34/2010. (XII. 1.) önkormányzati rendelet
Tárgy: a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás szabályozásáról

 

KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK
 
34/2010. (XII.1.) önkormányzati rendelete
a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás szabályozásáról
 
Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 18. § (1) bekezdés b) pontjában, 21. § (1) bekezdésében és (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján – nem eredeti jogalkotói hatáskörben - a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében megállapított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
 
1.§
A rendelet célja
E rendelet célja, hogy a gyermekvédelmi törvény rendelkezéseinek megfelelően megállapítsa az önkormányzat által meghatározott pénzbeli és természetben nyújtott rendkívüli gyermekvédelmi támogatás igénybevételének és érvényesítésének helyi szabályait, rendelkezzék az ellátás feltételeiről, mértékéről, szervezeti keretéről valamint ellenőrzésének szabályairól.
2.§
A rendelet hatálya
(1) E rendelet hatálya kiterjed
a) a (2) bekezdésben foglalt eltéréssel Kisújszállás város területén tartózkodó magyar
állampolgárságú, valamint – ha nemzetközi szerződés másként nem rendelkezik – a letelepedett, bevándorolt, illetve befogadott jogállású, továbbá a magyar hatóságok által menekültként, oltalmazottként, illetve hontalanként elismert gyermekre, fiatal felnőttre és szüleire.
b) a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényben meghatározottak szerint a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodási jogát a Magyar Köztársaság területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint Kisújszálláson bejelentett lakóhellyel rendelkezik.
 
(2) az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően az Európai Szociális Kartát megerősítő országok állampolgárainak a Magyar Köztársaság területén jogszerűen tartózkodó gyermekeire is.
 
3. §
Hatáskör
A képviselő-testület a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás elbírálására vonatkozó hatáskörét a polgármesterre átruházza.
4.§
Eljárási rendelkezések
(1) E rendeletben szabályozott támogatási forma kérelemre vagy hivatalból adható. A kérelmet a Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztályánál lehet benyújtani.
(2) Az (1) bekezdésben foglalt kérelemhez a család egy főre jutó jövedelmének kiszámításához a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelemigazolását csatolni kell az alábbiak szerint
 
a) a havi rendszerességgel járó - nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből (a továbbiakban együtt: vállalkozás) származó - jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,
 
b) a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát
kell figyelembe venni, azzal, hogy a b) pont szerinti számításnál azon hónapoknál, amelyek adóbevallással már lezárt időszakra esnek, a jövedelmet a bevallott éves jövedelemnek e hónapokkal arányos összegében kell beszámítani.
 
c) Ha a vállalkozási tevékenység megkezdésétől eltelt időtartam nem éri el a 12 hónapot, akkor az egyhavi átlagos jövedelmet a vállalkozási tevékenység időtartama alapján kell kiszámítani.
 
d) A jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni
da) a kérelem benyújtását megelőzően megszűnt havi rendszeres jövedelmet,
db) a vállalkozásból származó jövedelmet, feltéve, hogy a vállalkozási tevékenység megszűnt,

 

2/3
 
dc) a közmunkából, közhasznú munkából vagy közcélú munkából (a továbbiakban együtt: közfoglalkoztatás) származó havi jövedelemnek az öregségi nyugdíj legkisebb összegét meghaladó részét.
 
e) A vállalkozási tevékenység akkor tekinthető megszűntnek, ha az egyéni vállalkozói tevékenység az egyéni vállalkozóról szóló törvényben meghatározottak szerint megszűnt, az őstermelői igazolványt visszaadták vagy visszavonták, illetőleg a társas vállalkozást vagy az egyéni céget törölték a cégjegyzékből.
 
(3) A jövedelmet okmánnyal kell igazolni, ha az okmányok nem állnak rendelkezésre, vagy azok beszerzése nehézségbe ütközik vagy hosszabb időt vesz igénybe, helyette a jogosult által írásban tett nyilatkozat is elfogadható.
 
