12/1998. (VII. 1.) önkormányzati rendelet
Tárgy: mezei őrszolgálatról



KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT ÁNAK

12/1998. (VII.1.) számú
önkormányzati rendelete

mezei őrszolgálatról

Kisújszállás Város Önkormányzata a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. tv., valamint a helyi önkormányzatokról szóló, többszörösen módosított 1990. évi LXV. tv. 16. §. (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva - figyelemmel a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyáról szóló 29/1998. (IV.30.) FM. rendeletben foglaltakra - a Kisújszállás városi mezei őrszolgálatról (továbbiakban: mezei őrszolgálat) az alábbi rendelet alkotja:
 

I. fejezet

A rendelet hatálya

1. §.

E rendelet hatálya kiterjed:
a./ Kisújszállás Város Önkormányzata közigazgatási területéhez tartozó termőföldek-¬ide nem értve az erdők, halastavak, a védett természeti területek és értékek ¬használóira és tulajdonosaira (továbbiakban: földhasználó),
b/l a mezőőrökre, valamint
c./ Kisújszállás Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalára.
 

II. fejezet

A mezei őrszolgálat szervezete, felügyelete és működési területe

2. §.

A mezei őrszolgálat szervezete és felügyelete
 

(1) Kisújszállás Város Önkormányzata a mezei őrszolgálatot 9 fő mezőőr alkalmazásával hozza létre.
(2) A mezőőrök a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavállalók, munkáltatójuk a polgármester.
(3)A mezőőrök a feladataikat Kisújszállás Városi Önkormányzat Jegyzőjének utasításai szerint végzik.
(4) A mezőőrök szakmai felügyeletét a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Földművelésügyi Hivatal és a Karcagi Rendőrkapitányság látja el.


 

 

3. §.

A mezőőrök működési területe
 

(1) A mezőőrök működési területéhez az 1. §. a./ pontjában megjelölt termőföldek tartoznak.
(2) Az (1) bekezdés szerinti működési terület 3 körzetből áll, melynek területi felosztását a rendelet melléklete tartalmazza.
 

Ill. fejezet

A mezőőri járulék

4. §.

A mezőőri járulék fizetésére kötelezettek köre, a járulék mértéke
 

(1) Az 1. §. a./ pontjában meghatározott termőföld használói, illetve ha ez ismeretlen, annak tulajdonosai a (4) bekezdésben meghatározott mértékkel számított mezőőri járulék megfizetésére kötelesek.
(2) Az (1) bekezdés szerinti, az adott évre vonatkozó fizetési kötelezettség a tárgyév első napján érvényes állapotnak megfelelő földhasználati-, illetve tulajdonjog alapján áll fenn.
(3) A (1) bekezdésben meghatározott földhasználati, illetve tulajdonjogi változást az érintettek (régi és az új földhasználók) a jog átadását illetve átvételét követő 15 napon belül Kisújszállás Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Gazdálkodási Osztályánál kötelesek írásban bejelenteni.
(4) A mezőőri járulék mértéke 600.- Ft/ha/év.
 

5. §.

A mezőőri járulék megfizetésének módja
 

(1) A 4.§ (4) bekezdése szerinti mértékkel számított mezőőri járulékot a földhasználó évente két egyenlő részletben - február 15-ig és augusztus 15-ig köteles befizetni a Kisújszállás Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Költségvetési elszámolási
számlájára.
(2) A befizetés teljesíthető befizetési lapon (csekken). pénzintézeti átutalással vagy -¬pénztári órákban - a Polgármesteri Hivatal házipénztárába (közvetlenül) történő befizetéssel .

 

IV. fejezet

Átmeneti- és záró rendelkezések

6. §.

Átmeneti rendelkezések

E rendelet szabályait 1998. évben az alábbi eltérésekkel kell alkalmazni:

(1) Az 1. § a./ pontjában meghatározott termőföldre vonatkozóan az 1998. évi mezőőri járulék fizetési kötelezettség az 1998. július l-jei állapotnak megfelelő földhasználati-, illetve tulajdonjog alapján áll fenn.

(2) A mezőőri járulék 1998. évi mértéke a 4.§ (4) bekezdésben megállapított összeg 50 %-a.

(3) Az 1998. évi mezőőri járulékot a földhasználó egyösszegben 1998. október 31-ig köteles befizetni a Kisújszállás Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Költségvetési elszámolási számlájára.

 

7. §.

Záró rendelkezések

(1) E rendelet 1998. július 1. napján lép hatályba.

(2) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Magyar Köztársaság Polgári
Törvénykönyvéről szóló, többszörösen módosított 1959. évi IV. törvény, a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. tv., valamint a mezőőrök és hegyőrök szolgálati viszonyáról szóló 29/1998. (IV.30.) FM. rendelet rendelkezései az irányadók.

Kisújszállás, 1998. június 30.
 



