239/2006. (IX. 28.) önkormányzati határozat
Tárgy: a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2007. évi fordul

239/2006 (IX.28.) számú önkormányzati határozat

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2007. évi fordulójához való csatlakozásról 

 

Kisújszállás Város Önkormányzati Képviselő-testülete az Oktatási és Kulturális Minisztérium Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2007. évre vonatkozó csatlakozási felhívását megismerte, és azzal kapcsolatban az alábbi döntést hozza.

 

 

1./ Kisújszállás Város Önkormányzata csatlakozik az Oktatási és Kulturális Minisztérium Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatának 2007. évi fordulójához, és kötelezettséget vállal arra, hogy az ösztöndíjrendszer 2007. évi fordulója keretében a beérkezett pályázatokról hozott döntését az OM Alapkezelő Felsőoktatási Pályázati Osztálya által üzemeltetett https://www.bursa.hu/telepules Internet honlapon on-line adatbázisban rögzíti. Az önkormányzat felhatalmazza a polgármestert az ezekről szóló, e határozat 1. sz. mellékletében szereplő „Csatlakozó nyilatkozat” és „Nyilatkozat az on-line adatbázis használatáról” aláírására. (E nyilatkozatok az Általános Szerződési Feltételek 1. sz. mellékletében szerepelnek).

A nyilatkozatok aláírására:

Határidő: 2006. október 2.

Felelős: Polgármester

Az elektronikus adatrögzítésre:

Határidő: 2006. december 6.

Felelős: Címzetes Főjegyző

 

 

2./ Az önkormányzat a csatlakozáshoz a 2007. évi költségvetésében 500.000 forintot biztosít.

Határidő: 2007. évi költségvetés tervezése

Felelős: Címzetes Főjegyző

 

 

3./ Az önkormányzat a beérkezett pályázatok elbírálásával, illetve az ehhez szükséges szabályzat kidolgozásával az Egészségügyi, Szociális és Sport, valamint a Művelődési, Oktatási és Ifjúsági Bizottságot bízza meg.

Határidő: a szabályzat kidolgozására: 2006. október 20.

az elbírálásra: 2006. november 30.

Felelősök: bizottsági elnökök

 

 

4./ A képviselő-testület a pályázati rendszerrel kapcsolatos adminisztratív és pénzügyi feladatok ellátásával a Polgármesteri Hivatalt bízza meg.

Határidő. folyamatos

Felelős: Címzetes Főjegyző

 

 

5./ Az önkormányzat a pályázatokat az Általános Szerződési Feltételek 2. pontjában szereplő „A” és „B” típusú pályázati kiírásoknak megfelelően hirdeti meg az ösztöndíjpályázatot az alábbi kiegészítésekkel. (Az „A” és „B” típusú pályázati kiírás e határozati javaslat 2-3. sz. melléklete.)

a) „A pályázónak szociális rászorultsága igazolására pályázata kötelező mellékletekként az alábbi okiratokat kell csatolnia:

· A pályázó és a vele egy háztartásban élők egy főre jutó jövedelmének havi forint összege” szövegrész után:

· „Az egy főre eső jövedelem igazolására szolgáló hiteles dokumentumok (pl.: APEH-igazolás, munkáltatói igazolás az utolsó három havi jövedelem egyhavi átlagáról, utolsó havi nyugdíjszelvény, egyéb, jövedelemnek minősülő pénzbeli ellátás igazolására szolgáló dokumentumok)

· Vagyonnyilatkozatot (formanyomtatványon) azoknak, akik az önkormányzattól rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben nem részesülnek” 

b) „A települési önkormányzat saját maga bírálja el a beérkezett pályázatokat” szövegrész után:

„Az önkormányzat előnyben részesíti azon pályázókat, akiknél az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150 %-át, azaz 38.700 forintot.”  

 

Erről értesül: 1./ OM Alapkezelő Felsőoktatási Pályázati Osztály Bursa Hungarica

Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 1244 Budapest, Pf. 920.

2./ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat

3./ Kisújszállás Város Címzetes Főjegyzője

4./ Egészségügyi, Szociális és Sportbizottság elnöke

5./ Művelődési, Oktatási és Ifjúsági Bizottság elnöke

6./ Polgármesteri Hivatal pénzügyi osztálya

7./ Polgármesteri Hivatal intézményi referensei

  

Kmf.

 

Palágyi Gábor s.k. Dr. Kittlinger Ilona s.k.

polgármester címzetes főjegyző

 

Kivonat hiteléül:

Kisújszállás, 2006. október 3.

