173/2003. (VII. 28.) önkormányzati határozat
Tárgy: a Kisújszállási Vízmű Kft létrehozásáról

173/2003. (VII.28.) számú önkormányzati határozat

a Kisújszállási Vízmű Kft létrehozásáról

 

Kisújszállás Város Önkormányzati Képviselő-testülete 2003. szeptember 1. napjával Kisújszállási Vízmű Kft. néven önálló gazdasági társaságot hoz létre, és a következők szerint dönt:

 

1. A gazdasági társaság alapító okiratát a határozat melléklete szerint állapítja meg.

 

2. Felhatalmazza a polgármestert az alapító okirat aláírására és a társaság bejegyeztetésével kapcsolatos eljárás lebonyolíttatására.

Felelős: Palágyi Gábor polgármester

Határidő: 2003. augusztus 31.

 

Erről értesül: 1/ Palágyi Gábor polgármester,

2/ Nagy István Zoltán intézményvezető 

kmf.

Palágyi Gábor s.k. Dr. Kittlinger Ilona s.k.

polgármester címzetes főjegyző

 

 

 

A kivonat hiteléül:

Kisújszállás, 2003. július 29.

 

(:Kacsó Sándorné:)

aljegyző

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

173/2003.(VII.28.)számú önkormányzati határozat melléklete

 

ALAPÍTÓ OKIRAT

 

 

Kisújszállás Város Önkormányzati Képviselő-testülete elhatározza, hogy 2003. szeptember 1-jei hatállyal önálló gazdasági társaságot hoz létre Kisújszállás várost kiszolgáló helyi közüzemi feladatok végrehajtására.   

I. A TÁRSASÁG CÉGNEVE, SZÉKHELYE 

 

1/ A társaság cégneve: Kisújszállási Vízmű Kft

 

2/ A társaság székhelye: 5310 Kisújszállás, Vásár u. 64.

 

3/ A társaság telephelyei: 5310 Kisújszállás, Vásár u. 64.

5310 Kisújszállás, 0139 hrsz.

5310 Kisújszállás, 3895 hrsz.

5310 Kisújszállás, Rákóczi u. 12.

 

4/ A létesítő okirat kelte: 2003. július 28.

 

5/ A társaság határozatlan időre alakult, s működését 2003. szeptember 1-jén kezdi meg.

 

A cégbejegyzésig a társaság előtársaságként működik. Az előtársaság üzletszerű gazdasági tevékenységet a cégbejegyzés iránti kérelem benyújtását követően folytathat azzal a megszorítással, hogy a cégbejegyzésig hatósági engedélyhez kötött tevékenységet nem végezhet.

 

Az ügyvezető köteles a cégbejegyzésig a gazdasági társaság iratain és a megkötött jogügyletek során a társaság elnevezéséhez fűzött „bejegyzés alatt" toldatot használni.

 

6/ Az alapítás költségeit részen az alapító, részben pedig a társaság viseli.

 

 

II. A TÁRSASÁG ALAPÍTÓ TAGJA, TÖRZSTŐKÉJE

 

1/ A társaság egyszemélyes alapítója: Kisújszállás Város Önkormányzata

 

székhelye: 5310 Kisújszállás, Szabadság tér 1.

törzsszáma:

képviseli: a mindenkori polgármester

 

2/ Az alapító törzstőkéje: 3.000.000.- Ft. azaz: hárommillió forint készpénz. A készpénzt teljes egészében a cégbírósághoz történt bejelentés előtt a társaság rendelkezésére kell bocsátani.

 

3/ Az alapítót sem pótbefizetés, sem mellékszolgáltatási kötelezettség nem terheli.

 

4/ Az alapító elhatározhatja a törzstőke felemelését; ilyen esetekben a felemelt törzstőkét új törzsbetétek befizetésével, illetve apport átadásával kell fedezni. Törzstőke emelése esetén az apportot és a pénzbeli betétek legalább felét az alapító döntésétől számított 30 napon belül, míg a készpénzbetét másik felét az alapító döntésétől számított egy éven belül köteles a társaság számlájára befizetni.

 

2/6

 

A társaság törzstőkén felüli vagyonából elrendelt törzstőke felemelése az alapító külön befizetése nélkül történik, s törzsbetétét ezzel növelheti. A törzstőke felemelése a cégjegyzékbe való bejegyzéssel válik érvényessé.

 

5/ A törzstőke emelése esetén az alapítót elsőbbségi (elővásárlási) jog illeti meg.

