58/2005. (II. 24.) önkormányzati határozat
Tárgy: a Kisbíró c. hírlevél szerkesztési elveiről és terjesztéséről
 

Hatályon kívül helyezte az 53/2008. (II.26.) sz. önkormányzati határozat.

 

58/2005. (II.24.) számú önkormányzati határozat

a Kisbíró c. hírlevél szerkesztési elveiről és terjesztéséről

  

I. Kisújszállás Város Önkormányzata a helyi lakosság tájékoztatása céljából folyamatosan megjelenteti Kisbíró c. hírlevelét, melynek szerkesztési alapelveit, elkészítését és terjesztését az alábbiak szerint szabályozza.

 

A hírlevél szerkesztési alapelvei 

1. A hírlevél elsősorban a kisújszállási lakosságnak az önkormányzati üléseken tárgyalt témákról és az önkormányzat döntéseiről szóló tájékoztatását szolgálja. E tájékoztatásnak tárgyilagosnak, tényszerűnek, pontosnak, közérthetőnek és lehetőleg rövidnek, tömörnek kell lennie. Az önkormányzati határozatokról szóló tájékoztatásokhoz kapcsolódva a közérthetőség érdekében megjelenhetnek háttér-információk is. A hírlevélben röviden jelenjen meg az adott önkormányzati döntéshez kapcsolódóan elhangzott kisebbségi vélemény is.

2. Az önkormányzati döntésekről szóló tájékoztatásokat (határozatok, rendeletek) szerkeszteni kell, azaz a lényegüket kiemelve, közérthetően megfogalmazva kell közzétenni. Ettől eltérni csak egyedi esetekben, polgármesteri vagy önkormányzati rendelkezésre lehet.

3. A hírlevélben közérdekű, rövid terjedelmű képviselői írásoknak helyt kell adni.

4. A Kisbírónak pártsemlegesnek kell lennie.

5. Valamennyi írást a szerző nevének aláírásával kell megjelentetni. Amennyiben valamely szervezet nevében történik a közlés, az aláíró személye mellett a szervezet neve is feltüntethető. Kivételt ez alól a meghívók közlése és a szerkesztőség által írott tudósítások, hírek jelentenek. Ez utóbbi esetben a „Szerk." rövidítést kell alkalmazni, mellette az írás készítőjének monogramjának feltüntetésével.

6. A hírlevél tudósíthat egyéb, közérdekű városi programokról, eseményekről, helyet adhat helyi jellegű írásoknak és a helyi civil szerveztek tudósításainak.

7. A hírlevélben való írások megjelentetése - a hirdetésnek minősülők kivételével - ingyenesek, a kisújszállási intézmények és az önkormányzat gazdasági szervezetei azonban a hírlevélben térítés nélkül hirdethetnek.

8. A nem önkormányzati témájú írások terjedelmét a következők figyelembevételével korlátozni kell:

- ezen írások ne haladják meg a negyed oldalnyi terjedelmet (12-es betűmérettel,

1,5-es sortávolsággal kb. 20-25 sor),

- az egyes írásokhoz kapcsolódóan túl egy-egy fotó megjelentethető,

- a szerkesztőbizottság jogosult arra, hogy a terjedelmesnek ítélt írásokat a

szerzőknek átdolgozásra, rövidítésre visszaadja,

- különböző rendezvények támogatóinak listája - intézmények esetében negyed

oldalon túl - csak az aktuális hirdetési díj ellenében jelentethető meg.

9. Amennyiben bármely írásra az érintett(ek) reagálni kíván(nak), a Kisbíró következő számában (max. negyed oldal terjedelemben) erre lehetőséget kell adni.

10. A hirdetési díjakról a szerkesztőbizottság dönt. 

A szerkesztőbizottság működése 

1. A Kisbíró szerkesztőbizottságának tagjai: a mindenkori polgármester, az alpolgármester(ek), a címzetes főjegyző, az aljegyző és az intézményi referensek. A szerkesztésben közreműködnek a Polgármesteri Hivatal szakemberei is a szakterületeket érintő témákban.

