25/2005. (V. 27.) önkormányzati rendelet
Tárgy: a Kisújszállás Város Önkormányzata által fenntartott nevelési-oktatási intézményekben fizetendő térítési és tandíjakról

 KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK

25/2005. (V.27.)
önkormányzati rendelete

a Kisújszállás Város Önkormányzata által fenntartott nevelési-oktatási intézményekben fizetendő térítési és tandíjakról
 

Kisújszállás Város Önkormányzati Képviselő-testülete a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. tv. 102. § (2) bekezdés b) pontja alapján az önkormányzat fenntartásában működő intézményekben a törvény 115-116-117. §-a alapján fizetendő térítési- és tandíjakról a következő rendeletet alkotja:
 

1. §

A rendelet hatálya a Kisújszállás Város Önkormányzata által fenntartott nevelési-oktatási intézményekre terjed ki.
 

2. §

A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. tv. (továbbiakban: törvény) 114. §-ában meghatározott szolgáltatásokon kívül a közoktatási szolgáltatásokért fizetendő térítési és tandíjat a törvény 117. §-ában foglaltak figyelembevételével és az iskolaszék – annak hiányában az iskolai szülői szervezet (közösség) és az iskolai diákönkormányzat – véleménye alapján az iskolaigazgató állapítja meg.
 

3. §

Az Alapfokú Művészetoktatási Intézményben (továbbiakban: művészeti iskola) tanévenként fizetendő térítési díj
a) a 18 éven aluliaknál a – tanévkezdéskor számított – szakfeladatra jutó folyó kiadások egy tanulóra jutó hányadának 6 %-a, mely azonban a 2005/2006-os tanévben tanulmányaikat előképzőn vagy az első alapfokú évfolyamon megkezdők, majd ezt követően a belépő évfolyamokra felvett tanulók esetében nem lehet kevesebb egy tanítási évben, mint a feladatellátáshoz biztosított alap normatív állami hozzájárulás zeneművészeti ág esetén 10, más művészeti ág esetén 20 százalékánál,
b) a 18 éven felüli, de 22. éven aluli tanulóknál a – tanévkezdéskor számított – szakfeladatra jutó folyó kiadások egy tanulóra jutó hányadának 15 %-a, mely azonban a 2005/2006-os tanévben tanulmányaikat előképzőn vagy az első alapfokú évfolyamon megkezdők, majd ezt követően a belépő évfolyamokra felvett tanulók esetében nem lehet kevesebb egy tanítási évben, mint a feladatellátáshoz biztosított alap normatív állami hozzájárulás zeneművészeti ág esetén 10, más művészeti ág esetén 20 százalékánál.
A 22. életévüket betöltött tanulók képzését a művészeti iskola vállalkozás keretében végzi.
 

4. §

A második és további szakképesítés megszerzésére irányuló képzést az iskola vállalkozás keretében végzi.
 

5. §

A térítési díjat a tanulmányi eredménytől függően csökkenteni kell – a művészeti iskola kivételével – a következők szerint:
a) 5 - 4,51 tanulmányi átlag esetén 70 %-kal
b) 4,50 - 4,01 tanulmányi átlag esetén 50 %-kal
c) 4,00 - 3,01 tanulmányi átlag esetén 30 %-kal.

 

6. §

A művészeti iskolában fizetendő térítési díjat – a 2005/2006-os tanévben tanulmányaikat előképzőn vagy az első alapfokú évfolyamon megkezdők, majd ezt követően a belépő évfolyamokra felvett tanulók kivételével – csökkenteni kell a következők szerint:
a) 4,5-5-ös tanulmányi átlag esetén 20 %-kal.
b) A kiselőképzőbe, előképzőbe és hangszeres előképzőbe felvett tanulók esetén mindkét félévben 20 %-kal.

7. §

A térítési díj fizetésére a törvényben és az e rendelet 5. §-ában szabályozottakon túlmenően biztosítható kedvezmények a művészeti iskola kivételével:
a) Teljes egészében elengedhető a térítési díj, ha a fizetésre kötelezett családjában az 1 főre jutó havi nettó jövedelem a mindenkori saját jogú öregségi nyugdíjminimum 80 %-át nem éri el.
b) Mérsékelhető a térítési díj, ha a fizetésre kötelezett családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a mindenkori saját jogú öregségi nyugdíjminimum 150 %-át nem éri el.
 

