240/2005. (VI. 30.) önkormányzati határozat
Tárgy: a várost érintő bűzhatás csökkentése érdekében szükséges intézkedésekről
 

240/2005. (VI.30.) számú önkormányzati határozat

a várost érintő bűzhatás csökkentése érdekében szükséges intézkedésekről

 

 

 

1. Kisújszállás Város Önkormányzati Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. (Ötv.) 101. § (1) b.) pontjában biztosított felterjesztési jogával élve - az Ötv. 8§ (1) bekezdése alapján az önkormányzat feladatkörébe tartozó az épített és természeti környezet védelme, a település tisztaság biztosítása az egészséges életmód közösségi feltételeinek elősegítése érdekében - mint az adott kérdésben hatáskörrel rendelkező szervhez:  

a.) ismételten a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez fordul, a város északi területén lévő sertéstenyésztő telepről terjedő elviselhetetlen bűzhatás megszüntetése érdekében, kéri a jelentős bűzzel járó tevékenység betiltását, mivel az évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a városban uralkodó meghatározó északi, északkeleti széljárás miatt, ilyen bűzös tevékenységet, - a jogszabályban előírt védőtávolság betartásával és a Környezetvédelmi Felügyelőség által jelenleg ismert és előírt legjobb technológia alkalmazásával - sem lehet úgy folytatni., hogy az a lakosság részére elviselhető legyen; kéri továbbá, hogy a város északi területén lévő más bűzhatással járó tevékenység vizsgálatát is végezze el.

 

b.) A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumnál kezdeményezi, a levegő védelmével kapcsolatos egyes szabályokról szóló 21/2001. (II. 14.) Korm. rendelet felülvizsgálatát, és a védőtávolságok jelentős mértékű növelését, továbbá azt, hogy a jogalkotó nagyobb hangsúlyt helyezzen a levegőtisztaság védelmének szabályozásakor a bűzhatás kivédésére.

 

 

2. Tekintettel arra, hogy a bűzhatás évek óta egyre elviselhetetlenebb mértékben jelentkezik és a város lakossága tűrőképessége határához érkezett, a képviselő-testület a fenti hatóságok intézkedését sürgősséggel kéri.

A döntéshez szükséges helyszíni ellenőrzés ne egy időpontra korlátozódjon, hanem egy időszakot fogjon át, mely az alkalmazott technológia teljes egészét, különböző széljárási viszonyok között átfogja.

 

 

3. Amennyiben a fenti intézkedések eredményre nem vezetnek, úgy a bűzhatás megszüntetése érdekében a képviselő-testület a város lakossága részére segítséget nyújt birtokvédelmi eljárás kezdeményezéséhez és viteléhez.

 

 

2/2

Felelős: Palágyi Gábor polgármester

Határidő: 1. pont esetében 2005. július 5.

3. pont esetében értelemszerű  

 

Erről értesül:

1. Palágyi Gábor polgármester

2. Dr.Kittlinger Ilona címzetes főjegyző

3. Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség

4. Kiss Péter országgyűlési képviselő

5. Rózsa Endre országgyűlési képviselő

6. Polgármesteri Hivatal műszaki osztálya 

« Vissza
Vissza a főmenübe