75/2004. (III. 25.) önkormányzati határozat
Tárgy: lakásfenntartási támogatás elutasítása ügyében hozott I. fokú határozat ellen be
 

75/2004.(III.25.) számú önkormányzati határozat

lakásfenntartási támogatás elutasítása ügyében hozott I. fokú határozat ellen benyújtott fellebbezés elbírálásáról 

Kisújszállás város Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1999. évi LXV. Törvény 11. § /2/ bekezdésében biztosított hatáskörében eljárva Hegedűs Csabáné (szül.: Szemán Etelka, Sárospatak, 1962. 10. 23. an.: Németh Etelka) Kisújszállás, Dózsa György u. 3. (tart.helye: Kisújszállás, Szabadság téri ltp. 3. IV/15.) szám alatti lakos fellebbezését elutasítja és a polgármester lakásfenntartási támogatás elutasítása ügyében hozott 660/2004.(II.18.) számú határozatát helybenhagyja.

 

A határozat ellen fellebbezésnek helye nincs.

A határozat felülvizsgálatát - jogszabálysértésre való hivatkozással - a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróságtól lehet kérni a határozat közlésétől számított 30 napon belül.

 

I n d o k o l á s

 

Hegedűs Csabáné Kisújszállás, Dózsa György u. 3. (tart.helye: Kisújszállás, Szabadság téri ltp. 3. IV/15.) szám alatti lakos 2004. január 19. napján lakásfenntartási támogatás megállapítására nyújtott be kérelmet. Az eljárás során megállapításra került, hogy nevezett személy férjével Hegedűs Csabával (szül.: Mezőtúr, 1976. 05. 06. an.:

Tomán Katalin) és gyermekével kk. Hegedűs Csabával (szül.: Karcag, 2003. 01. 08. an.: Szemán Etelka) él közös háztartásban. A család életvitelszerűen a Kisújszállás, Szabadság téri ltp. 3. IV/15. szám alatti lakótelepi lakásban él albérlőként.

A család összes jövedelme a kérelem benyújtását megelőző három hónapban a kérelemhez csatolt igazolások alapján Hegedűs Csaba 19.180,- Ft, azaz Tizenkilencezer-egyszáznyolcvan forint összegű nyugdíjából, Hegedűs Csabáné 19.947,- Ft, azaz Tizenkilencezer-kilencszáznegyvenhét forint összegű gyermekgondozási segélyéből, a kiskorú gyermek után folyósított 4.600,- Ft, azaz Négyezer-hatszáz forint összegű családi pótlékból és 4.600,- Ft, azaz Négyezer-hatszáz forint összegű rendszeres gyermekvédelmi támogatásból áll.

A család összes jövedelme a kérelem benyújtását megelőző három hónap átlagában 48.327,- Ft, azaz Negyvennyolcezer-háromszázhuszonhét forint. A családban az egy főre jutó jövedelem: 16.109,- Ft, azaz Tizenhatezer-egyszázkilenc forint.

A család havi lakásfenntartási költségei a kérelem benyújtását megelőző három hónap közműszámlái és albérleti díj befizetését igazoló mellékletek alapján 29.143,- Ft, azaz Huszonkilencezer-egyszáznegyvenhárom forint.

Hegedűs Csabáné kérelméhez csatolta családjának vagyonnyilatkozatát, melynek II./1. részében feltüntette, hogy családja a EHN 621 rendszámú Volkswagen típusú személygépkocsit lízingeli 2003. április hónaptól 5 évig terjedő időszakig.

Az eljáró ügyintéző írásban felhívta kérelmezőt a lízingelt személygépkocsira vonatkozó, a kérelem benyújtását megelőző három hónap lízing törlesztő részletek befizetését igazoló csekkszelvények ill. folyószámlakivonatok utólagos becsatolására.

A kérelem benyújtását megelőző három hónapban az igazolásként benyújtott havi törlesztő részletek (kölcsöntőke+ügyleti kamat) átlaga: 33.755,- Ft, azaz Harmincháromezer-hétszázötvenöt forint volt.