 

6/ Az alapító elhatározhatja a törzstőke leszállítását az üzletrész bevonása, a törzstőke csökkenésével járó veszteség leírása és törzsbetét visszafizetése eseteiben. A törzstőke nem szállítható le 3.000.000.- Ft-nál alacsonyabb összegre; ha a leszállítás a törzsbetétek hányadának visszafizetésével történik, a megmaradó törzsbetétek legkisebb összege nem lehet kevesebb 100.000.- Ft-nál.

 

7/ Az alapító a társaság tartozásaiért korlátlan és teljes anyagi felelősséget nem vállal.

 

 

 

III. A TÁRSASÁG TEVÉKENYSÉGI KÖRE 

1/ A társaság a következő tevékenységeket végzi, kivéve, amelyek engedélyhez kötöttek, ha az engedély nincs meg.

1/1 41.00 Víztermelés,- kezelés,- elosztás (főtevékenység)

l/2 45.24 Vízi létesítmény építése

1/3 45.25 Egyéb speciális szaképítés

l/4 70.30 Ingatlankezelés

l/5 74.70 Takarítás, tisztítás

l/6 74.87 Máshova nem sorolt egyéb gazdasági szolgáltatás

1/7 90.01 Szennyvíz gyűjtése, kezelése

1/8 90.03 Szennyeződésmentesítés

1/9 92.73 Máshova nem sorolható egyéb szabadidős tevékenység

 

2/ A társaság tevékenységébe tartozó, képesítéshez kötött feladatokat a társaság csak akkor folytathat, ha tagjai vagy alkalmazottai között van olyan személy, aki a jogszabályokban meghatározott képesítési követelményeknek megfelel.

 

 

IV. A TÁRSASÁG SZERVEZETE

 

 

1/ A társaságnál taggyűlés nem működik. A gazdasági társaság legfőbb szerve hatáskörébe tartozó kérdésekben az egyedüli tag, vagyis az alapító dönthet, s erről az ügyvezetőt írásban köteles értesíteni.

2/ Az alapító az ügyvezető igazgatónak meghatározhatja, hogy mely kérdésekben tartja fenn döntését.

 

3/ A társaság szervezete:

 

3/1 Ügyvezető igazgató

3/2 Felügyelő bizottság

3/3 Könyvvizsgáló

 

 

 

 

 

 

3/6

 

V. AZ ÜGYVEZETÉS 

 

1/ A társaságnak egy ügyvezetője van, akit az alapító - az alapító okiratban történt kijelölést követően - legfeljebb öt évi időtartamra választ, mint vezető tisztségviselőt.

 

2/ A társaság ügyvezetője egy évi időtartamra: 

Nagy István Zoltán

lakcíme: 5310 Kisújszállás, Ostrom u.7.

an: Tájak Ilona

 

Az ügyvezető tisztségét a megválasztott időre szóló, meghatározott idejű munkaviszony keretében látja el, ezért e jogviszonyra az Mt-nek a vezetőállású munkavállalókra vonatkozó eltérő rendelkezései az irányadók.

 

Az ügyvezetőt megilleti az ügyvezető igazgatói (a továbbiakban: ügyvezető) cím használata.

A munkáltatói jogokat az ügyvezető gyakorolja mindazon esetekben, amelyekben az alapító nem tartotta fenn magának ezt a jogot.

 

3/ Az ügyvezető a társaság operatív vezetője, feladatkörébe tartozik a Gt. Szerinti taggyűlés hatáskörébe tartozó, vagyis az alapító elé kerülő ügyek előkészítése, s mindazon ügyek intézése, amelyek nem az alapító kizárólagos hatáskörébe tartoznak, illetőleg amelyekben az alapító nem hoz döntést.

 

4/ Az ügyvezető képviseli a társaságot harmadik személyekkel szemben, valamint a bíróságok és más hatóságok előtt. Az ügyvezető képviseleti jogát az ügyek meghatározott körében a társaság alkalmazottaira átruházhatja.

 

5/ Az ügyvezető köteles gondoskodni a társaság cégbírósági bejegyeztetéséről, és folyamatosan a cégnyilvántartásba bejegyzett adatokban bekövetkezett változások bejelentéséről a jogszabályban foglalt határidőn belül.

 

6/ A cégjegyzés akként történik, hogy az előreírt, előnyomott vagy nyomtatott cégnév alá az ügyvezető névaláírását önállóan csatolja a cégaláírási nyilatkozata szerint.

 

7/ Az ügyvezető köteles az alapító által hozott határozatokról folyamatosan nyilvántartást vezetni a határozatok könyvében. A határozatokat, azok meghozatala után haladéktalanul be kell vezetni a határozatok könyvébe.

