25/2010. (I. 26.) önkormányzati határozat
Tárgy: Szabályzat az Önkormányzat által alapított gazdasági társaságok vezető tisztségviselői, felügyelőbizottsági tagjai és az Mt. 188. § (1) bekezdése hatálya alá eső munkavállalók javadalmazásáról, jogviszony megszűnése esetére biztosított juttatásokról

25/2010. (I.26.) számú önkormányzati határozat
Szabályzat az Önkormányzat által alapított gazdasági társaságok vezető tisztségviselői, felügyelőbizottsági tagjai és az Mt. 188. § (1) bekezdése hatálya alá eső munkavállalók javadalmazásáról, jogviszony megszűnése esetére biztosított juttatásokról

Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, mint a Kisújszállási Városgazdálkodási Kft. és a Kisújszállási Vízmű Kft. legfőbb szerve (alapítója) az Önkormányzat által alapított gazdasági társaságok vezető tisztségviselői, felügyelőbizottsági tagjai és az Mt. 188. § (1) bekezdése hatálya alá eső munkavállalók javadalmazásáról, jogviszony megszűnése esetére biztosított juttatásokról a következő Szabályzatot alkotja:

Szabályzat

I. A vezető tisztségviselő

1. A gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV tv.(továbbiakban: Gt.) 21. §-a és a gazdasági társaságok alapító okirata alapján a társaságnál vezető tisztségviselőnek az ügyvezető igazgató minősül.
2. Az ügyvezető tisztségét munkaviszony keretén belül látja el.
3. A gazdasági társaság munkaviszonyban álló vezető tisztségviselőjének havi személyi alapbére, legfeljebb a Magyar Nemzeti Bank elnöke tárgyévi összes kerete egytizenkettedének az egynegyede lehet.
A munkabér a tárgyhót követő hó 10-ig esedékes.
4. A vezető tisztségviselővel a munkaszerződést és a vezetői megbízást az alapító nevében a polgármester köti meg.
5. A vezető tisztségviselő számára a gazdasági társaság legfőbb szerve (alapító) a felügyelőbizottság véleményének előzetes kikérésével teljesítménykövetelményt, valamint ahhoz kapcsolódó teljesítménybért vagy más juttatást határozhat meg.
6. A teljesítménybér vagy a más juttatás a 3. pont szerint megállapított személyi alapbér legfeljebb 100 %-a lehet.
7. Teljesítménykövetelményként az üzleti terv fő számainak teljesítése mellett csak olyan feltétel határozható meg, amelynek teljesítése a munkakör elvárható szakértelemmel és gondossággal való ellátásán túlmutató objektíven meghatározható teljesítményt takar.
8. A teljesítménykövetelményt minden év március 30-ig kell kitűzni. A teljesítménykövetelmény teljesítését a polgármester értékeli a mérlegbeszámoló leadásakor, és javaslatot tesz teljesítménybér vagy más juttatás kifizetésére.
9. Az ügyvezető igazgatót megilletik mindazon juttatások, kedvezmények, amelyek a társaság alkalmazottaira vonatkoznak.
10. Az ügyvezető igazgatót költségtérítés illeti meg, amelynek havi összege legalább a 3. pont szerint megállapított személyi alapbér 10 %-a, de legfeljebb 50 %- a lehet.
11. Az ügyvezető igazgatót megilleti a saját gépjármű használata, melynek költségeit a költségtérítés tartalmazza. Az ügyvezető igazgató részére a társaság cégautót is biztosíthat, ez esetben a saját gépjármű használata nem illeti meg.
12. Az ügyvezető igazgató részére a 3. pont szerint meghatározott személyi alapbér, valamint a 10. pontban meghatározott havi költségtérítés összegét évente a mérleg elfogadásának időpontjáig a gazdasági társaság legfőbb szerve felülvizsgálja.
13. A jogviszony megszűnése esetére biztosított juttatások módjára és mértékére a kollektív szerződésben, a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvényben (továbbiakban: Mt.) és a köztulajdonban álló gazdasági társaságok működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvényben (továbbiakban. Kgt.) foglalt szabályokat kell alkalmazni, azoktól eltérni nem lehet.

 

II. A felügyelőbizottsági tagok díjazása

1. A felügyelőbizottság elnökének e jogviszonyra tekintettel megállapított havi díjazása a mindenkori kötelező legkisebb munkabér 50 %- a míg a felügyelőbizottság többi tagja esetében a mindenkori kötelező legkisebb munkabér 45 %-a.
E díjazáson kívül a köztulajdonban álló gazdasági társaság felügyelőbizottságának tagja - az igazolt, a megbízatásával összefüggésben felmerült költségeinek megtérítésén kívül - más javadalmazásra nem jogosult.

2. A köztulajdonban álló gazdasági társaság igazgatósága elnökének vagy más tagjának, továbbá felügyelőbizottsága elnökének vagy más tagjának e jogviszonyára tekintettel a megbízatás megszűnése esetére juttatás nem biztosítható.

