249/2004. (X. 25.) önkormányzati határozat
Tárgy: a Kisújszállás Város I/a és I/b szennyvízöblözetében szennyvízcsatorna-hálózat k
 

249/2004. (X.25.) önkormányzati határozat

a Kisújszállás Város I/a és I/b szennyvízöblözetében szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése tárgyú meghívásos közbeszerzési eljárásban az ajánlatok értékeléséről, és az eljárás nyertesének megállapításáról

 

Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kisújszállás Város I/a és I/b szennyvízöblözetében szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése tárgyú meghívásos közbeszerzési eljárásban az ajánlatok értékeléséről, és az eljárás nyertesének megállapításáról a következők szerint dönt:

 

1) A VAKOND Kft. által benyújtott ajánlat vonatkozásában:

 

Az ajánlatkérő a Kbt. 88. § (1) bekezdés f) pontja alapján a VAKOND Kft. ajánlattevő által benyújtott ajánlat é r v é n y t e l e n s é g é t állapítja meg, tekintettel arra, hogy az ajánlat egyéb módon nem felel meg az ajánlattételi felhívásban és a dokumentációban meghatározott feltételeknek.

 

Az ajánlattevő ajánlatát roncsolás-mentesen bontható kötésben nyújtotta be.

Az ajánlattételi felhívás 16.4) pontja és a dokumentáció alaki feltételeket tartalmazó fejezetének 1. pontja szerint „Az ajánlatokat (…) roncsolás-mentesen nem bontható kötésben (…) kell benyújtani (…).

 

A VAKOND Kft. ajánlatát egyszerű spirálozott formában nyújtotta be - mely így látható nyom nélkül lapokra szedhető - emiatt az ajánlat nem felel meg az ajánlattételi felhívásban és a dokumentációban meghatározott feltételeknek.

 

A Kbt. 88. § (1) bekezdésének f) pontja szerint az ajánlat érvénytelen, ha egyéb módon nem felel meg az ajánlati felhívásban és a dokumentációban, valamint a jogszabályokban meghatározott feltételeknek.

 

2) A „Kisújszállás 2004. Szennyvízcsatorna Építő” Konzorcium által benyújtott ajánlat vonatkozásában:

 

Az ajánlatkérő a Kbt. 88. § (1) bekezdés f) pontja alapján a „Kisújszállás 2004. Szennyvízcsatorna Építő” Konzorcium által benyújtott ajánlat é r v é n y t e l e n s é g é t állapítja meg, tekintettel arra, hogy az ajánlat egyéb módon nem felel meg az ajánlattételi felhívásban és a dokumentációban meghatározott feltételeknek.

 

Az ajánlat nem egyértelmű az ellenszolgáltatás mértéke (ajánlati ár) részszempontra tett megajánlás vonatkozásában.

 

Az ajánlattételi felhívás 14) pontjában, valamint a dokumentáció 8. pontjában foglalt előírások értelmében az ajánlati árat Ft-ban, nettó összegben kifejezve kell megadni.

 

Az ajánlattevő az Ajánlati/Felolvasó lap 3. pontjában az ajánlati ár nettó összegét 432.045.414,- Ft-ban határozta meg, ezzel szemben az ajánlathoz csatolt építési vállalkozási

 

2

szerződés-tervezet 2. pontja szerint: „ a vállalkozói díj nettó összege: 435.933.823,- Ft”. A műszaki és pénzügyi ütemterv szerint a (vég)számla ÁFA nélküli értéke 432.045.414,- Ft.

 

A Kbt. 88. § (1) bekezdésének f) pontja alapján az ajánlat érvénytelen, ha a egyéb módon nem felel meg az ajánlati felhívásban és a dokumentációban, valamint a jogszabályokban meghatározott feltételeknek.

 

3) Kirívóan alacsony ellenszolgáltatással kapcsolatos megállapítás

 

 

Az ajánlatkérő az ajánlatok vizsgálata során megállapította, hogy a CAEMENTÁRIUS Kft. által az ajánlati árra - mint az összességében legelőnyösebb ajánlat megítélésére szolgáló egyik részszempontra - tett ajánlata 267.075.000 Ft + 66.177.685 Ft ÁFA = 333.252.685 Ft.

