37/2010. (XII. 22.) önkormányzati rendelet
Tárgy: az első lakáshoz jutó fiatal házasok 2011. évi támogatásáról


KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

 

37/2010. (XII.22.) önkormányzati rendelete

 

az első lakáshoz jutó fiatal házasok 2011. évi támogatásáról

 

 

Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében megállapított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

 

 

  1. § (1)  Azt a fiatal házaspárt,:

a)      akiknek legalább egyikének állandó lakóhelye 2011. január 1. napján és azt követően Kisújszálláson van, és

b)      akiknek külön-külön vagy együttesen lakástulajdona, és egy lakást kitevő résztulajdona soha nem volt és jelenleg sincs, szükséglakást, illetve átmeneti elhelyezésként meghatározott időszakra kapott bérlakást kivéve, bérleti, vagy bérlőtársi jogviszonya illetve állandó használati joga nincs, és

c)      akiknek az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének ötszörösét, és

d)      vagyona nincs;

a 2. §- ban meghatározott építési telek vásárlásához vagy lakás építéséhez vagy lakásépítés befejezéséhez vagy vásárlásához a (2) bekezdés kivételével 400.000.-Ft támogatás illeti meg, ha 2011. január 1-jét követően Kisújszállás város közigazgatási területén építési telket vagy  lakást vásárol vagy lakás építésbe kezd vagy megkezdett lakásépítést befejez.

 

(2) Ha a vevő által fizetendő vételár 400.000.- Ft-nál kevesebb, akkor a támogatás mértéke azonos a ténylegesen fizetendő összeggel.

 

(3) A 400.000.-Ft támogatásból 300.000.-Ft vissza nem térítendő, 100.000.-Ft kamatmentes visszatérítendő támogatás. A kamatmentes visszatérítendő támogatást 5 év alatt, havonkénti egyenlő részletben kell visszafizetni.

 

(4) A kamatmentes visszatérítendő támogatás biztosítására jelzálogjogot, elidegenítési és terhelési tilalmat kell kikötni és az ingatlan nyilvántartásba bejegyeztetni.

 

(5) A (2) bekezdés szerinti támogatás a(3)bekezdés szerinti arányban illeti meg a fiatal házaspárt.

 

2. §(1)  Az 1. § szerinti támogatás szempontjából 2011. január 1-jét követő lakásvásárlás valamennyi – műszaki szempontból megfelelő – lakás megvásárlása.

 

(2) Önkormányzati bérlakás megvásárlásához a támogatás csak akkor adható, ha a vevő mint kívülálló, teljes forgalmi értéken, kedvezmények nélkül vásárolja meg.

 

(3) A vásárlási szándékot adásvételi szerződés bemutatásával kell igazolni.

 

(4) Lakásépítés: a 2011. január 1-jét követően lakás építésre kiadott építési engedély alapján megkezdett építkezés értendő, mely családi ház építés vagy emelet ráépítés vagy tetőtér beépítéssel létesített önálló lakás vagy toldaléképítéssel létesített önálló lakrész, amely az ingatlan nyilvántartásba építtető részére bejegyeztethető önálló lakást eredményez.


 

(5)Megkezdett lakásépítés az amely, 2011. január 1-jét megelőzően jogerős építési engedély alapján megkezdett és a támogatási kérelem benyújtásának napjáig jogerős használatba vételi engedéllyel nem rendelkezik.

 

 

3. § (1)  E rendelet szempontjából

a) Fiatal házasnak tekintendő, ha a kérelem benyújtásának időpontjában a házastársak legalább egyike nem töltötte be a 35. életévét.

 

b) Jövedelem: az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett

ba) a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó - megszerzett - vagyoni érték (bevétel), ideértve a jövedelemként figyelembe nem vett bevételt és az adómentes jövedelmet is,

bb) az a bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.