8. §

(1) A művészeti iskolában a térítési díj kedvezményre, mentességre fordítható összeg nagysága – az e rendelet 8. § (2) bekezdésében foglaltak kivételével – a kiszabott térítési díj iskolaszintű tömegének maximum 10 %-a.
A kedvezmények megállapításakor a következő szempontokat kell figyelembe venni:
- nagycsaládosok gyermekei,
- munkanélküli szülők gyermekei,
- létminimum alatt élő szülők gyermekei,
- csonka családok gyermekei,
- ha a tanuló több tanszakon tanul,
- a művészeti iskolai dolgozók gyermekei, ha a helyi szakszervezet kéri, és a Kollektív Szerződés tartalmazza.
A kedvezményezettek köréről a nevelőtestület véleménye alapján az iskolaigazgató dönt.

(2) A tanulmányaikat a 2005/2006-os tanévben előképzőn vagy az első alapfokú évfolyamon megkezdők, majd ezt követően a belépő évfolyamokra felvett tanulók esetében a térítési díj kedvezményre fordítható összegének nagysága tanévenként: zeneművészeti ágban a feladatellátáshoz biztosított alap normatív állami hozzájárulás összegének egyénenként megállapított tíz, más művészeti ágban húsz százalékán felüli összeg. A kedvezmények megállapításakor az ezen rendelet 8. § (1) bekezdésében felsorolt szempontokat kell figyelembe venni azzal, hogy a hátrányos helyzetű tanulóktól térítési díj nem szedhető.

9. §

(1) A térítési díj egy összegben vagy részletekben fizethető. A térítési díj megállapításához a benyújtást megelőző 6 hónapra vonatkozó jövedelemigazolást kell alkalmazni. A hátrányos helyzetet a szülőnek/gondviselőnek kell igazolnia a védelembe vételről, illetve a rendszeres gyermekvédelmi támogatás megítéléséről szóló határozattal.

(2) A tanulók az első félévben - az előző iskolai záró vagy érettségi vizsgájának, ennek hiányában záró évének tanulmányi eredménye alapján számított - térítési díjat kötelesek fizetni.
 

(3) A térítési díjakat a művészeti iskolában a tanulmányaikat a 2005/2006-os tanévben előképzőn vagy az első alapfokú évfolyamon megkezdők, majd ezt követően a belépő évfolyamokon beiratkozáskor, illetve az első félévi térítési díjat a tanév december 1. napjáig, a második félévi térítési díjat pedig a tanév március 15. napjáig kell befizetni.

10. §

Értelmező rendelkezések
 

E rendelet alkalmazásában:
Család: egy háztartásban életvitelszerűen együtt lakó közeli hozzátartozók;
Közeli hozzátartozó: a házastárs, az élettárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a
mostoha és nevelt gyermek, az örökbefogadó, a mostoha- és nevelőszülő;
Jövedelem: a magánszemélyek jövedelemadójáról szóló törvényben jövedelemként meghatározott vagyoni érték (bevétel) munkavállalói járulékkal, személyi jövedelemadóval, egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékkal, valamint a magánszemélyek jövedelemadójáról szóló törvényben elismert költségekkel csökkentett része függetlenül attól, hogy adómentesnek vagy adókötelesnek minősül. Nem minősül jövedelemnek a temetési segély és az alkalmanként adott átmeneti segély, valamint - a személyes gondoskodásért fizetendő személyi térítési díj megállapítása kivételével - a mozgássérültek közlekedési támogatása, a rokkantsági járadék és a vakok személyi járadéka;
Hátrányos helyzetű tanuló: a közoktatási törvény szerint az a tanuló, akit családi körülményei, szociális helyzete miatt a jegyző védelembe vett, illetve aki után rendszeres gyermekvédelmi támogatást folyósítanak.
A szakfeladatra jutó folyó kiadások: a mindenkori önkormányzati költségvetési rendeletben foglaltak szerint.
A térítési és a tandíjak összegét a mindenkori százas kerekítés szabályai szerint kell megállapítani.

11. §

E rendelet 2005. május 27-én lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a 23/2004. (IV. 20.) a Kisújszállás Város Önkormányzata által fenntartott nevelési-oktatási intézményekben fizetendő térítési és tandíjakról szóló önkormányzati rendelet.

Kisújszállás, 2005. május 26.

(:Palágyi Gábor :)                                                         (:Dr. Kittlinger Ilona :)
polgármester                                                                    címzetes főjegyző
 

A rendelet kihirdetésre került 2005. május 27-én., a Városháza hirdetőjében.
Kisújszállás, 2005. május 27.
 

(:Dr.Kittlinger Ilona:)
címzetes főjegyző
 

Jogharmonizációs szempontból felülvizsgálva.
Kisújszállás, 2005. május 27.

(:Dr. Kittlinger Ilona:)
címzetes főjegyző

 

« Vissza
Vissza a főmenübe