(4) A jövedelem igazolására elsősorban az alábbi okmányok fogadhatók el:
a)       munkabér igazolására a munkáltató által kiállított jövedelemigazolás,
b)       álláskeresési támogatás igazolására a folyósító szerv által kiállított igazolás,
c)       gyermeknevelési támogatás, családi pótlék igazolására a folyósító szerv által kiállított igazolás vagy a folyósítást igazoló bankszámlakivonat,
d)       nyugdíjfolyósító szerv által folyósított ellátás esetén a folyósító szerv által kiállított igazolás és a folyósítást igazoló bankszámlakivonat vagy nyugdíjszelvény,
e)       a vállalkozásból, őstermelői tevékenységből származó jövedelem esetén a könyvelő által kiállított jövedelemigazolás;
 
(5) -Amennyiben a jogosult írásbeli nyilatkozatában foglalt jövedelem és a helyszínen tapasztalt életkörülmény, életvitel a nyilatkozat valódiságát kérdésessé teszi, a jogosultat az okmányok benyújtására kell kötelezni.
 
(6) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás folyósítása
a)       pénzbeli támogatás esetén a házipénztárból kerül kifizetésre.
b)       természetbeni támogatás esetén a határozatban megjelölt szerv részére kerül kifizetésre.
(7) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatást elsősorban természetbeni ellátásként kell biztosítani, de indokolt esetben pénzbeli támogatás formájában is megállapítható.
 
 
5.§
Jogosultsági feltételek
 
(1) Az önkormányzat rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban részesítheti azt a gyermeket, akinek ellátásáról a család más módon gondoskodni nem tud, illetve családja időszakosan létfenntartási gondokkal küzd, vagy létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került és a többletkiadások miatt anyagi segítségre szorul.
(2) Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás adható annak a gyermeknek, akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének 120%-át és a családnak vagyona nincs.
(3) E rendelet alkalmazásában időszakos létfenntartási gondnak, illetve létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetnek minősül:
a)       ha a gyermek tizennégy egymást követő napot meghaladó kórházi kezelésre szorul,
b)       ha a gyermek betegsége miatt a szülő harminc egymást követő napot meghaladó táppénzt vesz igénybe,
c)       ha a gyermek betegsége miatt társadalombiztosítási szerv által nem finanszírozott gyógyászati segédeszköz használatára szorul és közgyógyellátásra nem jogosult,
d)       a közgyógyellátásra nem jogosult gyermek 10.000.- Ft értéket meghaladó gyógyszer szükséglete, 
e)       ha a család családok átmeneti otthonába kerül,
f)        a gyermek törvényes felügyeletét ellátó szülő halála, a haláleset bekövetkeztét követő 30 napon belül;
g)       az ideiglenes hatályú elhelyezés alatt álló, vagy az átmeneti nevelésben lévő gyermekkel való kapcsolattartás biztosítása.
(4) A (3) bekezdésben foglaltakat okirattal kell igazolni.
(5)A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás évente legfeljebb két alkalommal adható.
(6) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás összege gyermekenként és alkalmanként nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, de nem lehet kevesebb 1.000.-Ft-nál.
(7) A hatáskört gyakorló különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén – évente egy alkalommal – a (2)-(5)bekezdésben meghatározott rendelkezéstől eltérhet.

 

3/3
 
(8) Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás nyújtása esetén utólagos elszámolási kötelezettség is előírható. Aki ezen kötelezettségének önhibájából nem tesz eleget, a támogatás évében újabb rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban nem részesíthető.
 
6. §
Záró rendelkezések
 
(1)     Hatályát veszti a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás szabályozásáról szóló 5/2006. (II.23.) önkormányzati rendelet és a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás szabályozásáról szóló 5/2006. (II.23.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 39/2007.(XII.19.) önkormányzati rendelet
(2)     Ez a rendelet 2011. január 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.
 
Kisújszállás, 2010. november 30.
 
 
(:Kecze István:)                                                         (:Dr. Kittlinger Ilona:)
polgármester                                                               címzetes főjegyző
 
 
A rendelet kihirdetésre került: 2010. december 1-jén, a Városháza hirdetőjében.
Kisújszállás, 2010. december 1.
 
 
                                                                                                                (:Dr. Kittlinger Ilona:)
                                                                                                                   címzetes főjegyző

 

« Vissza
Vissza a főmenübe