79/2003. (IV. 15.) önkormányzati határozat
Tárgy: a kisújszállási kommunális hulladéklerakó és folyékony hulladékkezelő telep felü

79/2003. (IV.15.) számú önkormányzati határozat

a Kisújszállási kommunális szilárd hulladéklerakó és folyékony hulladékkezelő telep felülvizsgálatához szükséges kiegészítő nyilatkozat megadására 

 

Kisújszállás Város Önkormányzati Képviselő-testülete úgy dönt, hogy

 

 

A Kisújszállási kommunális szilárd hulladéklerakó és folyékony hulladékkezelő telep környezetvédelmi felülvizsgálatához, a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség felé az alábbi nyilatkozatot teszi: 

  1. Kisújszállás Város Önkormányzata tisztában van azzal, hogy az új jogszabályi előírásoknak maradéktalanul nem felel meg a Kisújszállási kommunális szilárd és folyékony hulladéklerakó telep, hanem további korszerűsítésre és felújításra szorul. A 2002. év végén megjelent az Országos Hulladékgazdálkodási Tervről szóló 110/2002. (XII.12.) Országgyűlési határozat, azonban nem tudjuk, hogy regionális szinten milyen szerepet szánnak városunk hulladék lerakó telepének, mivel csak a napokban csatlakoztunk a Regionális Hulladékgazdálkodási Terv készítésére vonatkozó programhoz, amelynek egyik irányítója a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség. Bízunk benne, hogy középtávon megtartandó kistérségi hulladék lerakóként fogják megjelölni, amely szerepet játszik a kistérségünk hulladékkezelési problémáinak megoldásában.

A helyi hulladékgazdálkodási terv elkészítése folyamatban van és ennek szellemében került megalkotásra a helyi hulladékgazdálkodási rendelet, melyben az Önkormányzat a hulladéklerakót - a feltételek teljesítését követően a betelésig - üzemeltetni kívánja.

A szippantott folyékony hulladék elhelyezését és kezelését hosszú távon a városi szennyvíztisztító telepen kívánjuk megoldani. Ennek érdekében a szennyvíztisztító rekonstrukciójának megvalósítására címzett támogatási pályázatot nyújtottunk be.

Különösen tekintettel arra, hogy a folyékony hulladéklerakó megszűnésével jelentős terület áll rendelkezésre (jelenleg kb ¼-e van kihasználva).

Ez a terület infrastruktúrával kiépített, a felhagyott részét pedig ugyanúgy kell utógondozni, mint a teljesen beteltet.

 

  1. Az előzőekben már jeleztük Önöknek, hogy tovább szeretnénk a hulladéklerakót működtetni, ezért a továbbműködés engedélyezése esetén az Önkormányzat rendelkezésére álló anyagi forrással, amennyiben kistérségi hulladéklerakónak kerül kijelölésre, pályázatok segítségével kívánjuk elsődlegesen a minimális feltételeket megteremteni. Ennek első lépcsőjeként a felülvizsgálati dokumentáció 53. oldalán lévő intézkedési tervtől eltérően, sikeres pályázatunknak köszönhetően, a tervezett komposztáló telep már 2003. május 31-én átadásra kerül a hulladéklerakó telepen belül.

2003. évben - az előírásoknak megfelelő számítógépes regisztrációjú meteorológiai állomás felállítására kerül sor. A komposztáló telep megépítésével egyidőben a hídmérleg elektronizálása és a beérkező hulladékok számítógépes regisztrációja és kiértékelése történik meg.

 

Az intézkedési tervben rögzítetteken felül 2005-2008. december 31. között pályázat útján kívánjuk megvalósítani az addig betelő fogadó helyek lezáró szigetelését, az új fogadó helyek

2/2

 

aljzatszigetelését, a szigetelő és szivárgó réteg kialakításával, a depónia gáz kinyeréséhez szükséges berendezések telepítésével és a minimum 24 t össztömegű kompaktor beszerzésével.

 

  1. Egyelőre nem kíván az önkormányzat egyik regionális hulladéklerakóhoz sem csatlakozni, hanem a pályázati pénzek felhasználásával megépült hulladéklerakót kívánjuk üzemeltetni. Nem ismerjük az elkövetkező pályázati lehetőségeket, amelyek jelentősen megváltozhatnak, kedvezőtlenek lehetnek, az Önkormányzat csak ebben az esetben csatlakozik más hulladéklerakóhoz, ezen belül a majdan megvalósuló Kétpó-i hulladéklerakóhoz. A III/1., 2., 5, 6, 7 pontban jelzett minimális feltételekre a válasz a II. pontban megadásra került.

 

A 3. - 4. pontban jelzett magas talajvízállás véleményünk szerint az új fogadó helyek kialakításánál nem jelenthet problémát, hiszen a jelenlegi szennyvízkezelő terület, valamint a még használatba nem vett kazetták megszüntetését és rendbetételét követően, az új fogadó hely 1 m-re a talajszint felé kerül, így a rendkívűli belvizes helyzet esetén sem veszélyezteti a hulladéklerakó környezetet

 

  1. Felhatalmazza a Polgármestert arra, hogy a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség felé a fentiek szerint részletezett nyilatkozatot tegye meg.

 

Felelős: Palágyi Gábor polgármester

Határidő: 2003. április 17. 

 

 

Erről értesül:

  1. Palágyi Gábor Polgármester

  2. Dr. Kittlinger Ilona Címzetes Főjegyző

  3. Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály

 

  
« Vissza
Vissza a főmenübe