 

A határozatok könyvébe az alapító bármikor betekinthet, és a határozatokról az ügyvezető által hitelesített másolatot kérhet.

 

 

VI. A FELÜGYELŐ BIZOTTSÁG

 

1/ A társaságnál öt évre megválasztható, háromtagú felügyelő bizottság működik.

 

A felügyelő bizottság tagjai három évi időtartamra:

 

a/ Név: Molnár Imre

lakcíme: 5310 Kisújszállás, Deák F. u. 2/b.

an: Balogh Erzsébet

4/6

 

b/ Név: Nagy János

lakcíme: 5310 Kisújszállás, Kuthen vezér u. 36.

an: Zsadányi Erzsébet

 

c/ Név: Sándor László

lakcíme: 5310 Kisújszállás, Dózsa Gy. u. 28.

an: Kui Erzsébet

 

2/ A felügyelő bizottság az alapító részére ellenőrzi a társaság ügyvezetését. A felügyelő bizottság a vezető tisztségviselőktől, illetve a gazdasági társaság vezető állású munkavállalóitól felvilágosítást kérhet, a társaság könyveit és iratait megvizsgálhatja. A felügyelő bizottság köteles megvizsgálni az alapító elé kerülő valamennyi lényeges üzletpolitikai jelentést, valamint minden olyan előterjesztést, amely a Gt. szerinti taggyűlés kizárólagos hatáskörébe tartozó ügyre vonatkozik. A számvitelről szóló törvény szerinti beszámolóról és az adózott eredmény felhasználásáról az alapító csak a felügyelő bizottság írásbeli jelentésének birtokában határozhat.

 

3/ Ha a felügyelő bizottság megítélése szerint az ügyvezetés tevékenysége jogszabályba, az alapító okiratba, illetve az alapító határozataiba ütközik, vagy egyébként sérti a gazdasági társaság érdekeit, köteles az alapítót erről haladéktalanul tájékoztatni.

 

4/A felügyelő bizottság testületként jár el, tagjai sorából elnököt választ. A felügyelő bizottság határozatképes, ha tagjainak kétharmada, de legalább három tag jelen van; határozatait egyszerű szótöbbséggel hozza.

 

5/ A felügyelő bizottság tagjai személyesen kötelesek eljárni, képviseletnek nincs helye. A felügyelő bizottság tagját e minőségében az alapító, illetve az ügyvezető nem utasíthatja.

 

6/ A felügyelő bizottság üléseit az elnök hívja össze és vezeti. Az ülés összehívását - az ok és a cél megjelölésével - a felügyelő bizottság bármely tagja írásban kérheti az elnöktől, aki a kérelem kézhezvételétől számított nyolc napon belül köteles intézkedni a felügyelő bizottság ülésének harminc napon belüli időpontra történő összehívásáról. Ha az elnök a kérelemnek nem tesz eleget, a tag maga jogosult az ülés összehívására.

 

7/ A felügyelő bizottság egyebekben ügyrendjét maga állapítja meg, amelyet az alapító hagy jóvá.

 

8/ Ha a felügyelő bizottság tagjainak száma a három fő alá csökken, vagy nincs, aki az ülést összehívja, az alapító a felügyelő bizottság rendeltetésszerű működésének helyreállítása érdekében köteles intézkedni.

 

9/ A felügyelő bizottság egyes ellenőrzési feladatok elvégzésével bármely tagját megbízhatja, illetve az ellenőrzést állandó jelleggel is megoszthatja tagjai között. Az ellenőrzés megosztása nem érinti a felügyelő bizottsági tag felelősségét, sem azt a jogát, hogy az ellenőrzést más, a felügyelő bizottság ellenőrzési feladatkörébe tartozó tevékenységre is kiterjessze.  

 

10/ A társaság munkavállalói nem lehetnek a felügyelő bizottság tagjai.

 

11/ A felügyelő bizottsági tagok korlátlanul és egyetemlegesen felelnek a gazdasági társaságnak az ellenőrzési kötelezettségük megszegésével okozott kárért.

 

 

 

 

 

5/6 

VII. KÖNYVVIZSGÁLÓ

 

 

 

1/ Az alapító egy könyvvizsgálót - az első kijelölést követően - választhat öt évi időtartamra.  

 

A társaság könyvvizsgálója a 2003. évi üzleti évre:

 

Név: Dr. Szabó János

lakcíme: 5300 Karcag, Kerekes I. u. 15.

an: Molnár Julianna

Könyvvizsgálói engedély száma: 000850 

A megválasztást követően a könyvvizsgálóval, a megbízással összhangban álló szerződést az ügyvezető köti meg a polgári jog általános szabályai szerint.

