9/2015. (II. 26.) Képviselő-testületi rendelet
Tárgy: a Nagykunságért Díj alapításáról és adományozásáról
Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 28/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelet 17. § d) pontjában meghatározott véleményező jogkörében eljáró Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Humán Erőforrás Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:
 
1. § A képviselő-testület a Nagykunság érdekében végzett kiemelkedő tevékenység elismerésére Nagykunságért Díjat alapít.
 
2. § Díjat az elméleti vagy gyakorlati tevékenységével maradandót alkotó természetes személy kaphatja, aki
a) Nagykunsághoz kötődően a tudomány, a kultúra, a gazdaság és a térségfejlesztés terén kiemelkedően alkotott vagy alkot;
b) vagy munkájával hozzájárult a Nagykunság fejlesztéséhez, a hagyományok megőrzéséhez és fejlesztéséhez.
 
3. § (1) A díj odaítélésére javaslatot Berekfürdő Község Önkormányzatának, Karcag Város Önkormányzatának, Kenderes Város Önkormányzatának, Kétpó Község Önkormányzatának, Kisújszállás Város Önkormányzatának, Kunhegyes Város Önkormányzatának, Kunmadaras Község Önkormányzatának, Kunszentmárton Város Önkormányzatának, Mesterszállás Község Önkormányzatának, Mezőtúr Város Önkormányzatának és Túrkeve Város Önkormányzatának képviselő-testületei tehetnek.
(2) A javaslatot minden év március 31. napjáig lehet benyújtani a Nagykun Hagyományőrző Társulás Társulási Tanácsának elnökéhez.
(3) A javaslatnak tartalmaznia kell a kitüntetésre javasolt személy nevét, lakcímét, valamint az adományozás alapjául szolgáló tevékenység méltatását, vagy konkrét alkotás bemutatását.
 
4. § (1) A javaslatok elbírálásáról minden évben június 30. napjáig kell dönteni.
(2) Évente egy díj ítélhető oda.
(3) A képviselő-testület a díj odaítélésének hatáskörét a Nagykun Hagyományőrző Társulás Társulási Tanácsára ruházza át.
 
5. § (1) A díjjal emlékplakett és az adó és járulék levonása után számított 100 000 forint pénzjutalom jár, melynek fedezete a Nagykun Hagyományőrző Társulás költségvetésében áll rendelkezésre.
(2) Az emlékplakettel együtt oklevelet kell átadni, amelyet a Társulási Tanács elnöke ír alá.
(3) Az emlékplakett formája szabályos kör, átmérője 120 mm, anyaga bronz, kör alakú felületén a Nagykun Kerület pecsétjével, a kör alsó ívét követve a NAGYKUNSÁGÉRT felirattal. A pecsétlenyomaton álló, kettős farkú oroszlán látható csillaggal és félholddal. A plakett másik oldalán a díjat alapító települések neve található.
 
6. § (1) A díj átadására minden évben a díjazottra javaslatot tevő képviselő-testület Szent István ünnepéhez kapcsolódó megemlékezésén kerül sor.
(2) Az átadáskor a Nagykun Hagyományőrző Társulás Társulási Tanácsának elnöke részletesen méltatja a kitüntetett munkásságát, indokolja a döntést, és átadja a díjat.
(3) A díjazottakról a Nagykun Hagyományőrző Társulás munkaszervezete nyilvántartást vezet.
 
7. § (1) A Nagykunságért Díj visszavonható attól, aki arra érdemtelenné válik.
(2) A visszavonásra a 3. § (1) bekezdés szerinti képviselő-testület tehet javaslatot. A visszavonásról a 4. § (3) bekezdés által szabályozott társulási tanács dönt.
(3) A pénzjutalom nem vonható vissza.
 
8. § Ez a rendelet azon a napon lép hatályba, amely napon hatályát vesztette valamennyi, a Nagykunságért Díj alapításáról és adományozásáról szóló önkormányzati rendelet.
 
9. § 2015. március 1-jén hatályát veszti a „Nagykunságért” Díj alapításáról és adományozásáról szóló 20/1996. (VI. 19.) önkormányzati rendelet.
 
 
Kecze István
Dr. Varga Zsolt
polgármester
jegyző
 
 
A rendeletet kihirdettem:
Kisújszállás, 2015. február 27.
 
Dr. Varga Zsolt
 
jegyző

« Vissza
Vissza a főmenübe