220/2002. (XI. 28.) önkormányzati határozat
Tárgy: a köztisztaságról és a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos

220/2002. (XI.28.) számú önkormányzati határozat

a köztisztaságról és a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési közszolgáltatásról szóló rendelettervezet véleményezéséről  

 

1. Kisújszállás Város Önkormányzati Képviselő-testület úgy dönt, hogy a köztisztaságról és a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési közszolgáltatásról szóló

rendelettervezetet a következő szempontok figyelembe vételével át kell dolgozni: 

a.) A települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatást a város egész közigazgatási területén be kell vezetni, beleértve Csorba és Márialaka külterületi lakott helyeket is.

b.) Általánosságban a kukás szemétszállítás kerül bevezetésre, de a több szintes lakóépülettel beépített területeken, intézményeknél, vállalkozásoknál megmaradhatnak a jelenleg használatos konténerek, de lehetőség szerint a DIN szabvány szerinti új konténerek alkalmazásával, vegyes konténer használatot kell biztosítani.

c.) A pályázat útján vásárol kukaedényzetet elsősorban a földutak mellett lakó, kukával nem rendelkező használók kapják meg, amennyiben lehetőség van, ezt követően a burkolt utak mellett kukával nem rendelkezők is kaphatják.

d.) A c.) pont alapján kiosztott kukaedényzet után bérleti díjat kell fizetni a bérbevevőnek. A bérleti díj számításánál figyelembe kell venni, hogy 5 év alatt az összes költség térüljön meg az önkormányzat, illetve a bérbeadó Városgazdálkodási Vállalatnak. 5 év múlva a kukaedényzet tulajdonjoga átszáll a bérlő tulajdonába.

e.) A bérleti díjak és a szolgáltatási díj a számlázását legalább negyedévenkénti gyakorisággal kell elvégezni.

f.) A kukaedények ürítésének gyakorisága legalább heti egyszeri legyen.

g.) Az önkormányzat a díjfizetési kötelezettség alól általánosságban nem mentesít. A szociálisan rászorulók részére a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendeletben meghatározottak szerint nyújt támogatást. Az előterjesztés térjen ki az esetleges mentesítési lehetőségekre.

h.) A vállalkozók, vállalkozások minden esetben fizetik a szolgáltatási díjat, részükre kedvezményt, mentességet nem biztosít az önkormányzat.

i.) Az önkormányzat évente legalább egy alkalommal végez lomtalanítást, és a lomtalanítás költségéről külön kalkuláció készüljön.

j.) A szerződéskötési, edényzet kihordási, bevonási költségeket a szolgáltatási díj tartalmazza.

k.) Az illegális hulladék elhelyezések, elhagyások ellenőrzése, szankcionálása

l.) A b.) pontban meghatározott konténerek kivételével a közterületen elhelyezett konténerek 6 hónap alatt kerülnek bevonásra.

m.) A szolgáltatási díj megállapításánál az alap- és ürítési díj bevezetésének lehetősége is kerüljön kivizsgálásra.

n.) A rendelet szabályait megsértőkkel szemben - a szabálysértési szankcionálásra - külön térjen ki az előterjesztő.

o.) A rendelettervezet készítése során a nyitott konténerek - környezetvédelmi előírásoknak megfelelő - szállítását vegye figyelembe az előterjesztő.  

Határidő: 2003. január 15.

Felelős: a jegyző 

 

 

2/3

 

 

2. Készüljön elemzés a kommunális adó és a szemétszállítási díj bevezetésének együttes alkalmazásáról, annak pénzügyi hatásáról és az elemzést a rendelettervezet előterjesztésében részletesen ismertesse az előterjesztő.

Az előterjesztés ismertesse hasonló nagyságú települések szemétszállítási tapasztalatait, szokásait.  

Határidő:2003. január 15.

Felelős: a jegyző 

3. a.) Az önkormányzat a települési szilárd hulladék közszolgáltatás továbbra is a Városgazdálkodási

Vállalattal láttatja el.

 

b.) A folyékony települési hulladék szállíttatására pedig pályázatot ír ki.

 

Határidő:2003. január 15.

Felelős: a jegyző 

4. A készülő hulladékkezelési közszolgáltatásról szóló rendelettervezetet a lakosság széles körében már most és folyamatosan ismertetni kell, Kisbíró hírlevélben, lakossági fórumokon, közmeghallgatáson. A Polgármesteri Hivatal munkaidőben információs szolgálatot működtessen, erről a lakosságot tájékoztassa. 

Határidő: folyamatos

Felelős: a jegyző 

5. Az 1. pontban meghatározott rendelettervezetet a képviselő-testület elé - a folyékony települési hulladékkal kapcsolatos pályázati kiírásával együtt - ismételten be kell terjeszteni. Az így megtárgyalt és elfogadott rendelettervezetet a képviselőé-testület tájékoztatásul a környező településeknek, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzatnak, valamint a Környezetvédelmi Felügyelőségnek véleményezésre megküldi.

A Környezetvédelmi Felügyelőség véleményének ismeretében alkotja meg a képviselő-testület a hulladékkezelési közszolgáltatásról szóló rendeletet.

 

Határidő:2003. január 30.

Felelős: a jegyző 

6. Az önkormányzat a pályázati úton megnyert kukákat a Városgazdálkodási Vállalat részére bérbe adja. A bérleti díj az önkormányzati rendelet megalkotását követő négy hónapig havi bruttó 50.000 forint, azt követően öt évig havi bruttó 226.200 forintot fizet. 

 

7. Az önkormányzat megbízza a Városgazdálkodási Vállalatot, hogy a pályázat útján megnyert kukaedényeket a lakosság részére adja bérbe öt év határozott időre.

A bérbeadást 2003. január 1. napjával kezdje meg a Városgazdálkodási Vállalat.

A képviselő-testület a kukaedények bérleti díját a decemberi önkormányzati ülésen állapítja meg, ehhez készüljön költségkalkuláció.

Határidő: 2002. december 19.

Felelős: a jegyző 

 

 

 

 

 

3/3

 

8. A képviselő-testület kéri, hogy a köztisztaságról és a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési közszolgáltatásról szóló rendelettervezet előkészítésébe a Polgármesteri Hivatal vonja be a Városgazdálkodási Vállalatot.

 

Erről értesül:  

1. Palágyi Gábor polgármester

2. Dr. Kittlinger Ilona címzetes főjegyző

3. Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztálya

4. Városgazdálkodási Vállalat Kisújszállás

  

« Vissza
Vissza a főmenübe