/:Dr.Ducza Lajos:/                                           /:Dr.Kittlinger Ilona:/
polgármester                                                              jegyző

A kihirdetés napja:
 


1998 -07- O 1
 



1.sz. melléklet a 12/1998 (VII.1.) számú önkormányzati rendelethez
 

MEZŐŐRI KÖRZETEK LEÍRÁSA

A terület nagysága : 20.556 ha
 

I.
A terület határai: Kiindulási pont Kisújszállás észak-keleti sarka a vasúti magasrakodónál. Innen délkeleti irányban a Koronakertet Délről megkerülve a város belterületi határa mentén a Kisújszállás-Dévaványa műútig, a műúton Dévaványa felé haladva a Kakat-csatorna kőhídjáig, innen Észak-keleti irányban a közigazgatási ha¬tárt képező Villodó csatornáig, a csatorna töltésén Észak-nyugati irányban a közigaz¬gatási határmentén a Bp-Záhony vasútvonalig, majd a vasúti töltésen dél-nyugati irány¬ban a kiindulási pontig.
A működési terület nagysága: 2100 ha
II.
A terület határai: Kiindulási pont Kisújszállás észak-keleti sarka a vasúti magasrako¬dótóI. Innen észak-keleti irányban a Bp-Záhony vasútvonal töltésének baloldalán haladva a közigazgatási határ képező Villodó csatornáig, itt Észak-nyugatnak fordul¬va a közigazgatási határ mentén a kenderesi közigazgatási határig, itt Délre és Délnyu¬gatra haladva a határ mentén a Kisújszállás- Ká1 vasútvonal tötéséig, a vasúti töltésen dél-keleti irányban a város belterületi határáig, innen nyugati irányban a Bp-Záhony vas¬útvonal mentén a Bánomkertet megkerülve keleti irányban vissza a kiindulási pontig. A működési terület nagysága: 2250 ha
Ill.
A terület határai: Kiindulási pont Kisújszállás észak-nyugati sarkán a Kj-Kál és a Bp-Záhony vasútvonalak találkozási pontja. Innen észak-nyugati irányban a Kisúj¬szállás-Kál vasúti töltés jobboldalán haladva a Kenderessel szomszédos közigazgatási határig, itt délnyugatra haladva a határmentén délre fordulva, keresztezve a Bp-Záhony vasútvonalat, az örményesi műút folytatásában lévő földútig, itt a földúton észak¬keletnek fordulva elérve a műutat és azon az AC telep műútját elérve északi irányban az AC telepig, innen észak-keleti irányba fordulva a Bp-Záhony vasútvonal bal oldalán haladva, majd a Bánomkertet nyugati oldalán Északnak megkerülve vissza a kindulási pontig.
A működési terület nagysága: 2200 ha

 IV.
A terület határai: Kiindulási pont Kisújszállás észak-nyugati sarkán a 4-es számú főút és az örményesi műút kereszteződése. Innen északi, majd a Bp-Záhony vasút¬vonal jobb oldalán nyugati irányban haladva a Tisza II. Mg. Tsz. AC telepéig, itt dél-keleti irányba fordulva az örményesi műútig, ezen, majd a folytatásában lévő fóldúton dél-nyugati irányban a közigazgatási határig, itt déli irányban haladva az örményesi műútig, itt keletre fordulva a Túrkeve-Kisújszállás közigazgatási határig, a közigazgatási határ mentén Keletre a Kontai-fficsatornát követve a Kiscsorbai fóldútig, itt északi irányban a Nagycsorbai fóldútig, majd ezen észak-keleti irányban a város belterületi határa mentén a kiindulási pontig.
A müködési terület nagysága: 2206 ha
v.
A terület határai: Kiindulási pont a Kisújszállás-Fegyvernek Örményesi közigazga¬tási határ és az örményesi műút kereszteződése. Innen nyugati irányban haladva a Nagykunsági öntözőcsatorna jobb partjáig, ezen déli irányban a túrkevei fóldútig,
itt Keletnek fordulva a fasor mentén, majd északi irányban követve a közigazgatási határt a Kontai főcsatornáig, s innen nyugati irányban vissza a kiindulási pontig.
A működési terület nagysága: 2300 ha
VI.
A terület határai: Kiindulási pont Kisújszállás nyugati széle a nagycsorbai úton, ezen nyugatra az A-1-es jelű üzemi tábla végéig, majd 500 m-rel délebbre a kiscsorbai úton a túrkevei határig. A túrkevei határvonalon délkeletre az igariói géptelep útjáig, majd azon keletre a Kisújszállás - Túrkeve műútig azon északra a város szélénél lévő kiindulási pontig.
A működési terület nagysága: 2150 ha
VII.
A terület határai: Kiindulási pont Kisújszállás déli széle, a Kisújszállás - Dévaványa műúton déli irányban, majd nyugatra az úgynevezett Lógókert mögött a közlekedési úton déli irányban a túrkevei határnál lévő Gástyási szivattyúházig, majd nyugati irányban az Igariói géptelep útjáig, onnan keletre a Kisújszállás - Túrkeve műútig,
majd azon az ún. Mezőgép erdőt Túrkeve irányába megkerülve a Lógókert város felőli szélén a kiindulási pontig.
A működési terület nagysága: 2350 ha
VIII.
A terület határai: Kiindulási pont Kisújszállás délkeleti része a Kisújszállás ¬Dévaványa műúton egészen a Jász-Nagykun Szolnok - Békés megye határáig, majd délnyugatra a megyehatáron a Gástyási szivattyúházig, onnan északnyugatra a közlekedési úton a Lógókert előtti úton keletre a kiindulási pontig.
A működési terület nagysága: 2550 ha

 IX.
A terület határai: kiindulási pont a Kisújszállás - Dévaványai műúton lévő Kakat ér kőhídja, a várostól 5 km-re . .Innen keletre az onnan induló földúton a Villogói csatornáig, majd a Villogói csatorna Kisújszállás felőli töltésén délkeletre a Villogói szivattyúházig, onnan JNK-Szolnok-Békés megye határán dél-nyugatra a Kisújszállás¬Dévaványa műútig, majd a műúton Kisújszállás irányában haladva a kőhídnál lévő kiindulási pontig.
A működési terület nagysága: 2450 ha

 

« Vissza
Vissza a főmenübe