 

A részvételi jelentkezés 15) pontja értelmében az ajánlatkérő az ajánlatban kért ellenszolgáltatást kirívóan alacsonynak minősíti, ha az a közbeszerzés becsült értékénél 20 %-kal alacsonyabb összegben kerül meghatározásra.

 

Tekintettel arra, hogy a jelen közbeszerzés becsült értéke 333.844.000 Ft, a fenti előírás értelmében a nevezett ajánlattevő által kért nettó ajánlati ár - 267.075.200 Ft-nál alacsonyabb összegű lévén - kirívóan alacsonynak minősül.

 

Az ajánlatkérő a Kbt. 86. § (1) bekezdésének első fordulatában írtaknak megfelelően további adatokat és indokolást kért faxfordultával (legkésőbb a felhívás kézhezvételétől számított 1 napon belül) az érintett ajánlattevőtől írásban, 2004. év október hó 21. napján annak érdekében, hogy meggyőződhessen az érintett ajánlati elem valós helyzetéről.

 

Az ajánlatkérő az indokolás-kérésről a 86. § (1) bekezdésének második fordulata alapján a többi ajánlattevőt egyidejűleg, írásban értesítette.

 

A CAEMENTÁRIUS Kft. a felhívás kiküldésének napján, 2004. év október hó 21. napján telefax útján küldte meg indokolását, melyben az alábbiakat adta elő:

- ajánlati árát saját készítésű számítógépes program segítségével számította, melynek alapvető tulajdonsága, hogy a nettó árat minden esetben a kerekítés szabályai szerint ezer forintra kerekíti, ez esetben lefelé;

- a CAEMENTÁRIUS Kft. mint Békés megye legnagyobb csatornaépítő cége, a csőgyáraktól igen nagy tételben (évi 100-120 ezer méter) vásárol különféle méretű műanyag csövet, éves keretszerződés keretében, emiatt a nagytételű mennyiség után adott árengedmény (amely mások számára elérhetetlen) meghaladja a mindenkori listaár 40 %-át; ezen kedvezményt ára kialakításakor figyelembe vette;

- üzletpolitikája érvényesítéseként a Békés megyével szomszédos megyék területére is ki kívánja terjeszteni tevékenységét, emiatt az ajánlott árat Jász-Nagykun-Szolnok megyei bevezető árnak tekinti.

 

A Kbt. 86. § (2) bekezdése alapján az ajánlatkérő az indokolás és a rendelkezésre álló iratok alapján köteles meggyőződni az ajánlati elemek valós helyzetéről.

 

Az ajánlatkérő az ajánlattevő indokolását elfogadta.

 

3

 

Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, mint ajánlatkérő megállapítja, hogy a jelen közbeszerzési eljárás nyertese a CAEMENTÁRIUS Kft. ajánlattevő, tekintettel arra, hogy az ajánlatkérő részére az ajánlattételi felhívásban és a dokumentációban meghatározott feltételek alapján, valamint az összességében legelőnyösebb ajánlat kiválasztására meghatározott részszempontok szerint a legkedvezőbb érvényes ajánlatot tette, mivel a nevezett ajánlattevő által benyújtott ajánlat érte el a legnagyobb összpontszámot.

 

A döntés ellen a közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény 323.§-a alapján van helye jogorvoslatnak.

 

Erről értesül:

1. Palágyi Gábor polgármester

2. Dr. Kittlinger Ilona címzetes főjegyző

3. Valamennyi ajánlattevő

4. Településrendezési és Műszaki Társulás (12. példányban)

5. Polgármesteri Hivatal műszaki osztálya

6. Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Osztálya

K. m. f.

Palágyi Gábor s. k. Dr.Kittlinger Ilona s. k.

polgármester címzetes főjegyző

 
« Vissza
Vissza a főmenübe