263/2015. (XI. 26.) Képviselő-testületi határozat
Tárgy: a 2016. évi költségvetési koncepció elfogadásáról
Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzat 2016. évi költségvetési koncepcióját a következők szerint fogadja el:
 
A megkezdett tervezési munkát folytatni kell a hiány nélküli költségvetés elérése érdekében a tényleges teljesítés adatok és a központi támogatások ismeretében a következő tervezési szempontok szerint:
 
 
a) Az önkormányzat gazdálkodását 2016. évben is az intézményhálózat, a városüzemeltetés működőképességének fenntartása, a már megkezdett beruházások befejezése és a város fejlődését szolgáló fejlesztések előkészítése, megvalósítása határozza meg.
b) A bevételeket teljes körűen fel kell mérni, törekedni kell azok maradéktalan beszedésére. Az intézményi működési bevételeket minimálisan a 2015. évi eredeti előirányzat szintjén kell tervezni, a szerkezeti változások miatti többletbevétel figyelembe vételével.
c) Kiemelt figyelmet kell fordítani a pályázati források felkutatására, az elnyert pályázati összegek teljes körű lehívására.
d) A rendszeres személyi juttatások tervezése az intézmény engedélyezett álláshelyének figyelembevételével, kormányzati funkciónként, személyekre, törvényben előírt besorolás alapján történik.
e) A cafeteria éves keretösszegét a köztisztviselők esetén a jogszabályi korlátok figyelembe vételével, a közalkalmazottak és a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó dolgozók esetén a költségvetési lehetőségek függvényében kell tervezni.
f) 2016. évben maximálisan ki kell használni a Kormányhivatal által kezelt, foglalkoztatási és nyári diákmunkára kiírt pályázati lehetőségeit.
g) A közüzemi kiadások és az ingatlan-karbantartások nélküli dologi kiadások összegét a meglévő szerződéseket, megállapodásokat, kötelezettségvállalásokat figyelembe véve, tételes számításokkal alátámasztva kell megtervezni, figyelembe véve a szerkezeti változásokat.
h) A közüzemi kiadásokat, az intézmény sajátosságait figyelembe véve, egyedileg kell meghatározni. A közüzemi kiadások az előző három év adataiból számított naturális mutatók alapján a 2016. évi várható árakon tervezhetők.
i) Az ingatlan-karbantartás előirányzatára önkormányzati szinten lehetőség szerint 20 000 000 forint keretösszeget kell tervezni, amelynek felhasználása az évközi igények beérkezését követően, annak felülvizsgálata után történhet, a feladatok megvalósítása során ki kell használni a közfoglalkoztatás pályázati lehetőségeit.
Az önkormányzati ingatlanvagyon kerüljön felülvizsgálatra, azon ingatlanokat, melyek rendbehozatala komoly összegeket emésztene föl, az önkormányzat értékesítse.
j) Törekedni kell arra, hogy működési célú kamatkiadás 2016. évben se merüljön fel, a folyószámla és munkabérhitel felvételét el kell kerülni, vagy minimális szinten kell tartani a likviditási terv folyamatos aktualizálásával és a bevételek ütemezésével.
k) A civil szervezetek és önszerveződő közösségek támogatási keretét a Kisújszállási Művelődési Központ és Könyvtár költségvetésében kell tervezni.
l) Az önkormányzat a közoktatási intézmények működéséhez vállalt kötelezettségét – a pontos adatok ismeretében - a közoktatási megállapodásban foglaltak szerint teljesíti.
m) Az elmúlt évhez hasonlóan 10 000 000 Ft általános tartalékot kell tervezni.
n) Működési céltartalékban – az előző évekhez hasonlóan – a közművelődési érdekeltségnövelő pályázat önerejéhez az önkormányzat 400 000 Ft előirányzatot tervez.
 
Egyéb rendelkezések:
 
a) A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényben és más jogszabályokban meghatározott alapfeladatok ellátásához csak az átmeneti likviditási hiányok áthidalására szolgáló, kormányzati hozzájáruláshoz nem kötött, folyószámla hitelkeret felhasználása történhet. A likviditási terv összeállítása után − ha szükséges − a likviditási problémák elkerülésére az önkormányzat a számlavezető pénzintézettel éven belüli folyószámla hitelkeret igénybevételét kezdeményezi.
b) Amíg a képviselő-testület költségvetési rendeletét nem alkotta meg, a polgármester jogosult a helyi önkormányzat költségvetését megillető bevételeknek a hatályos jogszabályok szerinti beszedésére és az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítésére. Az így folytatott gazdálkodásról a képviselő-testület előtt el kell számolni, a beszedett bevételeket és teljesített kiadásokat az új költségvetési rendeletbe kell beilleszteni.
c) Külön kell megtervezni a törvényben meghatározott kötelező, valamint a kötelező feladatok ellátását nem veszélyeztető önként vállalt feladatokat és azok forrásait. Az önként vállalt helyi közügyek megoldása nem veszélyeztetheti a törvény által kötelezően előírt önkormányzati feladat- és hatáskörök ellátását, finanszírozása a saját bevételek, vagy az erre a célra biztosított külön források terhére lehetséges.
 
Végrehajtásért felelős: A költségvetési rendelet-tervezet előterjesztéséért Kecze István polgármester,
                                            A költségvetési rendelet-tervezet előkészítéséért Dr. Varga Zsolt jegyző
Határidő:                           2016. február 15.
 
Erről értesül:
1.  Kecze István polgármester
2.  Dr. Varga Zsolt jegyző
3.  Kisújszállási Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Osztálya
4.  Kisújszállási Művelődési Központ és Könyvtár intézményvezető
« Vissza
Vissza a főmenübe