55/2005. (II. 24.) önkormányzati határozat
Tárgy: az általános iskolai beíratások rendjének szabályozásáról
 

Hatályon kívül helyezte a 29/2006. (II.13.) sz. önkormányzati határozat

 

55/2005. (II.24.) számú önkormányzati határozat

az általános iskolai beíratások rendjének szabályozásáról 

Kisújszállás Város Önkormányzatának törekvése, hogy a fenntartásában működő általános iskolákban kiegyenlített legyen a tanulók, tanulócsoportok és a pedagógusok száma, ezért a 2004/2005-ös tanévre vonatkozóan a következők szerint szabályozza az általános iskolai beíratások rendjét:

 

 

 

I. Tanulócsoportok szervezése

 

1.) Az önkormányzat fenntartásában működő Arany János Általános Iskola a 2005/2006-os tanévben két első osztályt indíthat, melyekből az egyik emelt szintű képzést folytató osztály (a pedagógiai program szerint az Arany János Általános Iskolában testnevelésből)

Az önkormányzat fenntartásában működő Kossuth Lajos Általános Iskola a 2005/2006-os tanévben három első osztályt indíthat, melyekből az egyik emelt szintű képzést folytató osztály. (a pedagógiai program szerint a Kossuth Lajos Általános Iskolában ének-zenéből)

A 2005/2006-os tanévben a sajátos nevelési igényű gyermekek beiskolázási körzete a Kossuth Lajos Általános Iskola.

 

2.) Az egyes osztályokba felvehető gyermekek száma a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. tv. 3. mell. I. részében meghatározott maximális létszám, azaz 26 fő tanulócsoportonként, mely létszám különösen indokolt esetben, oktatásszervezési okokból - a közoktatási törvény 95/A § (8) bek. alapján - maximum 20%-kal megemelhető. A képviselő-testület szakmai megfontolás alapján azonban az egyes tanulócsoportokban a tanulók számát 27-28 főben határozza meg.

Felelősök: az általános iskolák igazgatói

Határidő: 2005. szeptember 1.

 

3.) Amennyiben az egyházi iskolába történő jelentkezéseket követően a leendő első osztályos gyermekek száma öt első osztály indítását indokolja, az ötödik első osztály a Kossuth Lajos Általános Iskolában indítható. Az ötödik első osztály indításának költségeit az önkormányzat a 2005. évi költségvetésében céltartalékban tervezi.

Felelős: Palágyi Gábor polgármester

Határidő: a 2005. évi költségvetés elfogadása

 

II. A beíratásokhoz kapcsolódó feladatok időrendje

 

1.) 2005. február 25-én: A Kisbíróban az önkormányzati iskolák fél-fél (A/4-es) oldalnyi terjedelemben bemutatkoznak a leendő első osztályosok és szüleik tájékoztatása céljából.

Felelősök: az általános iskolák igazgatói

Határidő: 2005. február 25.

 

2.) Február 28-án: Az iskolák egy-egy A/4-es lapon (négy A/5-ös oldalon) tájékoztató anyagokat készítenek, illetve adnak át a Városi Óvodai Intézmény igazgatójának, aki ezeket március 3-ig továbbítja a leendő elsősök szüleinek. Az iskolák ugyanekkor minden tagóvoda számára egy-egy A/3-as méretű plakátot adnak át a Városi Óvodai intézmény igazgatójának, aki gondoskodik ezek kihelyezéséről. Az iskolák saját plakátjaikat saját intézményeik megszokott helyein is kifüggesztik.

Felelősök: az általános iskolák igazgatói, óvodavezető

Határidő: értelemszerűen 2005. február 28. és március 3.

 

2/3

 

3.) Március 4-én, pénteken du. 17 órakor a Művelődési és Ifjúsági Központban szülői értekezletre kerül sor, melyen az iskolák igazgatói 15-15 percben bemutatják iskolájukat, és tájékoztatják a szülőket az iskola pedagógiai programjáról, házirendjéről, értékelési és minőségbiztosítási rendszeréről, az iskola elért eredményeiről.

Felelősök: az általános iskolák igazgatói, óvodavezető

Határidő: 2005. március 4.

 

4.) Március 7-én és 9-én a Kossuth Lajos Általános Iskolában, 8-án ás 10-én pedig az Arany János Általános Iskolában kerül sor délelőttönként bemutató órákra, délutánonként 14-17 óra között pedig az emelt szintű képzést folytató osztályokba történő konzultációra és képességmérésre lesz lehetőség.

Felelősök: az általános iskolák igazgatói

Határidő: 2005. március 10.

