92/2003. (V. 29.) önkormányzati határozat
Tárgy: a Mozi épület hasznosíthatósági tanulmánytervének értékeléséről, az épület jövőb

92/2003. (V.29.) számú önkormányzati határozat

a Mozi épület hasznosíthatósági tanulmánytervének értékeléséről, az épület jövőbeli hasznosításának, átalakításának főbb elvárásairól 

Kisújszállás Város Önkormányzati Képviselő-testület a Mozi épület hasznosíthatósági tanulmányterveit - melyek a határozat „A” és „B” számú mellékletét képezik - értékelte, és ahhoz kapcsolódóan az épület jövőbeli hasznosításáról a következő megállapításokat teszi:

 

1.) A képviselő-testület a Mozi épületét - mint a város patinás épületét - továbbra is tulajdonában tartja, azt nem kívánja elidegeníteni.

 

2.) A Mozi épületének egységes művelődési és rendezvénycentrumként való hasznosítása szükséges. Lehetőséget kell találni arra, hogy az épület jelenleg más intézmények által használt helyiségei az épület tervezett átalakítása után újra a létesítmény szerves részévé váljanak.

 

3.) Figyelemmel kell kísérni az ilyen és hasonló létesítmények felújítására, fejlesztésére igénybe vehető pályázati lehetőségeket, és ezekről az önkormányzat képviselő-testületét kellő időben tájékoztatni kell, annak érdekében hogy a szükséges döntéseket időben meg tudja hozni.

 

4.) A Mozi épülete, annak utcai homlokzata a városkép értékes és meghatározó eleme. Belső átalakítását is csak ehhez méltóan szabad végezni.  

5.) Az épület hasznosítása, jövőbeli átalakítása- felújítása során figyelembe kell venni az épület belső építészeti értékeit, fel kell használni az elkészült tanulmánytervek előremutató javaslatait, de okulni kell az azokban elkövetett hibákból is. A tervekben adott javaslatokat megvizsgálva, a jövőre vonatkozóan, a következőket fontos kiemelni:

 

  1. A nagyteremet többfunkciós használatra szükséges átépíteni. Padlóját változtatható módon (sík- illetve lejtős) formára kell kialakíthatóvá tenni, annak érdekében, hogy mozi és színházi előadások, de zenés- táncos rendezvények, kiállítások, konferenciák, és egyéb rendezvények számára is használható legyen.

 

  1. A nagyterem magas tetővel való lefedése kívánatos. A kialakuló tetőtér hasznosíthatóságát statikai, gazdaságossági, és szakmai elemzések birtokában kell majd eldönteni.

 

 

  1. A nagyterem kétirányú, az utcai épületszárny szélességéhez igazodó szélesítése, „oldalhajók” kialakítása javítja az épület használhatóságát. A kialakuló oldalhajók földszinti részét árkádos fedett-nyitott térként javasolt hasznosítani, illeszkedve a sok látogatót befogadó tér igényeihez, rugalmasabb hasznosítást, térszervezést lehetővé téve és az iskola udvarát sem csökkentve állandó jelleggel.

 

  1. A nagyterem emeleti részének kétirányú oldalhajóval való bővítése és itt szakköri és közösségi termek kialakítása kívánatos. A tanulmánytervekben adott mindkét javaslat továbbfejleszthető. Az igények és elvárások későbbi pontosításával tovább kell vizsgálni a kialakítás részleteit.

 

 

2/2

 

 

  1. Az utcai épületrész földszintjét a „B” változat továbbfejlesztéseként javasolt átépíteni, annak érdekében, hogy tágasabb, jobban szervezett bejárati rész és előcsarnok alakulhasson ki.

  2. Az utcai épületszárny emeletét az „A” változatban javasoltak szerint célszerű átalakítani, annak érdekében, hogy tágasabb közlekedők, és jobban megközelíthető terek alakulhassanak ki.

 

 

Erről értesül:

1. Palágyi Gábor polgármester

2. Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztálya

3. Zsemberi István városi főépítész

4. Városgazdálkodási Vállalat Kisújszállás

 
« Vissza
Vissza a főmenübe