Elismert költségnek minősül a személyi jövedelemadóról szóló törvényben elismert költség, valamint a fizetett tartásdíj. Ha a magánszemély az egyszerűsített vállalkozói adó vagy egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás alapjául szolgáló bevételt szerez, a bevétel csökkenthető a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint elismert költségnek minősülő

igazolt kiadásokkal, ennek hiányában a bevétel 40%-ával. Ha a mezőgazdasági őstermelő adóévi őstermelésből származó bevétele nem több a kistermelés értékhatáránál (illetve ha részére támogatást folyósítottak, annak a folyósított támogatással növelt összegénél), akkor a bevétel csökkenthető az igazolt költségekkel, továbbá a bevétel 40%-ának megfelelő összeggel, vagy a bevétel 85%-ának, illetőleg állattenyésztés esetén 94%-ának megfelelő összeggel.

Befizetési kötelezettségnek minősül a személyi jövedelemadó, az egyszerűsített vállalkozási adó, a magánszemélyt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, egészségbiztosítási hozzájárulás és járulék, egészségügyi szolgáltatási járulék, nyugdíjjárulék, nyugdíjbiztosítási járulék, magán-nyugdíjpénztári tagdíj és munkavállalói járulék.

           

c) Nem minősül jövedelemnek

1. a temetési segély, az alkalmanként adott átmeneti segély, a lakásfenntartási támogatás, az adósságcsökkentési támogatás,

2. a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, a gyermekvédelmi törvény szerinti pénzbeli támogatás, pótlék, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díj és külön ellátmány,

3. az anyasági támogatás,

4. a tizenharmadik havi nyugdíj és a szépkorúak jubileumi juttatása

5. a személyes gondoskodásért fizetendő személyi térítési díj megállapítása kivételével a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményei, a vakok személyi járadéka és a fogyatékossági támogatás,

6. a fogadó szervezet által az önkéntesnek külön törvény alapján biztosított juttatás,

7. a házi segítségnyújtás keretében társadalmi gondozásért kapott tiszteletdíj,

8. az energiafelhasználáshoz nyújtott támogatás.

d.) vagyon: az a hasznosítható ingatlan, jármű, továbbá vagyoni értékű jog, amelynek

da) külön-külön számított forgalmi értéke, illetőleg összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a harmincszorosát, vagy

db) együttes forgalmi értéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a nyolcvanszorosát meghaladja, azzal, hogy a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások jogosultsági feltételeinek vizsgálatánál nem minősül vagyonnak az az ingatlan, amelyben az érintett személy életvitelszerűen lakik, az a vagyoni értékű jog, amely az általa lakott ingatlanon áll fenn, továbbá a mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjármű.

 

(2) A támogatás egyszer vehető igénybe. Ha a házastársak egyike előző házastársával a támogatást korábban igénybe vette, újabb házasságkötése esetén a támogatásra nem jogosultak.


 

(3) Támogatás ugyanazon építési telek illetve lakás megszerzéséhez öt éven belül nem nyújtható, kivéve, ha az eladó a támogatott lakás vagy építési telek helyett másik lakást vásárol, épít, vagy cserével lakástulajdont szerez.

 

4.§ (1) A támogatás iránti igényt a Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani.

 

(2) A támogatás odaítéléséről a polgármester dönt.

 

 

 

5.§ (1) Hatályát veszti az első lakáshoz jutó fiatal házasok 2011. évi támogatásáról szóló 41/2009.(XII.23.) önkormányzati rendelet.

 

(2) Ez a rendelet 2011. január 1-én lép hatályba, rendelkezéseit a 2011. január 1. után megkötött adásvételi szerződésekre, kiadott építési engedélyekre, illetve jogerős használatbavételi engedéllyel nem rendelkező lakás építésének befejezésére kell alkalmazni.

Kisújszállás, 2010. december 21.

 

 

 

(:Kecze István:)                                                                                   (:Dr. Kittlinger Ilona:)

polgármester                                                                                        címzetes főjegyző

 

 

A rendelet kihirdetésre került: 2010. december 22-én, a Városháza hirdetőjében.

 

Kisújszállás, 2010. december 22.

 

 

                                                                                                                (:Dr. Kittlinger Ilona:)

                                                                                    címzetes főjegyző


« Vissza
Vissza a főmenübe