28/2002. (XI. 29.) önkormányzati rendelet
Tárgy: a parkolóhelyek megváltásáról

KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK

28/2002.(XI.29.)
önkormányzati rendelete

a parkolóhelyek megváltásáról

1. §

Kisújszállás Város Önkormányzati Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16 §-ában, valamint a 253/1997. (XII.20.) Korm. számú rendeletének 42. § (11) bekezdésében (továbbiakban OTÉK) kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:
 

2. §

A rendelet célja a már beépített- elsősorban a belvárosi - területeken létesítendő beruházások elősegítése, az OTÉK, illetve a helyi szabályozási terv által az építményekhez előírt parkolóhelyek közterületen történő megépíthetőségének biztosítása.

3. §

A rendeletet Kisújszállás Város központjában, a hatályos szabályozási terv "Sz-3" jelű tervlapja érvényességi területén belül a rendelet mellékletében szereplő, a parkolóhelyek kialakításának lehetőségeit ábrázoló vizsgálatot is figyelembe véve, a belterület többi részén az általános és közlekedési szabályokat megtartva kell alkalmazni olyan esetekben, amikor az OTÉK 42. § (2) bekezdésében, illetve a helyi szabályozási tervben előírt, a beépítésre szánt területen az építmények, önálló rendeltetésű egységek, és a területek rendeltetésszerű használathoz előírt mennyiségű parkolóhely kialakítása a telken nem biztosítható.

4. §

(1) Ha új építmények építése vagy meglévők átalakítása, bővítése, rendeltetés módosulása esetén a rendeltetésszerű használathoz szükséges és az OTÉK, illetve a helyi szabályozási terv előírásainak megfelelő parkolóhelyek kialakítása a telken nem biztosítható, az építtető a hiányként mutatkozó gépjármű-várakozóhelyek legfeljebb 50 %-át, 500 méter távolságon belül saját telken kívül is megépítheti.

Az ilyen (telken kívüli) parkolóhelyeket a szabályozási tervben parkolóhely kialakítására biztosított területen, a közterületek közlekedésre szánt felületének egy részén, illetőleg a közforgalom céljára átadott magánút egy részének, vagy egyéb területek felhasználásával az önkormányzat fejlesztési elképzeléseivel összhangban az ingatlan tulajdonosának és kezelőjének hozzájárulásával lehet megépíteni.
A városközpont területén megvalósuló közterületi parkolókat csak a jelen rendelet mellékletében szereplő közlekedésvizsgálatban kijelölt helyeken, az abban meghatározottak szerint merőleges felállással, vagy leálló sávban lehet kiépíteni, amennyiben az e célra kiválasztott terület erre minden egyéb szempontból alkalmas.

 

(2) A már meglévő építmények esetén az előírt parkolóhelyek meglétét vélelmezni kell és az (1) bekezdésben foglaltakat csak akkor kell alkalmazni, ha a meglévő építmény átalakítása, bővítése, rendeltetésének módosítása - az előírások szerint - többlet parkolóhely igénnyel jár. Ebben az esetben a többlet parkolóhely igénynek megfelelő számú parkolóhelyet kell megépíteni.

(3) Tömbtelken, az önkormányzat hozzájárulásával a parkolás biztosítottnak tekinthető.

(4) A parkolóhelyeket a hatályos szabályoknak megfelelő mérettel és kialakítással kell megépíteni. Burkolatát, mely beton, aszfalt, térburkolat, gyephézagos betonelemes burkolat lehet, az építészeti környezetre is figyelemmel kell meghatározni. A parkolóhelyek kialakításához az utca, tér fásításához igazodó, parkoló melletti faállomány szükség szerinti telepítése is hozzátartozik.

(5) A fentiek alapján közterületen megépített parkolók közterületi parkolónak minősülnek, melyet építtetője nem zárhat el a közforgalom elől, és annak használhatóságát sem korlátozhatja.

(6) A parkolóhelyek kialakítása részét képezi az engedélyezési dokumentációnak, és megépítése feltétele a használatba vételi engedély megszerzésének.

5. §

A rendelet kihirdetése napján lép hatályba.


Kisújszállás, 2002. november 28.


/:Palágyi Gábor:/                                        /:Dr.Kittlinger Ilona:/
polgármester                                                       jegyző

A kihirdetés napja: 2002. november 29.

 

« Vissza
Vissza a főmenübe