30/2007. (X. 31.) önkormányzati rendelet
Tárgy: a kegyeleti rendezvényekről, megemlékezésekről

KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK

30/2007. (X.31.)
önkormányzati rendelete

a kegyeleti rendezvényekről, megemlékezésekről

Kisújszállás Város Önkormányzati Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.§ (1) bekezdésében biztosított hatáskörében eljárva a köztiszteletben álló, elhunyt személyek emlékének méltó megőrzése és ápolása érdekében a következő rendeletet alkotja.

Saját halottá nyilvánítás
1. §

Az önkormányzat – amennyiben a hozzátartozók szándékával, illetve az elhunyt végakaratával nem ellentétes – a köztiszteletben álló személyt saját halottjává nyilváníthatja.

2. §

A köztiszteletben álló személy az önkormányzat saját halottjává történő nyilvánítását a polgármester, az alpolgármesterek, az önkormányzati képviselők, a jegyző és a társadalmi szervezetek kezdeményezhetik.

3. §

Az önkormányzat a saját halottjának temetésével és az egyéb nyilvános szertartással kapcsolatos feladatok ellátására legalább 3 főből álló eseti kegyeleti bizottságot hoz létre.
A bizottság gondoskodik a gyászszertartás megszervezéséről (a gyászlobogó kihelyezéséről, a díszsírhely biztosításáról, temetési beszéd elkészítéséről), a sírhely ápolásának megszervezéséről, a szellemi hagyaték megőrzéséről és közkinccsé tételéről.

4. §

Az önkormányzat saját halottjának temetési költségeit és a 3. §-ban meghatározott egyéb költségek fedezetét az önkormányzat viseli.
A teljesíthető kiadás összegének felső határáról gyászszertartásonként a képviselő-testület dönt.

5. §

Az önkormányzat saját halottairól Kegyeleti Emlékkönyvet vezet.

Megemlékezés

6. §

Az önkormányzat a következő köztiszteletben álló, elhunyt személyek sírjánál koszorút helyez el és a Városháza épületére a temetést követő napig a gyászlobogót kihelyezi:

a) aki elhalálozásakor a képviselő-testület, a kisebbségi önkormányzat képviselő-testülete, a képviselő-testület bizottságának nem települési képviselő tagja volt,
b) aki az önkormányzat által alapított és adományozott kitüntetésben részesült,
c) aki végrendeletében az önkormányzatra hagyta vagyonát,

d) aki halálakor a Polgármesteri Hivatal köztisztviselői állományába tartozott, vagy nyugdíjasa volt
e) az önkormányzat által fenntartott intézmények közalkalmazottai valamint az önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaságok munkavállalói közül, aki munkabaleset következtében hunyt el, illetve aki e szerveknél legalább 20 éves folyamatos munkaviszonnyal rendelkezett.

 

7. §

A 6. §. a) – c) pontjában felsorolt személyek elhalálozása esetén a Kisbíró soron következő számában nekrológot kell megjelentetni, születésük és elhalálozásuk kerek évfordulójáról meg kell emlékezni.


8. §

A képviselő-testület intézményei gyászlobogó kihelyezésével fejezik ki tiszteletüket

- az önkormányzat saját halottjává nyilvánított köztiszteletben álló személy,
- az önkormányzati intézmények vezetőinek elhalálozása esetén.

 

Emlékhelyek

9. §

1. Az önkormányzat a városban lévő nevezetes emlékhelyek gondozását, rendezett állapotának biztosítását – a kisújszállási székhelyű civil szervezetekkel együttműködve - feladatának tekinti, a szellemi hagyaték megőrzéséről megemlékezések szervezése formájában gondoskodik.

2. Emlékhelynek minősül:
a) az Illéssy sírkert,
b) a 1948-49-es emlékmű,
c) az I. és II. világháborús emlékmű,
d.) A II. világháború során a városban és környékén folyt harcokban elesett, hősi halált halt katonák sírhelye
e.) a városban található köztéri szobrok

 

Értelmező rendelkezések

10. §

A rendelet alkalmazásában:

a.) A Polgármesteri Hivatal köztisztviselői állományába tartozik: a Polgármesteri Hivatal köztisztviselője, ügykezelője, határozatlan idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott fizikai alkalmazottja és az önkormányzat mezőőre.

b.) A születés és elhalálozás kerek évfordulója: minden nullára végződő évforduló és a 75. évforduló.


11. §

E rendelet 2007. november 1. napján lép hatályba

Kisújszállás, 2007. október 30.

(: Kecze István:)                                                                                       (:Dr.Kittlinger Ilona:)
polgármester                                                                                             címzetes főjegyző


A rendelet kihirdetésre került: 2007. október 31-én, a Városháza hirdetőjében.

Kisújszállás, 2007. október 31.

(:Dr.Kittlinger Ilona:)
címzetes főjegyző



 

« Vissza
Vissza a főmenübe