20/1996. (VI. 19.) önkormányzati rendelet
Tárgy: a "Nagykunságért" Díj alapításáról és adományozásáról

KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT ÁNAK

20/1996.(VI.19.) számú önkormányzati rendelete

a "Nagykunságért" Díj alapításáról és adományozásáról

Berekfürdő, Karcag, Kisújszállás, Kunhegyes, Kuncsorba, Kunmadaras, Kunszentmárton, Mesterszállás és Túrkeve települések önkormányzatai közösen "Nagykunságért" Díjat alapítanak.
 

Kisújszállás Város Önkormányzata a tájegység érdekében végzett kiemelkedő tevékenység elismerésére az 1990. évi LXV. törvény 10. §. c./ pontja és a 16. §. /1/ bekezdés által biztosított jogkörében eljárva a "Nagykunságért" Díj alapításáról és adományozásáról az alábbi rendeletet alkotja:
 

1. § 
 

A díj adományozásának feltételei
 

/1/ Kisújszállás Város Önkormányzata - a társuló településekkel közösen - "Nagykunságért" Díjat adományozhat annak a magyar, vagy külföldi állampolgárnak, aki:
a./ a tudomány, a kultúra, a gazdaság és a térségfejlesztési politika terén folyamatosan kiemelkedő tevékenységet végzett, illetve végez és akinek tevékenysége a Nagykunsághoz kötődik,
b./ aki munkájával hozzájárult a Nagykunság fejlesztéséhez, az itt kialakult hagyományok megőrzéséhez és kiteljesítéséhez.
/2/ A "Nagykunságért" Díj a maradandót alkotó elméleti, vagy gyakorlati jellegű tevékenységért egyaránt odaítélhető.

 

 

2. § 
 

A "Nagykunságért" Díjról

/1/ A díjjal emlékplakett és 30.000.- Ft (nettó) pénzjutalom jár.
/2/ Az emlékplakettel együtt oklevelet kell átadni, amelyet a bíráló bizottság elnöke ír alá.
/3/ Az emlékplakett formája szabályos kör, átmérője 120 mm, anyaga bronz. A kör alakú felületen a Nagykun kerület pecsétjét kell elhelyezni. A kör alsó ívét követve a NAGYKUNSÁGÉRT felirat látható. A pecsétlenyomaton álló kettős farkú oroszlán látható csillaggal és félholddal. A plakett másik oldalán a díjat alapító települések neve található.
 

3. § 
 

Ajánlás, javaslattétel

/l / A díj odaítélése pályázat alapján történik.
/2/ Pályázatot - évente és településenként egyet-egyet - a társuló települések adhatnak be, képviselőtestületi döntés alapján.
/3/ A pályázatokat a Karcag Városi Önkormányzathoz kell benyújtani, minden év március 31- ig.
/4/ A pályázatnak tartalmaznia kell:
- a kitüntetésre javasolt személy adatait,
- az adományozás alapjául szolgáló tevékenység méltatását, illetve a konkrét alkotás
ismertetését.
 

4. § 
 

/l / A pályázatok elbírálásáról a díjat alapító települések polgármestereiből álló bizottság dönt minden év június 30-ig.
/2/ Az /ll bekezdés szerinti bizottság vezetője az elnök.
/3/ A bizottság ügyviteli teendőinek ellátásáról a Karcag Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának Humán Szolgáltatási Irodája gondoskodik és a díjazottakról nyilvántartást vezet. 
/4/ A díj átadására minden évben a nyertes pályázatot benyújtó önkormányzat augusztus 20-¬hoz kapcsolódó ünnepi önkormányzati ülésén kerül sor.
/5/ Az ünnepi önkormányzati ülésen a bíráló bizottság elnöke részletesen méltatja a kitüntetett munkásságát, indokolja a döntést és átadja a kitüntetést.
/6/ Évente egy díj adható ki. Ha nem érkezik a díj odaítélésére alkalmas pályázat, akkor a pénzjutalom összegét vissza kell tartani, mely összeget Karcag Város Önkormányzata kezeli.
 

5. § 
 

Vegyes és záró rendelkezések

/1/ A "Nagykunságért" Díj visszavonható attól, aki arra érdemtelenné válik.
/2/ A visszavonásra a 3. § /2/ bekezdés szerinti képviselőtestület tehet javaslatot.
A visszavonásról a 4.§ /1/ bekezdés által szabályozott bizottság dönt.
/3/ A pénzjutalom nem vonható vissza.
 

6. § 
 

A pénzjutalom összegét és a kitüntetés alapításával kapcsolatos költségeket a nagykun települések egyenlő arányban viselik.
 

7. § 
 

Ez a rendelet a kihirdetésének napján lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti a "Nagykunságért" Díj alapításáról és adományozásáról szóló 1/1989.(IV.17.) számú tanácsrendelet, valamint az azt módosító 18/1992.(VI.23.) számú önkormányzati rendelet.
 

Kisújszállás, 1996. június 18.
 


Dr.Ducza Lajos sk.                                     Dr.Kittlinger Ilona sk.

polgármester                                                               jegyző
 

 

A kihirdetés napja: 1996-06-19.
 


 

 

« Vissza
Vissza a főmenübe