332/2005. (IX. 29.) önkormányzati határozat
Tárgy: a Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltatási Központ Szervezeti és Működési Sz
 

Hatályon kívül helyezte a 169/2006. (VI.29.) számú önkormányzati határozat.

 

Kiegészítette a 433/2005. (XII.15.) sz. önkormányzati határozat.

332/2005. (IX.29.) számú önkormányzati határozat

a Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltatási Központ Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítására 

1./ Kisújszállás Város Önkormányzata a Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltatási Központ Szervezeti és Működési Szabályzatának - a Jász - Nagykun - Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatal 03-2119-2/2005. számú jegyzőkönyvében megállapított - az alábbiak szerinti változtatásával egyetért:

1./1 Az SZMSZ 2. számú mellékletét képező Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltatási Központ házirend (továbbiakban: Házirend) X. fejezete az alábbiak szerint változik:

X. Az intézmény lakóinak jogai, érdekvédelme

 

1./ A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézményi ellátást igénybe vevő ellátottnak joga van szociális helyzetére, egészségi és mentális állapotára tekintettel a szociális intézmény által biztosított teljes körű ellátásra, valamint egyéni szükségletei, speciális helyzete vagy állapota alapján az egyéni ellátás, szolgáltatás igénybevételére. Az alapszolgáltatásban részesülő számára az igénybe vett ellátáshoz kapcsolódó, az e törvényben meghatározott általános vagy speciális jogokat is biztosítani kell.

2./ Joga van az egyenlő bánásmódhoz

3./ Az ellátást igénybe vevőnek joga van az intézmény működésével, gazdálkodásával kapcsolatos legfontosabb adatok megismeréséhez. (lásd az V. fejezetet)

4./ Figyelemmel kell lenni az ellátást igénybe vevőket megillető alkotmányos jogok maradéktalan és teljes körű tiszteletben tartására, különös figyelemmel

a) az élethez, emberi méltósághoz,

b) a testi épséghez,

c) a testi-lelki egészséghez

való jogra.

5./ Az ellátást igénybe vevőt megilleti személyes adatainak védelme, valamint a magánéletével kapcsolatos titokvédelem. Az igénybevételi eljárás során különös figyelmet kell fordítani arra, hogy az ellátást igénylő adataihoz csak az arra jogosult személyek férjenek hozzá. Az intézményvezető köteles biztosítani továbbá, hogy az intézményi elhelyezés során az ellátott egészségi állapotával, személyes körülményeivel, jövedelmi viszonyaival kapcsolatos információkról más ellátást igénybe vevő, valamint arra illetéktelen személy ne szerezhessen tudomást, különös figyelemmel az ellátást igénybe vevő szociális rászorultságának tényére.

6./ Az intézmény nem korlátozhatja az ellátottat a személyes tulajdonát képező tárgyai, illetve mindennapi használati tárgyai használatában, kivéve a házirendben meghatározott azon tárgyak körét, amelyek veszélyt jelenthetnek az intézményben élők testi épségére. A korlátozás azonban nem érintheti a mindennapi használati tárgyakat.(lásd a IX. fejezetet)

7./ Az intézményvezetőnek gondoskodnia kell az ellátást igénybe vevők intézménybe bevitt vagyontárgyainak, személyes tárgyainak és értékeinek megfelelő és - szükség esetén - biztonságos elhelyezéséről. (lásd a IX. fejezetet)

Ha az ellátást igénybe vevő vagyontárgya vagy értéktárgya a megőrzés szempontjából speciális feltételeket igényel, az intézmény köteles segítséget nyújtani az ellátást igénybe vevő részére a megfelelő elhelyezéshez, illetve annak igénybevételéhez vagy eléréséhez. (lásd a IX. fejezetet)

8./ Az ellátást igénybe vevőnek joga van az intézményen belüli és intézményen kívüli szabad mozgásra, figyelemmel a saját és társai nyugalmára, biztonságára. (lásd a VI. fejezetet)

9./ Az ellátást igénybe vevőnek joga van családi kapcsolatainak fenntartására, rokonok, látogatók fogadására. (lásd a IV. fejezetet)

 

2/3

 

10./ Amennyiben az intézményben ellátott személy betegsége miatt ápolásra, gyógykezelésre szorul, ellátása során figyelemmel kell lenni az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény (a továbbiakban: Eütv.) betegek jogait szabályozó rendelkezéseire.

