138/2006. (V. 25.) önkormányzati határozat
Tárgy: a mezőőrök munkaköri feladatainak meghatározására
 

138/2006. (V.25.) számú önkormányzati határozat

a mezőőrök munkaköri feladatainak meghatározására 

Kisújszállás Város Önkormányzati Képviselő-testülete úgy dönt, hogy a mezőőrök munkáltatói jogkör gyakorlójának javasolja, hogy 2006. június 1. napjától az alábbiak szerint határozza meg a mezőőrök munkaköri leírását:

 

Működési területét a 12/1998. (VII.1.) a mezei őrszolgálatról szóló önkormányzat rendelet melléklete alapján határozza meg.

 

A működési területén jogosult és köteles az 1997. évi CLIX. a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló törvény alapján:

- Az őrzött vagyont veszélyeztető vagy károsító cselekmény elkövetésén tetten ért személyt személyazonosságának igazolására, a jogellenes cselekmény abbahagyására és a terület elhagyására felszólítani.

- Azt a járművet, amelyről alaposan feltételezhető, hogy azon a működési területről származó jogellenesen szerzett szállítmány van, feltartóztatni, a jármű vezetőjét és a járművön, illetve az abban tartózkodókat igazoltatni.

- Azt a személyt, aki a nála vagy a feltartóztatott járművön lévő szállítmány megszerzésének jogszerűségét nem valószínűsíti, a legközelebbi rendőri szervhez bekísérni.

- A károsító cselekmény elkövetésén tetten ért személytől a jogellenesen szerzett terményt, terméket, tárgyat, állatot, az elkövetéshez használt eszközt elvenni és azokat a legközelebbi rendőri szervnek átadni.

- Őrzési területén köteles a környezetszennyezés, valamint a természet tárgyait károsító cselekményeket megakadályozni, a természetvédelmi előírások megtartását ellenőrizni.

- A tudomására jutott, vagy általa észlelt károkozást a terület tulajdonosának, kezelőjének, használójának bejelenteni.

 

A működési területén jogosult és köteles az 1997. évi CLIX. a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló törvény rendelkezésein túl a tv. 20.§ (1) bekezdésében meghatározott termőföldek őrzését, valamint a termőföldeken lévő, illetve ahhoz tartozó termények és termékek, felszerelések, eszközök, haszonállatok, továbbá mezőgazdasági építmények, földmérési jelek vagyonvédelmét biztosító következő feladatok ellátására:

- A működési területén található önkormányzati tulajdonú, földhasználó részére át nem adott területek parlagfű irtása, rendben tartása.

- Őrzési területén köteles a környezetszennyezés, valamint a természet tárgyait károsító cselekményeket megakadályozni, a természetvédelmi előírások megtartását ellenőrizni.

- A tudomására jutott, vagy általa észlelt károkozást a terület tulajdonosának, kezelőjének, használójának bejelenteni.

- Önkormányzati tulajdonú külterületi utak, csatornák felügyelete, állagmegóvásának folyamatos nyomon követése, önkormányzati tulajdonú ingatlanban okozott kárt jelenteni köteles munkáltatójának.

- Belvízvédelmi feladatok koordinálásában és a működési területén lévő önkormányzati ingatlanok belvíz elleni védelme érdekében segítségnyújtás.

- Önkormányzati utak melletti területek és csatornák használatát akadályozó fák, cserjék kitermelése illetve kitermeltetése.

- Vadriasztásban való közreműködés.

- A mezőőr köteles működési területén a horgászatot és halászatot ellenőrizni, amennyiben a halászatra jogosult szerv ennek költségét az önkormányzat részére megfizeti - a hal és víz védelmére vonatkozó szabályokat betartatni, rendkívüli eseményeket bejelenteni. 

A mezőőr szolgálati ideje alatt vadászati tevékenységet - még ha vadászati engedéllyel rendelkezik is - nem folytathat.

 

Köteles vezetni a szolgálati naplót.

 

Köteles a kényszerítő eszköz használatáról és a személyes szabadságot korlátozó intézkedéséről az illetékes rendőrkapitányságnak, valamint a Polgármesteri Hivatal Gazdálkodási Osztályának haladéktalanul részletes írásbeli jelentést tenni.

 

Csoportvezető esetében:

  • Megszervezi a mezőőri szolgálat napi feladatainak ellátását

  • Szolgálatvezénylést készít

  • Megszervezi az ügyeleti beosztást

  • Szabadságolási ütemtervet készít

  • Ellenőrzi a mezőőri szolgálat ellátását

  • Hetente egyeztet a Polgármesteri Hivatal Gazdálkodási Osztályának vezetőjével és a

Rendőrséggel 

Helyettesítés :

Távolléte esetén a helyettesítéséről a polgármester gondoskodik.

 

Helyettesíteni köteles: a Kisújszállás Város Mezei Őrszolgálatánál alkalmazásban álló mezőőröket.

 

Kapcsolattartás :

Heti kapcsolattartás a Gazdálkodási Osztállyal.

Havi beszámolási kötelezettség a Polgármesteri Hivatalban.

Szükség szerinti általános kapcsolattartás a Közterület-felügyelettel, Rendőrséggel és a Városi Polgárőrséggel.”

 

Erről értesül:

1. Palágyi Gábor polgármester

2. Dr. Kittlinger Ilona címzetes főjegyző

3. Polgármesteri Hivatal gazdálkodási osztálya

4. 8 fő mezőőr

 
« Vissza
Vissza a főmenübe