 

5.) Március 1-31. között az emelt szintű képzések eredményeinek bemutatása érdekében az általános iskolák hagyományosan egy-egy alkalommal hangversenyt (ének-zene) és sorversenyt (testnevelés) rendezhetnek.

Felelősök: az általános iskolák igazgatói

Határidő: 2005. március 31.

 

6.) Az általános iskola beíratásokra 2005. április 6-7-én de. 8-12 és du. 14-17 óra között kerül sor

A beíratásnál a következő eljárást kell követni:

1. Az általános iskolai körzetbe tartozó tanulók felvételét az iskola nem tagadhatja meg.

2. Az iskolák igazgatói a közoktatási törvényben szabályozott eljárás után - figyelembe véve annak eredményét - döntenek arról, hogy a tanulót melyik osztályba íratják be.

3. Ezt követően dönthet az intézmény, hogy az emelt szintű képzést folytató osztály keretére a másik iskola körzetében illetékes tanulót vesz fel.

Felelősök: az általános iskolák igazgatói

Határidő: 2005. április 7.

 

 

III. Az beiskolázással kapcsolatos tartalmi elemek

 

1.) A Városi Óvodai Intézmény dolgozói nem befolyásolhatják sem a gyermekeket, sem pedig a szülőket az iskolaválasztásban. Az intézményben - a március 4-ei, művelődési házban rendezett szülői értekezleten túl - nem kerülhet sor külön iskolai szülői értekezletekre, sem pedig az iskolai felvételhez kapcsolódó képességmérésekre.

Felelős: óvodaigazgató

Határidő: folyamatos

 

2.) Az iskolák dolgozóinak (a beiskolázáshoz kapcsolódó programokon képviselőinek) tájékoztatóik során a következőket kell figyelembe venniük:

- tájékoztatóikat az önkormányzat által is jóváhagyott pedagógiai programokra építsék, így pl. bemutathatják iskoláik „küldetésnyilatkozatát", ismertethetik helyi tanterveiket, helyi sajátosságaikat, szolgáltatásaikat (ezen belül tájékoztatást adhatnak a szülő számára fizetési terhet jelentő szolgáltatásokról), szólhatnak a tanulók tanulmányi és egyéb versenyeredményeiről, az iskolai nyelvtanulási lehetőségekről, a nyelvoktatás színvonaláról, a számítástechnikai oktatásról, az iskola tárgyi és személyi feltételeiről, tanítási módszertani sajátosságaikról, az iskolai tanórán kívüli foglalkozásokról, az iskolában működő szülői szervezetről, diákönkormányzatról, iskolaszékről, alapítványokról, az iskolai diákéletről, rendezvényekről, kapcsolatokról (pl. külföldi diákkapcsolatok), iskolai táborokról és kirándulásokról, sportolási lehetőségekről, tankönyvellátásról,

- tájékoztathatják a szülőket az iskolai házirendről,

 

3/3

- tájékoztassák a szülőket arról, hogy az iskola pedagógiai programját, házirendjét és szervezeti és működési szabályzatát hol ismerhetik meg, illetve tanulmányozhatják át,

- semmi olyan ígéretet nem tehetnek, kötelezettséget nem vállalhatnak, amelyek a fenntartó számára anyagi többletterhet jelentenek,

- nem adhatnak tájékoztatást arról, hogy kik lesznek a leendő első osztályok tanítói.

Felelősök: az általános iskolák igazgatói

Határidő: 2005. június 30.

 

 

 

IV. Az óvodai beíratások időpontja

 

Az óvodai beíratásokra 2005. április 4-7 között kerül sor a Városi Művelődési és Ifjúsági Központban de. 8-12 és du. 14-16 óra között.

Felelős: óvodaigazgató

V. Kapcsolat az egyházi iskolával

 

Az önkormányzat a határozatban szereplő döntésekről tájékoztatja a Kisújszállási Református Általános Iskolát is, és mindazon lehetőségeket, amelyeket a fenntartásában működő általános iskolák számára biztosít, az egyházi iskolának is biztosítja.

Felelős: Palágyi Gábor polgármester

Határidő: 2005. február 25.

 

Erről értesülnek:

1. Palágyi Gábor polgármester

2. Papp Erika alpolgármester

3. Janó Lajos bizottsági elnök

4. Városi Óvodai Intézmény

5. Arany János Általános Iskola

6. Kossuth Lajos Általános Iskola

7. Kisújszállási Református Általános Iskola

8. Polgármesteri Hivatal intézményi referensei

   
« Vissza
Vissza a főmenübe