 

 

(:Kacsó Sándorné:)

aljegyző

  

 

1. sz. melléklet a 239/2006. (IX. 28.) sz. önkormányzati határozathoz

OM Alapkezelő Felsőoktatási Pályázati Osztály

1244 Budapest, Pf.920

részére ajánlott küldeményként postázandó

2006. október 2-ig

 

 

CSATLAKOZÁSI NYILATKOZAT

 

 

Alulírott, , mint a .Önkormányzat polgármestere (a polgármester akadályoztatása esetén teljes jogkörrel eljáró helyettese) jelen nyilatkozat aláírásával igazolom, hogy az önkormányzat a jogszabályoknak megfelelően kifejezett és visszavonhatatlan döntést hozott arról, hogy csatlakozni kíván a hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási hallgatók, illetőleg felsőoktatási tanulmányokat kezdő fiatalok támogatására létrehozott Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2007. évi fordulójához.

Kijelentem, hogy az önkormányzat a felsőoktatási hallgatók számára, valamint a felsőoktatási tanulmányokat kezdő fiatalok részére kiírandó Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2007. évi fordulójának Általános Szerződési Feltételeit elfogadja, és kötelezettséget vállal arra, hogy a pályázatok kiírása, elbírálása és folyósítása során maradéktalanul az Általános Szerződési Feltételekben foglaltaknak megfelelően jár el.

 

2006.

 

P.H.

 

(aláírás)

(név)

 

NYILATKOZAT AZ ON-LINE ADATBÁZIS HASZNÁLATÁRÓL

 

 

Alulírott, …………………………………………….. , mint a ………………………………………………………… Önkormányzat

polgármestere (a polgármester akadályoztatása esetén teljes jogkörrel eljáró helyettese) jelen nyilatkozat aláírásával igazolom, hogy az önkormányzat kötelezettséget vállal arra, hogy az Ösztöndíjrendszer 2007. évi fordulója keretében a beérkezett pályázatokról hozott döntését az OM Alapkezelő Felsőoktatási Pályázati Osztálya által üzemeltetett https://www.bursa.hu/telepules Internet honlapon on-line adatbázisban rögzíti.

Az adatrögzítéssel megbízott munkatársa neve:

Beosztása:

Születési Idő:

E-mail cím:

Telefonszám:

2006.

P.H.

 

(aláírás)

(név)

 

 

 

2. sz. melléklet a 239/2006. (IX. 28.) sz. önkormányzati határozathoz

 

"A" típusú

 

PÁLYÁZATI KIÍRÁS 

Kisújszállás Város Önkormányzata az Oktatási Minisztériummal együttműködve a

2007. évre ezennel kiírja a

Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot

felsőoktatási hallgatók számára

a 2006/2007. tanév II. és a 2007/2008. tanév I. félévére vonatkozóan

 

A pályázatra azok az önkormányzat területén állandó lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási hallgatók jelentkezhetnek, akik államilag támogatott, teljes idejű (nappali tagozatos) felsőfokú alapképzésben, mesterképzésben, egységes, osztatlan képzésben, felsőfokú szakképzésben folytatják tanulmányaikat.

A 12/2001. (IV.28.) OM rendelet értelmében nem részesülhetnek Bursa támogatásban a rendvédelmi és katonai felsőoktatási intézmények hallgatói.

 

Figyelem!

  • A középiskolai akkreditált iskolarendszerű felsőfokú szakképzésben résztvevő tanulók nem jogosultak a Bursa Hungarica ösztöndíjra.

  • Doktori (PhD) képzésben résztvevők nem felelnek meg a pályázati kiírás feltételeinek.

  • Külföldi intézménnyel hallgatói jogviszonyban állók nem jogosultak a Bursa Hungarica ösztöndíjra.

  • Az ösztöndíjra pályázhatnak a 2006. szeptemberében tanulmányaik utolsó évét megkezdő hallgatók is.

  • Az ösztöndíjra pályázatot nyújthatnak be azok a hallgatók is, akiknek a hallgatói jogviszonya a felsőoktatási intézményben a pályázás időpontjában szünetel. Az ösztöndíj folyósításának feltétele, hogy a 2006/2007. tanév II. félévére már beiratkozzon a felsőoktatási intézménybe.

  • Amennyiben a pályázó egy időben több felsőoktatási intézménnyel is hallgatói jogviszonyban áll, pályázatában csak azt a felsőoktatási intézményt kell megneveznie, amellyel elsőként létesített államilag támogatott hallgatói jogviszonyt. A felsőoktatási intézmények szerződése alapján folyó, közösen meghirdetett - egyik szakon nem hitéleti, a mások szakon hitoktató, illetve hittanár - két szakos képzés esetében a hallgató az állami felsőoktatási intézményt köteles megnevezni.