3. A felügyelőbizottság elnökének és tagjainak díjazása tárgyhót követő hó 10-ig esedékes.

III. Az Mt 188. § (1) bekezdés hatálya alá eső vezető állású munkavállalók
1. Az Mt. 188. § (1) bekezdése alapján az Önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságoknál vezető állású munkavállalónak tekintendő az ügyvezető igazgató, valamint helyettesei.
2. A helyettesek munkaköri beosztás szerint:
a. főkönyvelő (gazdaságvezető)
b. főmérnök (műszaki vezető) (továbbiakban együtt: helyettes vezetők)
3. A helyettes vezetők feladataikat munkaviszony keretében látják el.
4. A helyettes vezetők munkabére legalább az ügyvezető igazgató mindenkori személyi alapbérének 50 %-a és legfeljebb annak 90 %-a lehet.
A munkabér a tárgyhót követő hó 10-ig esedékes.
5. A helyettes vezetők a munkáltatói jogkört gyakorló ügyvezető igazgató nevezi ki és köti meg velük a munkaszerződést.
6. A helyettes vezetők számára teljesítmény követelményt, valamint ahhoz kapcsolódó teljesítménybért vagy más juttatást az ügyvezető igazgató határozhat meg, amelyről a Felügyelőbizottság előzetes véleményét ki kell kérni. Teljesítmény követelményként az üzleti terv fő számainak teljesítése mellett csak olyan feltétel határozható meg, amelynek teljesítése a munkakör elvárható szakértelemmel és gondossággal való ellátásán túlmutató, objektíven meghatározható teljesítményt takar.
7. A teljesítménybér vagy a más juttatás a 4. pont szerint megállapított személyi alapbér legfeljebb 100 %-a lehet.
8. A helyettes vezetőket költségtérítés illeti meg, amelynek havi összege legalább a 4. pont szerint megállapított személyi alapbér 10 %-a, de legfeljebb 50 %- a lehet.
9. A helyettes vezetőket, mint munkavállalókat megilletik mindazon juttatások, kedvezmények, amelyek a társaság alkalmazottaira vonatkoznak.
10. A jogviszony megszűnése esetére biztosított juttatások módjára és mértékére a kollektív szerződésben, a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvényben (továbbiakban: Mt.) és a köztulajdonban álló gazdasági társaságok működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvényben (továbbiakban. Kgt.) foglalt szabályokat kell alkalmazni, azoktól eltérni nem lehet.

IV. Hatályba lépés
1. Jelen Szabályzat 2010 január 27-én lép hatályba.
2. A Szabályzat I/3. és III/4. pontjait e Szabályzat hatálybalépését követően kötött vagy a javadalmazásra vonatkozó részében módosított munkaszerződésekre kell alkalmazni.
3. Hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti:
3.1. A 101/2004.(V.27.) számú önkormányzati határozat

 

Szabályzat az Önkormányzat által alapított gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselői, felügyelő bizottsági tagjai és más, az alapító által meghatározott vezető állású munkavállalói javadalmazása módjának, mértékének főbb elveiről, annak rendszeréről
3.2. A 30/2006. (II.13.) számú önkormányzati határozat
a Szabályzat az Önkormányzat által alapított gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselői, felügyelő bizottsági tagjai és más, az alapító által meghatározott vezető állású munkavállalói javadalmazása módjának, mértékének főbb elveiről, annak rendszeréről szóló 101/2004. (V.27.) számú önkormányzati határozat módosításáról
3.3. A 250/2007. (VI.26.) számú önkormányzati határozat
Szabályzat az Önkormányzat által alapított gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselői, felügyelő bizottsági tagjai és más, az alapító által meghatározott vezető állású munkavállalói javadalmazása módjának, mértékének főbb elveiről, annak rendszeréről szóló 101/2004. (V.27.) számú önkormányzati határozat módosításáról
3.4. A 335/2007. (IX. 25.) számú önkormányzati határozat
Szabályzat az Önkormányzat által alapított gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselői, felügyelő bizottsági tagjai és más, az alapító által meghatározott vezető állású munkavállalói javadalmazása módjának, mértékének főbb elveiről, annak rendszeréről szóló 101/2004. (V.27.) számú önkormányzati határozat módosításáról
V. A Szabályzatot az elfogadásától számított 30. napon belül a cégiratok közé letétbe kell helyezni, a letétbe helyezésről az ügyvezető igazgató köteles gondoskodni.


Erről értesül:
1.) Kecze István polgármester
2.) Kisújszállási Vízmű Kft. 2. példányban
3.) Kisújszállási Városgazdálkodási Kft. 2. példányban
4.) Polgármesteri Hivatal Építési és Városüzemeltetési Osztálya
5.) Polgármesteri Hivatal Szervezési Osztálya
 

« Vissza
Vissza a főmenübe