182/2003. (VIII. 28.) önkormányzati határozat
Tárgy: a Városi sportcentrum fejlesztési , az Erzsébet - liget rekonstrukciós, és a für
 

182/2003. (VIII.28.) számú önkormányzati határozat

a Városi sportcentrum fejlesztési, az Erzsébet- liget rekonstrukciós, és a fürdő tömbjében tervezett kemping tervezési programjáról

 

Kisújszállás Város Önkormányzati Képviselő-testülete a Városi sportcentrum fejlesztési, az Erzsébet- liget rekonstrukciós, és a fürdő tömbjében tervezett kemping tervezési programjáról a következők szerint dönt:

 

1.) A fürdő tömbjében tervezett kemping tervezési programjával kapcsolatosan. 

  1. A kempinget úgy kell kialakítani, hogy a rendelkezésre álló terület minél színvonalasabban és gazdaságosabban legyen kihasználható. Területének északi irányú, későbbi ütemben történő bővíthetőségét lehetőség szerint biztosítani kell.

  2. A kemping területén belül mintegy 35-40 lakókocsi helyet, és sátorral való kempingezés számára kell megfelelő területeket kialakítani. 8- 10 darab faház (üdülőegység) elhelyezését is szükséges betervezni.

  3. A Rákóczi utca 14. és az Arany János utca 10. sz. alatti paraszházakat a kemping kiszolgáló funkciói számára lehet igénybe venni. Recepció, iroda, raktár, mosdó és WC helyiségek, kereskedelmi, szolgáltató és vendéglátó egységek alakíthatók itt ki.

  4. A tervezés során javaslatot kell adni a kemping bejárati részének elhelyezésére, esztétikus építészeti megfogalmazására is. A kemping bejárata a Rákóczi utca, és- vagy az Arany János utca felől is kialakítható. A bejárat kialakításához a meglévő parasztházak, is felhasználhatók, átalakításuk, hozzáépítés is elképzelhető.

  5. A csatlakozó csónakázó tavat, mint értékes látványelemet, (parti sétány- csónakázási lehetőség) is figyelembe kell venni.

  6. Alapvető elvárás, hogy a megvalósuló létesítmény, a felújításra- átalakításra kerülő parasztházak, az új épületrészek, bejáratok, a kemping területén belül épülő épületek egységes és esztétikus összhatást mutassanak. A tervezett építés gazdaságos, és lehetőség szerint ütemekre bontható legyen.

 

2.) A Városi Sportcentrum fejlesztési programjával kapcsolatosan.

 
  1. A sportterületen hazai igényű versenyek rendezésére alkalmas labdarúgó pályát és körülötte atlétikai pályát kell kialakítani, a jelenlegi sport- és futópálya felújításával, korszerűsítésével.

 

  1. A sport- és futópályák rekonstrukcióján kívül a szükséges kiszolgáló létesítmények megépítése is szükséges. A jelenlegi öltöző és raktárépületek, lelátó megtarthatóságát, (esetleg teljes lebontását) a tervezés során vizsgálni és értékelni szükséges.

 

  1. A sportcentrum rekonstrukciója során több irányban javasolt bejáratot létesíteni:

  • Az Erzsébet- liget felöl érkező, nagyobb gyalogos forgalom fogadására megfelelő teret is biztosítva.

  • A Csatorna utca felöl, kiépítésre tervezett a gépjármű parkolók felöl, ahonnan a fedett lelátók is megközelíthetők.

  • A Báthory utca felöl.

 

  1. A sportcentrumot több ütemben megvalósíthatóan, fokozatos kiépítéssel kell megtervezni, de mindenképpen úgy, hogy az minden fázisában jól használható és esztétikus legyen. Teljes kiépülése után egységes és környezetbe illő arculatot mutasson.

 

2/3

 

  • Első ütemben a sportpálya- futópálya, a bejárati épület, az öltözőket-, mosdókat, szertárakat, raktárakat magában foglaló épület (épületek) és egy rövidebb szakaszon megépülő fedett lelátó + nyitott lelátórészek. Parkolóutca kiépítése a Csatorna utcán.

 

  • Második ütemben vendéglátó egységet, elárusítóhelyeket magában foglaló épület, további fedett- nyitott lelátók, a keleti és nyugati oldal bejárati épületei, kapuzata és környezete. Parkolóépítés a Báthory és Baross Gábor utcák mentén.