 

2/3

 

2. A szerkesztőbizottság munkáját a polgármester vagy az általa megbízott alpolgármester vezeti.

3. Az egyes számok témáinak és a témák felelőseinek kijelölése az önkormányzati ülések hetének hétfői - polgármesteri hivatali - vezetői megbeszélésein szóban történik. Ezt követően e napon du. 16.00 óráig írásban is összefoglalásra és az érintettek részére kiosztásra kerülnek a feladatok.

4. Az írásokat a Polgármesteri Hivatal gyűjti össze; az írások - beleértve a külső írásokat is - leadásának határideje az önkormányzati ülések hetében péntek 12.00 óra.

5. A szerkesztőbizottság rendszeresen, az önkormányzati üléseket követő héten hétfőn 13.00 órakor áttekinti a beérkezett írásokat és dönt azok megjelentetéséről. Vitás kérdésben a jelenlévők egyszerű többséggel határoznak.

6. A szerkesztőbizottságnak tiszteletben kell tartania a szerzői jogokat, ezért az írásokban csak nyelvtani, nyelvhelyességi és stilisztikai hibákat javíthat. Tartalmi javítást csak az írás szerzőjének egyetértésével lehet a szövegben tenni.

7. A szerkesztőbizottsági üléseken jelenléti ívet és feljegyzést kell készíteni.

8. Az írások nyomdai előkészítését (tördelését) a Polgármesteri Hivatal végzi. Az így elkészült anyagot ellenőrzés és a polgármester vagy az általa megbízott személy által történő, oldalankénti szignálás után a nyomdai előállítást és terjesztést végző vállalkozásnak az adott hét csütörtöki napján 9.00 óráig juttatja el.

9. A szerkesztőbizottság az egyes számok kéziratait a megjelenéstől számított egy hónapig őrzi.

10. Anyagtorlódás esetén a szerkesztőbizottság dönt az anyag következő számba történő átirányításáról.

 

A Kisbíró megjelenése és terjesztése

 

1. A Kisbíró átlagosan havi rendszerességgel, a rendes önkormányzati üléseket követő szombaton és vasárnap jelenik meg 4500 példányban. A hírlevél ingyenes.

2. A nyomdai munkák és a terjesztés elvégzésére az önkormányzat minden évben pályázatot ír ki úgy, hogy a pályázati eljárásnak a pályázati munka elvégzését megelőző év december 31. napjáig be kell fejeződnie. A pályázat útján elvégeztetett munka egy naptári évre szól.

3. A hírlevélből 200 db-ot a Polgármesteri Hivatal terjeszt a következők szerint:

  

1.
Környékbeli önkormányzatok, országgyűlési képviselők
15 db
2.
Intézmények, jelentősebb munkahelyek a városban
46 db
3.
Márialaka (mezőőrök viszik)
20 db
4.
Csorba (mezőőrök viszik)
26 db
5.
Tőpéldányok + tartalék
3 db
6.
Esetenként vidéki lakosok, protokoll jellegű küldemények, hirdetők
10 db
7.
Városi könyvtár
21 db
8.
Polgármester
10 db
9.
Polgármesteri Hivatal (testvérvárosok részére és a hirdetőbe is)
24 db
10.
Szociális Gondozási Központ
10 db
11.
Idősek Klubja
3 db
12.
Tourinform Iroda
6 db
13.
Erzsébet Gyógyvizű Strandfürdő
6 db

 

Felelős: a szerkesztőbizottság működtetéséért: Palágyi Gábor polgármester

Határidő: a határozatban foglaltak szerint, folyamatos

 

II. A képviselő-testület egy év múlva áttekinti a Kisbíró c. hírlevél terjesztésének eredményességét.

Határidő: 2006. február 28.

Felelős: Palágyi Gábor polgármester

 

3/3

 

III. Az önkormányzat hatályon kívül helyezi a Kisbíró c. hírlevél szerkesztési elveinek és szerkesztési folyamatának áttekintéséről szóló 179/2001. (IX. 13.) sz. és a Kisbíró c. hírlevél szerkesztési elveinek áttekintéséről szóló 237/2001. (XI. 29.) sz. határozatát.

 

Erről értesülnek:

1. Palágyi Gábor polgármester

2. A szerkesztőbizottság tagjai

3. Janó Lajos bizottsági elnök

4. Tóth Gyula bizottsági elnök

 
« Vissza
Vissza a főmenübe