190/2010. (VI. 29.) önkormányzati határozat
Tárgy: május 6. jászkun emléknappá történő nyilvánításának támogatásáról

190/2010. (VI.29.) számú önkormányzati határozat
május 6. jászkun emléknappá történő nyilvánításának támogatásáról


Kisújszállás Város Önkormányzati Képviselő-testülete – támogatva a Jász, a Kiskun, és Nagykun Kapitányok Tanácsa, valamint a „Kun Összefogás” Konzorcium kezdeményezését – a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 101. §-a alapján felterjesztéssel fordul a Magyar Köztársaság Parlamentjéhez május 6-a jászkun emléknappá nyilvánítása tárgyában. Felterjesztését az alábbiak szerint indokolja:

1239 tavaszán a Magyar állam területére beköltözött jászokat és kunokat IV. Béla király koronabirtokokra telepítette. A befogadottak a vendégnépeket megillető jogokat kaptak, melyekért cserében hadiszolgálatot vállaltak. A két etnikum autonómiája a XIV. századtól azonos módon fejlődött. Közjogi összekapcsolódásuk, az új hazához fűződő jogi és erkölcsi kötelékeik megszilárdultak, s a XVII. századra beolvadtak a magyarságba. A jász-kunok befogadásuktól híven teljesítették vállalásaikat, részt vettek a haza védelmében s mindenkor kiálltak az alkotmányosság és a jogszerűség mellett. A XVIII. század elején elszenvedett jogfosztás megszüntetésére a Jászkun Kerület magyarrá lett népe hatalmas áldozatvállalással és összefogással valósította meg a magyar történelemben egyedülálló jászkun redemptiót, földjének és szabadságjogainak önerőből történt visszaszerzését. Összefogásuk és áldozatvállalásuk eredményét az 1745. május 6-án kiadott oklevél kodifikálta. Ezt követően 1876-ig jogszolgáltatási-, igazgatási- és gazdálkodási autonómiát élveztek. 1876-ban a Jászkun Kerület autonómiája megszűnt, a lakosság azonban az új közigazgatási keretek között is őrizte hagyományait, és történelmi identitását, kapcsolatot tartott az idehaza és külföldön élő leszármazottakkal.

A Jászkunság népe ma is képes összefogásra, közös erőfeszítésre és áldozatvállalásra a boldogulásáért, az ország felemelkedéséért. A történelmi Jászkun Kerület 25 településének határából alakult 32 kiskunsági, 9 nagykunsági és 18 jászsági helységben, s a Délvidék településeire elszármazott nagykunságiak és jászságiak körében elevenen él a jászkun hagyományok tisztelete. E tisztelet megtartását és erősítését a jászkunsági önkormányzatok és civil szervezetek feladatuknak tekintik. A hagyományőrzés jegyében jött létre a Kun Összefogás Konzorcium, a Nagykun Hagyományőrző Társulás, a Kunszövetség és a Kiskun Önkormányzatok Szövetsége, valamint a Jászok Egyesülete, amelyek koordinálják a három évenként megrendezendő kunok világtalálkozóját és az évente megrendezett jászok világtalálkozóját. A Jászkunság lakossága nagyfokú érdeklődést tanúsít történelme iránt, s kiemelt megbecsüléssel tekint a közel nyolc évszázada hazánkba költözött jászoknak és kunoknak, azok kései utódainak és eszmei örököseinek a magyar történelemben elfoglalt helyére és szerepére.
Az ünnepségek, tudományos konferenciák, kiállítások, a gazdag ismeretterjesztő és szakirodalom tovább erősítik az összetartozást, a kötődését a szülőföldhöz, a hazához.
2009-ben a kunok és a jászok magyarországi befogadásának 770. évfordulójára nagyszabású rendezvény sorozattal emlékeztünk. Ismét bebizonyosodott, hogy a közös történelmi múlt felemelő eseményei kiemelt érdeklődésre számíthatnak, s alkalmat adnak a Jászkunság népének a magyar sorsközösség ünnepélyes átélésére és kinyilvánítására. Az évforduló kapcsán civil kezdeményezésből született meg az indítvány: legyen május 6-a a Jászkunok napja. Az emblematikus megkülönböztetés alkalmas lesz a jászkun összefogás megjelenítésére és elősegítheti történelmi identitásunk megőrzését.


Határidő a felterjesztés megküldésére: 2010. október 31.
Felelős: Kecze István polgármester

Erről értesül:
1. Magyar Köztársaság Parlamentje
2. Kecze István polgármester
3. „Kun Összefogás” Konzorcium, 6100 Kiskunfélegyháza, Kossuth u. 1.
4. Polgármesteri Hivatal Intézményi Osztálya
 

« Vissza
Vissza a főmenübe