18/2002. (VI. 28.) önkormányzati rendelet
Tárgy: a parlagfű elleni védekezésről

KISÚJSZÁLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK

18/2002. (VI.28.)
önkormányzati rendelete

a parlagfű elleni védekezésről

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §-ában kapott felhatalmazás alapján - a parlagfű visszaszorítása, valamint a parlagfű okozta allergiás betegségek megszüntetése érdekében - Kisújszállás Város Önkormányzata a következő önkormányzati rendeletet (továbbiakban: Ör.) alkotja:


A rendelet hatálya

1.§.

 

A rendelet hatálya Kisújszállás város közigazgatási területén a természetes és jogi személyek, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezetekre terjed ki, akik a város közigazgatási területén tartózkodnak, működnek és tevékenykednek.

A parlagfű elleni védekezés szabályai

2.§.

(1) Az ingatlan tulajdonosa, használója, a tulajdonában, használatában lévő területet, illetve az ingatlan körüli közterületet köteles a virágzó parlagfűtől mentesen tartani, a jelentkező parlagfüvet irtani.

(2) A parlagfű irtásáról - virágzás előtt - az időjárástól függő gyakorisággal kell gondoskodni.

(3) A területen található parlagfű gyomirtását a lehetséges eszközök (mechanikus, vegyszeres), illetve engedélyezett készítmények (peszticidek) felhasználásával kell elvégezni.

(4) A parlagfű vegyszeres irtása során a Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat szakvéleménye az irányadó.

3.§.

(1) A parlagfű felismerésének elősegítéséről, előfordulási helyének, irtásának, továbbá a parlagfű okozta allergiás megbetegedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalóknak a lakosság körében történő tudatosításáról tömegkommunikációs eszközök (pl.: szórólapok, piaci hangosbemondó, helyi újságok, városi TV) útján kell gondoskodni.

 

 

Szabálysértési rendelkezések

4.§.

(1) Szabálysértést követ el és az önkormányzat szabálysértési rendeletében megállapított mértékű pénzbírsággal sújtható az, aki az Ör. 2.§. (1) és (2) bekezdésében foglalt kötelezettséget nem teljesíti.
(2) A szabálysértési eljárás lefolytatására a jegyző jogosult.

5.§

Ezen rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.


Kisújszállás, 2002. június 27.


(:Palágyi Gábor:)                                                   (:Dr.Kittlinger Ilona:)
polgármester                                                                   jegyző


A kihirdetés napja: 2002. június 28.
 

« Vissza
Vissza a főmenübe