16/2015. (IV. 28.) Képviselő-testületi rendelet
Tárgy: a helyi sporttevékenységgel kapcsolatos feladatokról
Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében és a sportról szóló 2004. évi I. törvény 55. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 28/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelet 17. § dc) pontja szerinti véleményező feladatkörében eljáró Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Humán Erőforrás Bizottsága, valamint Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 28/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelet 18. § g) pontja szerinti véleményező feladatkörében eljáró Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi és Gazdálkodási Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:
 
1. A köznevelési intézményekben a testnevelés és sporttevékenység gyakorlásának feltételeinek támogatása
 
1. § Az önkormányzat a városban működő óvodák, általános iskolák és középiskolák sportkörei és diáksport egyesületei működését, különösen az általuk szervezett sportprogramok megvalósítását költségvetési forrás átadásával támogatja.
 
2. Együttműködés a helyi sportszervezetekkel, sportszövetségekkel
 
2. § Az önkormányzat a helyi sporttevékenység fejlesztése érdekében együttműködve a helyi sportszervezetekkel, sportszövetségekkel támogatja
a) az önkormányzat tulajdonában álló sportlétesítmények fejlesztését,
b) a szabadidősport-programokat,
c) a gyermek és ifjúsági sportutánpótlás-nevelést,
d) a sportszervezetek működését, tárgyieszköz-beszerzését.
 
3. Az önkormányzat tulajdonát képező sportlétesítmények fenntartása és működtetése
 
3. § (1) Az önkormányzat a tulajdonában álló sportlétesítmények fenntartásáról és működtetéséről a helyi sportszervezetek térítésmentes használatával gondoskodhat.
(2) Az önkormányzat a sportlétesítmények ily módon történő fenntartásához és működtetéséhez hozzájárul.
 
4. A költségvetésből a sportra fordítandó összeg meghatározása
 
4. § Az önkormányzat a sportra fordítandó összeget más - kötelező feladatának költségvetési igényét, az önkormányzat teherbíró képességét, valamint a sportszervezetek bevételeit és kiadásait figyelembe véve - éves költségvetésében biztosítja a következő célokra és jogosultak részére:
a) működésre, a működéshez szükséges eszközök beszerzésére,
b) utánpótlás-nevelésre a versenysport szakosztályokat működtető helyi sportszervezetek részére pályázat útján,
c) szabadidősport programokhoz támogatására magánszemélyek, civil közösségek, köznevelési intézmények, helyi sportszervezetek részére pályázat útján,
d) ingatlanok karbantartására, fejlesztésére az önkormányzati tulajdonú sportlétesítményekben működő helyi sportszervezetek, és a létesítmény kezelője részére,
e) ingatlan üzemeltetés támogatása a helyi sportszervezetek által használt önkormányzati tulajdonú sportlétesítmények üzemeltetési költségeinek támogatására.
 
5. § A költségvetésből a sportra fordítandó összeg a következő részekből áll:
a) Sportingatlan alap,
aa) az önkormányzati tulajdonú ingatlanok karbantartására, fejlesztésére,
ab) a kisújszállási székhelyű sportszervezetek által használt, Kisújszállás területén lévő önkormányzati tulajdonú sportlétesítmények üzemeltetésére,
b) működési alap, a sportszervezetek működésének, és a működéshez szükséges eszközök beszerzéséhez,
c) Támogatási alap,
ca) az utánpótlás-neveléshez,
cb) a szabadidősport-programok lebonyolításához,
cc) a sportorvosi tevékenység végzéséhez,
d) Tartalékalap.
 
5. Hatásköri szabályok
 
6. § (1)A képviselő-testület
a) a sportingatlan alap felosztásának hatáskörét a polgármesterre,
b) a sportorvosi tevékenység végzéséhez biztosított forrás felhasználásának hatáskörét a polgármesterre,
c) a működési alap, az utánpótlás-neveléshez, a szabadidősport-programok lebonyolításához biztosított alap, és a tartalékalap felosztásának hatáskörét a sporttal kapcsolatos feladatokat ellátó bizottságra ruházza át.
(2) Az utánpótlás-neveléshez és a szabadidősport-programok lebonyolításához támogatás pályázati eljárás keretében nyújtható, melyet a döntéshozó szerv ír ki. Egyéb esetekben a támogatás egyedi döntéssel kerül megállapításra.
 
6. Záró rendelkezések
 
7. § (1) Ez a rendelet 2016. január 1-jén lép hatályba.
(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a helyi sporttevékenység támogatásáról szóló 57/2005. (XII. 2.) önkormányzati rendelet.
 
 
 
 
 
Kecze István
Dr. Varga Zsolt
polgármester
jegyző
 
A rendeletet kihirdettem:
Kisújszállás, 2015. április 29.
 
 
Dr. Varga Zsolt
 
jegyző

« Vissza
Vissza a főmenübe