A sportterület egységes, új kerítésének megépítése.

 

  1. A sportcentrum tervezésekor a településrendezési tervben előirányzott környezeti kapcsolatokat, településrendezési elvárásokat is figyelembe kell venni.

 

3.) Az Erzsébet- liget rekonstrukciójának tervezési programjával kapcsolatosan.

 

a) Környezeti kapcsolatok figyelembe vétele, szükséges a változtatások megtervezése.

  • A strandfürdő főbejárata előtt a fürdőre kiírt országos ötletpályázat nyertes pályaművének megfelelően gyalogos tér kialakításával kell számolni.

  • A ligetet határoló Rákóczi utcán távlatban kiszolgáló utcát, parkoló utcát kell a rendezési tervnek megfelelően kialakítani.

  • A ligetet ugyancsak határoló Baross utca országos mellékúttá kerül felfejlesztésre, átvéve a Rákóczi utca jelenlegi szerepkörét.

  • A városi sportcentrum felé jelentősebb gyalogos mozgással kell számolni, a parkon keresztül.

 
  1. Szabadtéri színpad és környezetének rekonstrukciója:

 

  • A színpadot környezetbe illően kell átépíteni, rendbe hozni.

  • Meg kell vizsgálni, a nézőhelyek kialakításának lehetőségeit.

  • Javaslatot kell kidolgozni a színpad kiszolgáló helyiségeinek elhelyezésére. A szükséges helyiségeket a szabadtéri színpadhoz közvetlenül kapcsolódóan kell megtervezni, vagy a közeli sportcentrum területén megépülő helyiségek használatával is lehet számolni.

 

  1. Javaslatot kell kidolgozni a liget északkeleti, kissé elvadult, használaton kívüli részének hasznosítására. (pl. pihenő és játszóterület, esetleg „extrém sportok” pályájának kialakítása.)

 

  1. A liget sétányainak megújítása szükséges. (javaslattétel teresedések, pihenőhelyek, kialakítására.)

 

  1. Térbútorokat (padok, szeméttartók), esetleg esőbeállókat kell betervezni, elhelyezni.

 

  1. A liget térvilágításának rekonstrukciója szükséges.

 

  1. Kertészeti, parkosítási tervet kell készíteni, és a parkot ennek megfelelően megújítani.

 

  1. Belvízrendezés megoldása szükséges.

 

  1. A liget területén egykoron működő vendéglátó épület „újraélesztésének” lehetőségét is meg kell megvizsgálni. (fagylaltárusító, vagy büfé formájában működő pavilon környezetbe illő megtervezése.)

 

  1. A liget térbútorait, (padokat, szeméttárolókat), az esetleg elhelyezésre kerülő esőbeállókat, fagylalt vagy büfé épületet (pavilont), a sétányok térvilágítását, az újonnan kialakuló játszóteret, a strand főbejárata előtti tér építészeti arculatát azonos hangulatban szükséges megtervezni, a ligethez, és az általa felidézett XX. Század eleji kor hangulatához igazítva.

 

  

3/3

 

4.) A fejleszteni kívánt létesítmények engedélyezési terveinek elkészítésével kapcsolatosan.

 
  1. A létesítmények megvalósításához szükséges terveket, a pályázati lehetőségekhez igazítva, az igényelt tartalommal és mélységgel, és határidővel el kell készíttetni.

 

  1. Első ütemben a fürdő létesítményeinek fejlesztésére lehetőséget adó, pályázathoz szükséges terveket:

  • a Kemping kialakítására vonatkozó építési engedélyes tervet

  • A strandfürdő fejlesztésére, ezen belül a kemping, a gyógyfürdő kialakítására, valamint a gyógymedence téliesítésére vonatkozó „Komplex településfejlesztési akciótervet”

 

Második ütemben az Erzsébet- liget rekonstrukciós tervét és a Városi sportcentrum fejlesztési tervét szükséges elkészíttetni.

 

 

Erről értesül:

1. Palágyi Gábor polgármester

2. Dr. Kittlinger Ilona címzetes főjegyző

3. Zsemberi István városi főépítész

4. Polgármesteri Hivatal műszaki osztálya

 

 

Kmf.

Palágyi Gábor s. k. Dr.Kittlinger Ilona s. k.

polgármester címzetes főjegyző  

« Vissza
Vissza a főmenübe