223/2003. (IX. 25.) önkormányzati határozat
Tárgy: könyvvizsgáló megbízásáról

223 /2003. (IX.25.) számú önkormányzati határozat

könyvvizsgáló megbízásáról

 

 

1. Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete megbízza a Szűcs és Társa Könyvvizsgáló Gazdasági Tanács-ADÓ Kft-t ( 5000 Szolnok, Lengyel Légió út 2.), névszerint Váradi Istvánné könyvvizsgálót Kisújszállás Város Önkormányzatának könyvvizsgálói feladatai elvégzésével.

 

2. A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert - a határozat melléklete szerinti - megbízási szerződés aláírásával

Határidő: 2003. szeptember 30.

Felelős: Palágyi Gábor polgármester

 

Erről értesül:

1. Szűcs és Társa Könyvvizsgáló Gazdasági Tanács-ADÓ Kft Szolnok, Lengyel Légió u. 2.

2. Palágyi Gábor polgármester

3. Polgármesteri Hivatal pénzügyi osztálya  

 

Kmf.

 

 

Palágyi Gábor s. k. Dr.Kittlinger Ilona s. k.

polgármester címzetes főjegyző

 

 

A kivonat hiteléül:

Kisújszállás, 2003. szeptember 26.

 

(:Kacsó Sándorné:)

aljegyző

 

A 223/2003. (IX.25.) számú önkormányzati határozat melléklete

SZERZŐDÉS 

 

Mely létrejött Kisújszállás Város Önkormányzatát képviselő Palágyi Gábor polgármester, mint megbízó és a Szűcs és Társa Kft. képviseletében Váradi Istvánné könyvvizsgáló - Szolnok, Lengyel Légió út 2. - , mint megbízott között az alábbi feltételek mellett.: 

1./ a megbízó az Önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. tv. az államháztartásról szóló többször módosított 1992. évi XXXVIII. sz. törvény és a könyvvizsgálatról szóló 199/1994 (XII. 30.) kormányrendelettel módosított 46/1992. sz. kormányrendelet alapján Váradi Istvánnét könyvvizsgálói feladatok ellátásával bízza meg.

 

A könyvvizsgálói tevékenység ellátásával kapcsolatos feladatokat, kötelezettséget és jogokat, valamint a felelősséget a fentebb hivatkozott jogszabályok mellett az alábbi törvények és rendeletek fogalmazzák meg:

 

- a Számvitelről szóló 2000. évi C törvény,

- az államháztartás szervezeti, beszámoltatási kötelezettségének sajátosságairól szóló módosított 249/2000. (XII.24.) sz. kormányrendelet

- az államháztartás működési rendjéről szóló módosított 217/1998. (XII. 30) sz kormányrendeletet

- a Magyar Köztársaság 2003. évi költségvetéséről szóló 2002. évi LXII. törvény,

- a pénzmosás megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2003. évi XV. Törvény.

 

2./ A könyvvizsgálat célja, hogy a helyi önkormányzat képviselő-testülete részére a könyvvizsgáló véleményt alkosson az éves beszámoló ( mérleg, pénzforgalmi jelentés, pénzmaradvány-eredmény kimutatás) megbízhatóságáról, valódiságáról, a feladatellátás előírásokkal való összhangjáról, továbbá a helyi önkormányzat és intézményei vagyoni és pénzügyi helyzetéről, a gazdálkodásról, működésének eredményeiről.

 

3./ A szerződés tárgya: a szerződés 4. pontjában rögzített feladatok elvégése, a megbízott személy és a feladatellátást segítő könyvvizsgálói asszisztens(ek) által.

 

4./ A folyamatos könyvvizsgálói munka keretében felülvizsgálatra kerül:

- a gazdálkodás, pénzügyi munkavégzés szabályozottsága,

- a költségvetési előirányzatok módosítása, a bevételek és kiadások tényleges teljesítése,

- a belső ellenőrzés érvényesülése,

- a mérlegvalódiság, (az egyes mérleg sorok leltárral történő alátámasztásának teljeskörűsége)

- az egyszerűsített pénzmaradvány kimutatás,

- az egyszerűsített pénzforgalmi jelentés,

- az egyszerűsített eredménykimutatás,

- az önkormányzati vagyon védelme, leltár és selejtezés értékelése,

- a központi támogatások, a kötött normatívák felhasználása és elszámolása,

- a normatív támogatások igénybevételének elszámolása,

- a hitelállomány nagysága

- a fejlesztési- és felújítási feladatok ellátása.

 

A könyvvizsgálói munka teljességét, a szükséges és megfelelő bizonyosság megszerzését segíti az önálló költségvetési intézmények egyszerűsített beszámolójának ellenőrzése.

5./ A szerződés időtartama folyamatos

 

6./ A megbízott az önkormányzat képviselő-testületének készített közbülső könyvvizsgálati jelentést a képviselő-testületi ülésen igény szerint szóban is ismerteti, az írásos anyagot 3 példányban átadja tanulmányozásra és hasznosításra.

 

2/3

 

7./ Az év végi beszámolóról összeállított könyvvizsgálói jelentést és a beszámoló részeit 5 példányban, aláírással és záradékkal ellátva adja át a megbízónak.