 

Az ösztöndíj időtartama 10 hónap, azaz két egymást követő tanulmányi félév (2006/2007. tanév II., illetve a 2007/2008. tanév I. féléve).

 

Az ösztöndíj folyósításának kezdete: 2007. március.

 

Az ösztöndíj-folyósítás feltétele, hogy a támogatott pályázó hallgatói jogviszonya a 2006/2007. tanév II. félévében megfeleljen a pályázati kiírásnak. Amennyiben a támogatott pályázó hallgatói jogviszonya nem felel meg a pályázati kiírásnak, a támogatott az ösztöndíjra való jogosultságát elveszíti. 

Az ösztöndíjat minden pályázati fordulóban újra kell pályázni. 

Az ösztöndíj csak azokban a hónapokban kerül folyósításra, amelyekben a pályázó beiratkozott, államilag támogatott hallgatója a felsőoktatási intézménynek.

 

2/3

 

A települési önkormányzat határozatban rendelkezhet a támogatás visszavonásáról abban az esetben, ha a támogatásban részesített a települési önkormányzat illetékességi területéről elköltözik. Az ösztöndíjat visszavonó határozat csak a meghozatalát követő tanulmányi félévtől ható hatállyal hozható meg.

Az ösztöndíj elbírálása kizárólag szociális rászorultság alapján, a pályázó tanulmányi eredményétől függetlenül történik.

 

Az elnyert ösztöndíjat közvetlen adó- és TB járulékfizetési kötelezettség nem terheli, azonban az adóalapot növelő jövedelemnek számít.

 

A pályázatot az állandó lakóhely szerint illetékes települési önkormányzat Polgármesteri Hivatalánál írásban, a hivatalban hozzáférhető pályázati űrlapon, a pályázó által aláírva, egy példányban kell benyújtani.

A pályázat benyújtási határideje: 2006. november 2.

  

A pályázat kötelező melléklete a felsőoktatási intézmény által kitöltött eredeti Jogviszony-igazolás.

 

A pályázónak szociális rászorultsága igazolására pályázata kötelező mellékleteként az alábbi okiratokat kell csatolnia:

- A pályázó és a vele egy háztartásban élők egy főre jutó jövedelmének havi forint összege

- Az egy főre eső jövedelem igazolására szolgáló hiteles dokumentumok (pl.: APEH-igazolás, munkáltatói igazolás az utolsó három havi jövedelem egyhavi átlagáról, utolsó havi nyugdíjszelvény, egyéb, jövedelemnek minősülő pénzbeli ellátás igazolására szolgáló dokumentumok) 

- Vagyonnyilatkozatot (formanyomtatványon) azoknak, akik az önkormányzattól rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben nem részesülnek

 

A pályázati űrlap csak a fent meghatározott csatolandó mellékletekkel együttesen érvényes, valamely melléklet hiányában a pályázat formai hibásnak minősül.

 

A települési önkormányzat a határidőn túl benyújtott, vagy formailag nem megfelelő pályázatokat a bírálatból kizárja.

 

A pályázó pályázata benyújtásával hozzájárul a pályázáskor rendelkezésre bocsátott személyes adatainak az azonosítás célja érdekében szükséges mértékben történő nyilvánosságra hozatalához.

 

A pályázó pályázata benyújtásával hozzájárul ahhoz, hogy a felsőoktatási intézmény tanulmányi jogviszonyáról az Oktatási Minisztérium Alapkezelő Igazgatósága Felsőoktatási Pályázati Osztályának, illetve a támogató önkormányzatnak tájékoztatást nyújtson.

 

A települési önkormányzat saját maga bírálja el a beérkezett pályázatokat. Az önkormányzat előnyben részesíti azon pályázókat, akiknél az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150 %-át, azaz 38.700 forintot.

 

A települési önkormányzat döntéséről és annak indokáról 2006. december 5-ig írásban értesíti a pályázókat.

 

3/3

Az Oktatási Minisztérium Alapkezelő Igazgatósága 2007. március 16-ig írásban értesíti a települési önkormányzat által támogatásban részesített pályázókat a Bursa Hungarica ösztöndíj teljes összegéről és az ösztöndíj-folyósítás módjáról.

 

A pályázó az elbíráló szerv döntése ellen fellebbezéssel nem élhet.

 

A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjról bővebb felvilágosítás kapható a

 

www.bursa.hu <http://www.bursa.hu> Internet címen.

