31/2000. (XII. 1.) önkormányzati egységes szerkezetbe foglalt önkormányzati rendelet
Tárgy: az idegenforgalmi adóról, a 33/2002.(XI.29.), a 3/2005.(I.28.), a 15/2005.(IV.8.) és a 2/2007.(I.31.) önkormányzati rendelettel egységes szerkezetben

KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK

31/2000.(XII.1.)
önkormányzati rendelete

az idegenforgalmi adóról

a 33/2002. (XI.29.)* , 3/2005. (I.28.) **, a 15/2005. (IV.8.) *** és a 2/2007. (I.31.)****önkormányzati rendelettel egységes szerkezetben

Kisújszállás Város Önkormányzati Képviselő-testülete az 1990. évi C. törvény 1.§ /1/ bekezdése alapján az alábbi rendeletet alkotja:


A rendelet hatálya

1.§

A rendelet hatálya Kisújszállás Város közigazgatási területére terjed ki.


Az adó alanya

2.§**

Adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt.. (A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban:Htv). 30.§(1) bekezdés a.)pont)


Adókötelezettség terheli azt a magányszemélyt, aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt.


Az adómentesség

3. §

Az adókötelezettség alól mentes:
a./ a 18. életévét be nem töltött, továbbá a 70. életévét betöltött magánszemély;
b./**** a gyógyintézetben fekvőbeteg szakellátásban részesülő, vagy szociális intézményben ellátott magánszemély, (A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 31. § b.) pontja)
c./ * a közép és felsőfokú oktatási intézménynél tanulói vagy hallgatói jogviszony alapján, hatóság vagy bíróság intézkedése folytán, a szakképzés keretében, a szolgálati kötelezettség teljesítése, vagy a településen székhellyel rendelkező vagy a Htv. (A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény) 37. §-ának /2/ bekezd0ése szerinti tevékenységet végző vállalkozó estén vállalkozási tevékenység, vagy ezen vállalkozó munkavállalója által folytatott munkavégzés céljából az önkormányzat illetékességi területén tartózkodó magánszemély; továbbá

d./ aki az önkormányzat illetékességi területén lévő üdülő tulajdonosa vagy bérlője, továbbá a használati jogosultság időtartamára a lakásszövetkezet tulajdonában álló üdülő használati jogával rendelkező lakásszövetkezeti tag, illetőleg tulajdonos, a bérlő hozzátartozója, valamint a lakásszövetkezet tulajdonában álló üdülő használati jogával rendelkező lakásszövetkezeti tag használati jogosultságának időtartamára annak hozzátartozója.

 

Az adó alapja és mértéke

4. §

/1/** Az adó alapja:
1. a megkezdett vendégéjszakák száma, vagy
2. a megkezdett vendégéjszakára eső
a.) szállásdíj, ennek hiányában
b.) a szállásért bármilyen jogcímen (pl. üdülőhasználati jog) fizetendő ellenérték (pl. üzemeltetési költség).
(Htv. 32 .§ a) pontja )

/2/ Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 50.- Ft.

 

Az adó beszedésére kötelezett

5. §

/1/ Az idegenforgalmi adót beszedi:

a./ kereskedelmi szálláshelyeken a szolgáltatásért esedékes összeggel együtt az üzemeltető;
b./ a szervezett üdültetésre beutaltaktól a beutalójegy átadása alkalmával az üdülőt fenntartó szerv;
c./ a fizető vendéglátó szálláshelyeken fogadott vendég után járó adót a szálláshelyi díjjal együtt a szállásadó, illetőleg a közvetítésre jogosított szerv;
/d/***az a)–c) pont alá nem tartozó bármely ingatlan (építmény, telek) üdülés céljára történő bérbeadása, ingyenes használatra átadása esetén az ingatlan bérbevevőjétől (használójától) az egész bérleti, használati időre egy összegben az ingatlan tulajdonosa vagy az ingatlannal rendelkezni jogosult. (Htv.34.§ (1) d.) pontja)
/2/** Az /1/ bekezdés szerint fizetendő idegenforgalmi adót az adóbeszedésre kötelezett akkor is tartozik befizetni, ha annak beszedését elmulasztotta. (Htv..34.§ (2)

 

Értelmező rendelkezések

6.§**

1. Vendégéjszaka: Vendégként eltöltött - éjszakát is magába foglaló, vagy így elszámolt - legfeljebb 24 óra (Htv..52.§ 30. pontja )
2. Önkormányzat illetékességi területe: Az önkormányzat közigazgatási határa által behatárolt - bel- és külterületet magába foglaló - térség, amelyre az önkormányzati hatáskör kiterjed. (Htv..52.§ 1. pontja )

3. Tulajdonos: Az ingatlan tulajdonosa az a személy vagy szervezet, aki/amely az ingatlan-nyilvántartásban tulajdonosként szerepel. Amennyiben az ingatlan tulajdonjogának átruházására irányuló szerződét a földhivatalhoz benyújtották,- melynek tényét a földhivatala széljegyezte - , a szerző felet kell tulajdonosnak tekintetni. Újonnan létrehozott épület/épületrész tulajdonjogának átruházása esetén a szerződés földhivatalhoz történő benyújtását követően a szerző felet a használatbavételi engedély kiadásának időpontjától kell tulajdonosnak tekinteni. Egyéb módon történő tulajdonszerzés esetére a Polgári Törvénykönyv vonatkozó szabályai az irányadók . (Htv..52.§ 7. pontja)

4. Állandó lakos: Aki a lakcím bejelentés szabályai szerint nyilvántartásba vett lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkezik az önkormányzat illetékességi területén. (Htv.52.§ 21. pontja)

5. Szálláshely:Egész éven át vagy csak időszakosan, üzletszerűen működtetett olyan létesítmény, amely éjszakai elszállásolásra és tartózkodásra szolgál. (Htv..52.§ 28. pontja)


Záró rendelkezések

7. §

E rendelet 2001. január 1. napján lép hatályba.

Hatálybalépések:

a 31/2000. (XII.1.) Ör. 2001. január 1. napján,
a 33/2002. (XI.29.) Ör. 2003. január 1. napján,
a 3/2005. (I.28.) Ör. 2005. január 28. napján,
a 15/2005. (IV.8.) Ör. 2005. április 8. napján,
a 2/2007. (I.31.) Ör 2007. január 31.napján
lépett hatályba.

Egységes szerkezetbe foglalva : 2007. február 9.


/:Kecze István:/                                                                                 /: Dr.Kittlinger Ilona :/
polgármester                                                                                       címzetes főjegyző

Az egységes szerkezetbe foglalt önkormányzati rendelet közzétételének napja:
2007. február 9.

 

« Vissza
Vissza a főmenübe