11./ Amennyiben az ellátást igénybe vevő egészségi állapotánál vagy egyéb körülményeinél fogva közvetlenül nem képes az illetékes szervek megkeresésére, az intézményvezető segítséget nyújt ebben, illetve értesíti az ellátott törvényes képviselőjét, vagy az ellátottjogi képviselőt az ellátott jogainak gyakorlásához szükséges segítségnyújtás céljából.

12./ Az otthon lakója elszenvedett valós vagy vélt sérelme orvoslására panasszal élhet:

a./ az intézmény vezetőjénél, valamint

az intézmény fenntartójánál, ha a panasz kivizsgálása késik, vagy azzal nem ért egyet

c./ az intézményben működő érdekképviseleti fórumnál

d./ ellátottjogi képviselőnél

 

a./ Az intézményvezető 15 napon belül köteles a panasztevőt írásban értesíteni a panasz kivizsgálásának eredményéről. Amennyiben az intézményvezető határidőben nem intézkedik, vagy a panasztevő nem ért egyet az intézkedéssel, az intézkedés kézhezvételétől számított 8 napon belül a fenntartóhoz fordulhat jogorvoslattal. A fenntartó címe, elérhetősége:

Kisújszállás Város Önkormányzata

5310 Kisújszállás, Szabadság tér 1.

Telefonszáma: 59/520-222

b./ Az Érdekképviseleti Fórum köteles a hozzá benyújtott panaszt 15 napon belül kivizsgálni, és erről írásban értesíteni az érintettet. Köteles továbbá a szükséges intézkedéseket megtenni, ha ez nem vezet eredményre, felhívja a figyelmet a sérelem orvoslásának más módozataira.

c./ Az elátottjogi képviselő nevét, elérhetőségét az intézményvezető az intézmény hirdető tábláira kifüggeszti.

Az ellátottjogi képviselő feladata:

- megkeresésre, illetve saját kezdeményezésre tájékoztatást nyújthat az ellátottakat érintő legfontosabb alapjogok tekintetében, az intézmény kötelezettségeiről és az ellátást igénybe vevőket érintő jogokról,

- segíti az ellátást igénybe vevőt, törvényes képviselőjét az ellátással kapcsolatos kérdéskben, problémák megoldásában, szükség esetén segítséget nyújt az intézmény és az ellátott között kialakult konfliktus megoldásában,

- segít az ellátást igénybe vevőnek, törvényes képviselőjének panasza megfogalmazásában, kezdeményezheti annak kivizsgálását az intézmény vezetőjénél és a fenntartónál,

- a jogviszony keletkezése és megszűnése, továbbá az áthelyezés kivételével eljárhat az intézményi ellátással kapcsolatosan az intézmény vezetőjénél, fenntartójánál, illetve az arra illetékes hatóságnál, és ennek során - írásbeli meghatalmazás alapján - képviselheti az ellátást igénybe vevőt, törvényes képviselőjét,

- az intézmény vezetőjével történt előzetes egyeztetés alapján tájékoztatja a szociális intézményekben foglalkoztatottakat az ellátottak jogairól, továbbá ezen jogok érvényesüléséről és a figyelembevételéről a szakmai munka során," 

1./2. A Házirend mellékletének 1. számú a Nappali Ellátó telephelyre vonatkozó mellékletének „II. Nyitva tartás és napirend" fejezetének „Mentálhigiénés ellátás" című része az alábbi utolsó előtti mondata a következőkkel egészül ki:

„A Nappali Ellátó telephely területén kívülre szervezett programokon történő részvétel önkéntes, a programok költségeit a résztvevők létszámuk arányában viselik. " 

2./ A képviselő -testület a Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltatási Központ Szervezeti és működési szabályzatát a határozat melléklete szerint jóváhagyja.

 

3/3

 

3./ E határozat hatályon kívül helyezi a Szociális Gondozási Központ Szervezeti és működési szabályzatának fenntartói jóváhagyásáról szóló 143/2003. (VI. 26.) számú önkormányzati határozatot, a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat Szervezeti és működési szabályzatának fenntartói jóváhagyásáról szóló 146/2003 (VI. 26.) számú önkormányzati határozatot és a Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltatási Központ Szervezeti és működési szabályzatának fenntartói jóváhagyásáról szóló 307/2005.(IX.1) számú önkormányzati határozatot.

 

 

Erről értesül:

1./ Palágyi Gábor polgármester

2./ Polgármesteri Hivatal intézményi referense

3./ Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltatási Központ 

 

A határozat melléklete a kézi nyilvántartásban található. 

« Vissza
Vissza a főmenübe