 

2/ Az ügyvezető a számviteli törvény szerinti beszámoló valódiságát és jogszabályszerűségét köteles könyvvizsgálóval ellenőriztetni. A könyvvizsgáló véleményének meghallgatása nélkül a számviteli törvény szerinti beszámolóról az alapító nem hozhat döntést. Emellett a könyvvizsgáló az alapító elé terjesztett minden lényeges üzleti jelentést köteles megvizsgálni abból a szempontból, hogy az valós adatokat tartalmaz-e, illetve megfelel-e a jogszabályi előírásoknak

 

3/ A könyvvizsgáló betekinthet a társaság könyveibe, az ügyvezetőtől, a felügyelő bizottság tagjaitól, illetve a társaság munkavállalóitól felvilágosítást kérhet, a társaság bankszámláját, pénztárát, értékpapír- és áruállományát, szerződéseit megvizsgálhatja. A könyvvizsgáló a társaság ügyeiről szerzett értesüléseit üzleti titokként köteles megőrizni.

 

4/ Ha a könyvvizsgáló megállapítja, illetve egyébként tudomást szerez arról, hogy a társaság vagyonának jelentős mértékű csökkenése várható, illetve olyan tényt észlel, amely az ügyvezető vagy a felügyelő bizottság tagjainak a törvényben meghatározott felelősségét vonja maga után, köteles az alapítót értesíteni.

 

5/ A könyvvizsgálói megbízatás az alapító döntése alapján visszahívással, a könyvvizsgálóval kötött szerződésben szereplő időtartam lejártával, a törvényben szabályozott kizáró ok beálltával, illetve a könyvvizsgáló részéről a szerződés felmondásával szűnik meg.

 

6/ A könyvvizsgáló felelősségére a könyvvizsgálókra vonatkozó jogszabályokban, illetve a Polgári Törvénykönyvben meghatározott felelősségi szabályok az irányadók.

 

 

 

VIII. VAGYONI VISZONYOK 

 

1/ A társaság bejegyzését követően az alapító jogait és a társaság vagyonából megillető hányadot az üzletrész testesíti meg. Az alapító a nyereségből, illetve a vagyoni növekményből a társaság megszűnésekor fennmaradó vagyonból üzletrésze arányában részesül.

 

2/ Az üzletrész átruházása, a megszűnt tag jogutódlása és öröklése esetén felosztható.

 

3/ Üzletrész átruházása esetén az átruházónak a tagsági viszonyból eredő jogai és kötelezettségei a megszerzőre, illetve a jogutódra szállnak át. Az üzletrész részleges átruházása és minden más részleges jogutódlás esetén az alapító okiratot át kell alakítani társasági szerződéssé.

 

4/ A társaság fennállása alatt az alapító a társaságtól törzsbetétét nem követelheti vissza, csak a mérleg szerinti eredmény felosztható részére tarthat igényt. A felosztható adózott eredményről az alapító az év végi mérleg- és eredmény kimutatás megállapításával egyidejűleg dönt.

 

5/ A társaság a törzstőke fedezéséhez szükséges vagyonból az alapító részére fizetést teljesíteni - a törzstőke leszállítását kivéve - nem szabad.

 

 

 

IX. A TÁRSASÁG MEGSZŰNÉSE 

 

1/ A társaság megszűnik, ha az alapító annak megszüntetéséről döntést hoz.

2/ A társaság jogutód nélküli megszűnése esetén a végelszámolásra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni azzal, hogy az alapító a zárómérleg jóváhagyásával egyidejűleg határoz a végelszámoló (ügyvezető) felmentéséről.

 

3/ A hitelezők kielégítése után fennmaradó vagyonból először az esetleges pótbefizetéseket kell visszafizetni, majd a további rész az alapítót illeti.

 

4/ A társaság a cégjegyzékből való törléssel szűnik meg.

 

 

 

 

X. ZÁRADÉK 

 

1/ Jelen alapító okiratban nem szabályozott kérdésekben a gazdasági társaságokra vonatkozó 1997. évi CXLIV. sz. törvény, valamint az alapító rendelkezései az irányadók.

 

2/ Ezt az alapító okiratot Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2003. július 28-ai hatállyal a 173/2003. (VII.28.) sz. határozatával megállapította.

 

 

Kisújszállás, 2003. július 28.

 

 

Kisújszállás Város Önkormányzata

alapító

képv. Palágyi Gábor polgármester

Ellenjegyzem:

2003………..

  

« Vissza
Vissza a főmenübe