2014. évi elszámolásához kapcsolódó befizetési kötelezettséget költségvetési maradványt terhelő befizetési kötelezettséget kell előírni.
(3) A feladatelmaradásból származó megtakarítást a költségvetési szerv nem használhatja fel, a képviselő-testület a végleges feladatelmaradást követően, de legkésőbb a maradvány jóváhagyásakor dönt a költségvetési előirányzatról.
(4) A költségvetési szervek a zárszámadási rendelet hatálybalépéséig a várható maradvány terhére kötelezettséget nem vállalhatnak, kivéve a céljellegű maradványt.
 
5. Egyéb rendelkezések
 
9. § Az Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szerv vezetője köteles a tárgyhó utolsó napján fennálló, általa elismert tartozásállomány tekintetében - ideértve a nemleges nyilatkozat esetét is - a tárgyhónapot követő hó 10. napjáig a polgármester részére adatot szolgáltatni.
 
10. § Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 85. §-ában foglalt felhatalmazás alapján a Kisújszállás Város Önkormányzata, a Kisújszállási Polgármesteri Hivatal és a Kisújszállási Művelődési Központ és Könyvtár házipénztárából készpénzben teljesíthető kifizetések köre az alábbiak szerint kerül meghatározásra:
a) az egységes rovatrend K1 Személyi juttatások rovaton elszámolandó kiadásokból
- a közfoglalkoztatásban résztvevők bére,
- a foglalkoztatottaknak adott bérlet és költségtérítés,
- a tételenként háromszázezer forintot el nem érő egyéb külső személyi juttatások kiadásai,
b) az egységes rovatrend K4 Ellátottak pénzbeli juttatásai rovaton elszámolandó kiadások,
c) az egységes rovatrend K3 Dologi kiadások rovatain elszámolandó, tételenként háromszázezer forintot el nem érő kiadások, és az ehhez kapcsolódó általános forgalmi adó kiadások,
d) az egységes rovatrend K61. Immateriális javak beszerzése, létesítése, K63. Informatikai eszközök beszerzése, létesítése és K64. Egyéb tárgyi eszközök beszerzése, létesítése rovatain elszámolandó, kisértékű immateriális javak, tárgyi eszközök beszerzésére irányuló kiadások, és az ehhez kapcsolódó általános forgalmi adó kiadások,
e) a foglalkoztatottaknak elszámolási kötelezettséggel adott vásárlási és üzemanyag előlegek,
f) foglalkoztatottaknak adott, tételenként kettőszázezer forintot meg nem haladó illetményelőleg.
 
11. § Az év közben realizálódó – nem céljellegű – önkormányzati többletbevételt általános tartalékba kell helyezni.
 
12. § Az önkormányzat a Környezetvédelmi Alapba befolyt összeget köztisztasági feladatok ellátására használja fel.
 
13. § Kisújszállás Város Önkormányzata a Kisújszállás Városi Ösztöndíj Alapítvány részére 2015. évben 500 000 Ft támogatást nyújt.
 
14. § A rendelet
1. melléklete az önkormányzati nettósított összevont bevételek és kiadások előirányzatát,
2. melléklete a kimutatást a Kisújszállás Város Önkormányzata 2015. évi központi támogatásának összegéről,
3. melléklete a Kisújszállási Művelődési Központ és Könyvtár bevételeit és kiadásait,
4. melléklete a Kisújszállási Polgármesteri Hivatal bevételeit és kiadásait,
5. melléklete Kisújszállás Város Önkormányzatának bevételeit és kiadásait,
6. melléklete a Kisújszállási Polgármesteri Hivatal és a város önkormányzata által folyósított ellátások előirányzatát,
7. melléklete a tartalékokat,
8. melléklete a hiteltörlesztés kiadásait, működési, felhalmozási cél szerinti tagolásban, valamint a kamatok bemutatását, felhalmozási és működési bontásban,
9. melléklete a kölcsönök előirányzatát
10. melléklete a beruházási feladatokat,
11. melléklete a felújítási feladatokat célonként,
12. melléklete az egyéb felhalmozási kiadások előirányzatát,
13. melléklete az Európai Uniós támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit, kiadásait, valamint az önkormányzaton kívüli projektekhez történő hozzájárulásokat,
14. melléklete a 2015. évi létszám keretet,
15. melléklete a közfoglalkoztatottak éves létszám keretét,
16. melléklete az önkormányzat saját bevételeit és az adósságot keletkeztető ügyletből eredő fizetési kötelezettségek kimutatását,
17. melléklete a címrendet állapítja meg.
 
6. Záró rendelkezések
 
15. § (1) Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.
(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a kunmadarasi Gyermekek Átmeneti Otthonában alkalmazandó intézményi térítési díjak megállapításáról szóló 7/2009. (IV. 1.) önkormányzati rendelet, az önkormányzat által végzett út- és közműépítésekhez kapcsolódó útépítési és közművesítési hozzájárulásról szóló 22/2009. (IX. 30.) önkormányzati rendelet, a köztemetőről szóló 12/2014. (III. 28.) önkormányzati rendelet 53.-59. §-ai, és a 2013. évi zárszámadásról szóló 15/2014. (IV. 30.) önkormányzati rendelet.
 
 
 
 
 
Kecze István
Dr. Varga Zsolt
polgármester
jegyző
 
 
A rendeletet kihirdettem:
Kisújszállás, 2015. január 29.
 
 
 
Dr. Varga Zsolt
 
jegyző
 
« Vissza
Vissza a főmenübe