 

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló módosított 1993. évi III. törvény 10. § (1) és (2) bekezdése alapján:

„ (1) A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező kötelezhető arra, hogy családja vagyoni, jövedelmi viszonyairól nyilatkozzék, illetve azokat igazolja. A pénzbeli és természetbeni ellátásoknál - ha jogszabály másként nem rendelkezik - a nyilatkozat és az igazolás tartalmának,

 

2

 

illetve benyújtásának részletes szabályait a települési önkormányzatok rendeletben szabályozzák. Ha e törvény másképp nem rendelkezik, a jövedelemszámításnál irányadó időszak a havonta rendszeresen mérhető jövedelmeknél a három hónapot, egyéb jövedelmeknél pedig az egy évet nem haladhatja meg.

(2) Ha az önkormányzat hivatalos tudomás vagy környezettanulmány lefolytatása alapján a kérelmező életkörülményeire tekintettel az (1) bekezdés szerinti jövedelemnyilatkozatban foglaltakat vitatja, felhívhatja a kérelmezőt az általa lakott lakás, illetve saját és a családja tulajdonában álló vagyon fenntartási költségeit igazoló dokumentumok benyújtására. Abban az esetben, ha a fenntartási költségek meghaladják a jövedelemnyilatkozatban szereplő jövedelem 50 %-át, a jövedelem a fenntartási költségek figyelembevételével vélelmezhető”  

Fentiek alapján kérelmező családjában a lakásfenntartási költségek és a személygépkocsi törlesztő részletének összege havonta összesen 82.082,- Ft, azaz Nyolcvankettőezer-nyolcvankettő forint.

A család összes jövedelme a kérelem benyújtását megelőző három hónap átlagában: 48.327, Ft, azaz Negyvennyolcezer-háromszázhuszonhét forint.

A fentiek alapján megállapításra került, hogy kérelmező nem a valós jövedelmét vallotta be a jövedelemnyilatkozatában, mivel a kiadás összege közel kétszerese a bevétel összegének, ezért a hivatkozott jogszabályok alapján a rendelkező részben foglaltak szerint Hegedűs Csabáné lakásfenntartási támogatás iránti kérelme a 660/2004.(II.18.) számú határozattal elutasításra került.

Hegedűs Csabáné a 660/2004.(II.18.) számú határozat ellen a törvényes határidőn belül fellebbezést nyújtott be, melyben előadja, hogy a vagyonnyilatkozatában feltüntetett EHN 621 rendszámú személygépkocsi nem luxuscélokat szolgál, hanem az előző házasságából született gyermekei (tartózkodási helyük: Budapest, Érdmindszent u. 3.) gondozásához szükséges. Gyermekei válásuk után volt férje gondozásában maradtak, hónapok óta pénteken mennie kell értük és vasárnapig az ő háztartásában vannak Kisújszálláson. Volt férje jelenleg is beteg. Mivel gyermekei is hárman vannak, kérelmező családja is három személyből áll, ezért kénytelenek voltak kilenc személyes autót vásárolni. Nyilatkozata alapján családja kérelméhez mellékelt jövedelmi viszonyai az igazoltaknak megfelelőek, kiadásaik is fedezik az ott elismerteket. Fellebbezésében utal a család további Provident Financial Banknál és a Gyomaendrőd és Vidéke Takarékszövetkezetnél felvett hiteleire, melyek felvételének dátumai egybe esnek a személygépkocsi törlesztő részlete befizetésének időpontjával. Nyilatkozata alapján jelenlegi férje betegsége miatt munkát vállalni nem tud, és kérelmező sem talál a gyermekgondozási segély mellett Kisújszálláson munkahelyet. Fellebbezésében hivatkozik családja nehéz anyagi helyzetére.  

Lakásfenntartási támogatás megállapításához benyújtott kérelem elbírálásánál az önkormányzati rendelet nem hatalmazza fel a hatáskör gyakorlót méltányossági alapon történő elbírálásra, ezért a lakásfenntartási támogatás megállapítása az ismertetett tényállás alapján nem lehetséges.

 

Kisújszállás város Önkormányzatának Képviselő-testülete döntését a fenti tényállás és az államigazgatási eljárás általános szabályairól szóló módosított 1957. évi IV. törvény 62-67. § valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló módosított 1993. évi IIII. törvény 10. § (1) és (2) bekezdése alapján hozta meg.

 

Erről értesül:

1./ Hegedűs Csabáné Kisújszállás, Szabadság téri ltp. 3. IV/15.

2./ Kisújszállás Város Polgármestere

3./ Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztálya

 
« Vissza
Vissza a főmenübe