26/2015. (X. 29.) Képviselő-testületi rendelet
Tárgy: az önkormányzat által biztosított kegyeleti ellátásokról
Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott eredeti jogalkotói jogkörében eljárva a következőket rendeli el:
 
1. § Az önkormányzat a polgármester, az alpolgármesterek vagy az önkormányzati képviselő kezdeményezésére a vagyonnyilatkozatok kezelésével megbízott bizottság (a továbbiakban: bizottság) döntésével saját halottjává nyilváníthatja azt, aki a rendelet 6. §-a szerinti felsorolásban szerepel.
 
2. § A képviselő-testület az önkormányzat saját halottjának temetésével és az egyéb nyilvános szertartással kapcsolatos feladatok előkészítésével a polgármestert, a polgármester esetében az általános helyettesítésével megbízott alpolgármestert bízza meg.
 
3. § A bizottság gondoskodik a sírhely ápolásának megszervezéséről, a hozzátartozókkal történt egyeztetést követően.
 
4. § Az önkormányzat időszaki lapjának szerkesztő bizottsága gondoskodik az önkormányzat saját halottja szellemi hagyatékának megőrzéséről és közkinccsé tételéről.
 
5. § Az önkormányzat saját halottjának temetési költségeit az önkormányzat viseli.
 
6. § Az önkormányzat képviselője az elhunyt búcsúztatásakor koszorút helyez el a ravatalon, és együttérzése jeleként gyászlobogó kihelyezéséről gondoskodik a búcsúztatást megelőző nap reggel 8 órától az azt követő nap 16 óráig terjedő időszakra a Városháza és az önkormányzat által fenntartott intézmény épületein, ha
a) elhunytát megelőző tíz éven belül a város polgármestere, alpolgármestere volt,
b) elhunytakor települési vagy a nemzetiségi önkormányzati képviselője, a települési képviselő-testület bizottságának tagja, a képviselő-testület, vagy szerve által fenntartott intézmény vezetője volt,
c) részére az önkormányzat díszpolgári, tiszteletbeli polgár címet, vagy az általa alapított díjat adományozott,
d) az önkormányzat által fenntartott intézmény munkavállalója volt.
 
7. § A 6. § a)-c) pontjai szerinti felsorolásban szereplőkről az önkormányzat időszaki kiadványának soron következő számában nekrológot kell megjelentetni.
 
8. § (1) Ez a rendelet 2015. november 1-jén lép hatályba.
(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a kegyeleti rendezvényekről, megemlékezésekről szóló 30/2007. (X. 31.) önkormányzati rendelet.
 
9. § Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 28/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelete 16/A. §-sal egészül ki:
„16/A. § Az Ügyrendi és Jogi Bizottság átruházott hatásköre: dönt az önkormányzat saját halottjává nyilvánításról.”
 
 
 
 
Kecze István
Dr. Varga Zsolt
polgármester
jegyző
 
A rendeletet kihirdettem:
Kisújszállás, 2015. október 30.
 
 
Dr. Varga Zsolt
jegyző 
« Vissza
Vissza a főmenübe