A gazdálkodási év során folyamatosan végzett könyvvizsgálatról készített feljegyzéseket a megbízott átadja a polgármesternek, a jegyzőnek és a pénzügyi munkaterület vezetőjének, hogy a hiányosságok soron kívül kijavítására a szükséges intézkedést a polgármester és a munkatársai teszik meg, valamint az ellenőrzést is ők gyakorolják. A megbízott a hiányosságok megszüntetését szúrópróbaszerűen vizsgálja.

 

8./ A könyvvizsgálói feladatellátás keretén belül a megbízott írásban véleményezi a 2004. évi költségvetési koncepciót, majd a költségvetési javaslatot, a képviselő-testületi ülésre.

 

9./ A megbízó kötelessége és jogai:

- biztosítja, hogy a könyvvizsgálat részére szükséges adatok, információk folyamatosan, teljeskörűen rendelkezésre álljanak az év folyamán.

- az éves beszámoló könyvvizsgálathoz az éves beszámoló részeit a tervezett testületi ülés előtt legalább 20 nappal, a szöveges előterjesztést, 15 nappal előbb rendelkezésre bocsátja.

- biztosítja, hogy a könyvvizsgálót a pénzügyi jellegű napirendeket tárgyaló testületi ülésekre meghívják.

- kellő időben informálja a könyvvizsgálót minden gazdálkodással kapcsolatos, a vagyoni helyzetet befolyásoló döntések előkészítéséről, a meghozott döntésekről.

- teljességi nyilatkozatot tesz az éves beszámoló elfogadása előtt, hogy minden szükséges információt rendelkezésre bocsátott.

- a könyvvizsgáló számára megfelelő munkakörülményeket biztosít a vizsgálatok helyszínén a feladatok ellátásához.

- tudomásul veszi, hogy az éves beszámolót a könyvvizsgálónak történő átadását követően nem változtathatja meg, csak a könyvvizsgáló tudomásával és egyetértésével. 

10./ A megbízott kötelességei és jogai, az együttműködés módja.

 

- A megbízott köteles nyilatkozni arról, hogy a szerződés megkötésének nincs akadálya, köteles elfogadó nyilatkozatot adni a szerződés aláírásakor a megbízás elfogadásáról.

- A megismert adatokkal kapcsolatban titoktartási kötelezettség terheli.

- Köteles a megbízót folyamatosan tájékoztatni azokról a megállapításokról, melyek a jelentés készítéséig még kijavíthatók, illetve a beszámoló hitelesítéséig még módosíthatók.

- A megbízott a szerződés teljesítése érdekében könyvvizsgálói asszisztenseket is foglalkoztathat, akikkel a megállapodást a megbízott köti meg.

- A megbízott a könyvvizsgálathoz másolatban biztosított dokumentációt és az éves beszámolót 5 évig őrzi meg.

- Visszaszolgáltathatja azokat a dokumentációkat a megbízónak, melyeket ideiglenesen kapott meg.

- Amennyiben a megbízottnak a jelentés készítése, illetve a beszámoló hitelesítése után olyan információk jutnak a birtokába, amelyek a korábbi jelentéssel ellentétesek, vagy a könyvvizsgálói záradékkal, köteles utóvizsgálatot kezdeményezni, az eredménytől függően új záradékot készíteni, a régit visszavonni.

 

11./ A szerződő felek megállapodnak abban, hogy a feladat teljesítésében együttműködnek, egymás részére a szükséges felvilágosítást megadják.

 

12./ A szerződést a megbízó részéről Palágyi Gábor polgármester, és Váradi Istvánné ügyvezető, mint megbízott írja alá.

 

13./ A könyvvizsgálati feladatellátás díjazása:

- a könyvvizsgáló havonta kiállít egy számlát 50.000 Ft + Áfa-ról, melyet a megbízó az átadást követően 8 munkanapon belül átutal a megbízott számlájára.

 

3/3 

14./ A szerződésben nem szabályozott kérdésekben a PTK, valamint a könyvvizsgálat rendjéről vonatkozó jogszabályok rendelkezéseit veszik figyelembe.

 

15./ A szerződés felmondásának módozatai:

- a megkötött szerződést a megbízó képviselő-testület mondhatja fel az érvényességének ideje alatt, ha a megbízott a vállalt kötelezettségének nem tesz eleget, vagy a szerződésben foglaltak súlyosan megszegi. Egyéb felmondási indok esetén a felmondási idő 6 hónap.

- a megbízott a szerződés ideje alatt felmondhatja a teljesítést, ha a megbíró a szerződésben foglaltak tartósan nem teljesíti.

- a szerződés felmondását mindkét fél köteles írásban indokolni, megjelölve azokat az okokat, amelyek a szerződés felmondását indokolják.

 

16./ A szerződés visszamenőlegesen 2003.június 15-től lép hatályba a szerződés aláírásával.

A felek megállapodnak abban, hogy a következő évi szerződés pénzügyi módosításáról, annak érvényesítéséről minden év december hónapjában kölcsönösen nyilatkoznak.

 

17./ Jogvita esetén elsődlegesen a békés rendezést tartják a szerződő felek feladatuknak, amennyiben ez nem vezet eredményre, elfogadják a Szolnok Városi Bíróság illetékességét, annak döntését veszik figyelembe.

 

18./ A szerződés 4 példányban készült.

 

Kisújszállás, 2003. szeptember…

 

 

 

 

 

(:Palágyi Gábor:) (:Váradi Istvánné:)

polgármester könyvvizsgáló

 

 

 

 

 

 
« Vissza
Vissza a főmenübe