  

3. sz. melléklet a 239/2006. (IX. 28.) sz. önkormányzati határozathoz

 

"B" típusú

 

PÁLYÁZATI KIÍRÁS

 

Kisújszállás Város Önkormányzata az Oktatási Minisztériummal együttműködve

a 2007. évre ezennel kiírja a

Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot

felsőoktatási tanulmányokat kezdeni kívánó fiatalok számára

 

A pályázatra azok az önkormányzat területén állandó lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű fiatalok jelentkezhetnek, akik:

 

a) a 2006/2007. tanévben utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolások;

vagy

b) felsőfokú diplomával nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe még felvételt nem nyert érettségizettek;

 

és a 2007/2008. tanévtől kezdődően felsőoktatási intézmény keretében államilag támogatott, teljes idejű (nappali tagozatos) felsőfokú alapképzésben, egységes, osztatlan képzésben, felsőfokú szakképzésben kívánnak részt venni.

 

A pályázók közül csak azok részesülhetnek ösztöndíjban, akik 2007-ben először nyernek felvételt felsőoktatási intézménybe és tanulmányaikat a 2007/2008. tanévben ténylegesen megkezdik.

 

Figyelem!

  • A középiskolai akkreditált iskolarendszerű felsőfokú szakképzésben résztvevő tanulók nem jogosultak a Bursa Hungarica ösztöndíjra.

  • A 12/2001. (IV.28.) OM rendelet értelmében nem részesülhetnek Bursa támogatásban a rendvédelmi és katonai felsőoktatási intézmények hallgatói.

 

Az ösztöndíj időtartama 3 x 10 hónap, azaz hat egymást követő tanulmányi félév.

 

Az ösztöndíj folyósításának kezdete a 2007/2008. tanév első féléve.

 

Az ösztöndíj csak azokban a hónapokban kerül folyósításra, amelyekben a pályázó beiratkozott, államilag támogatott hallgatója a felsőoktatási intézménynek.

 

A támogatott pályázók szociális rászorultságát az önkormányzat évente egyszer felülvizsgálja. Az önkormányzat jogosult a megítélt ösztöndíj visszavonására, ha az ösztöndíjas szociális rászorultsága már nem áll fenn, vagy az ösztöndíjas a szociális rászorultság évenkénti felülvizsgálatánál az önkormányzattal nem működik együtt. Az ösztöndíjat visszavonó határozat csak a meghozatalát követő tanulmányi félévtől ható hatállyal hozható meg.

 

2/3

A települési önkormányzat határozatban rendelkezhet a támogatás visszavonásáról abban az esetben, ha a támogatásban részesített pályázó a települési önkormányzat illetékességi területéről elköltözik. A határozat csak a meghozatalát követő tanulmányi félévtől ható hatállyal hozható meg.

 

Az ösztöndíj elbírálása kizárólag a szociális rászorultság alapján, a pályázó tanulmányi eredményétől függetlenül történik.

 

Az elnyert ösztöndíjat közvetlen adó- és TB járulékfizetési kötelezettség nem terheli, azonban az adóalapot növelő jövedelemnek számít.

 

A pályázatot az állandó lakóhely szerint illetékes települési önkormányzat Polgármesteri Hivatalánál írásban, a hivatalban hozzáférhető pályázati űrlapon, a pályázó által aláírva, egy példányban kell benyújtani.

A pályázat benyújtási határideje: 2006. november 2.

 

A pályázó szociális rászorultsága igazolására pályázata kötelező mellékleteként az alábbi okiratokat kell csatolnia:

- A pályázó és a vele egy háztartásban élők egy főre jutó jövedelmének havi forint összege

- Az egy főre eső jövedelem igazolására szolgáló hiteles dokumentumok (pl.: APEH-igazolás, munkáltatói igazolás az utolsó három havi jövedelem egyhavi átlagáról, utolsó havi nyugdíjszelvény, egyéb, jövedelemnek minősülő pénzbeli ellátás igazolására szolgáló dokumentumok)

- Vagyonnyilatkozatot (formanyomtatványon) azoknak, akik az önkormányzattól rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben nem részesülnek

 

A pályázati űrlap csak a fent meghatározott csatolandó mellékletekkel együttesen érvényes, valamely melléklet hiányában a pályázat formai hibásnak minősül.

 

A települési önkormányzat a határidőn túl benyújtott, vagy formailag nem megfelelő pályázatokat a bírálatból kizárja.

 

A pályázó pályázata benyújtásával hozzájárul a pályázáskor rendelkezésre bocsátott személyes adatainak az azonosítás célja érdekében szükséges mértékben történő nyilvánosságra hozatalához. 

A pályázó pályázata benyújtásával hozzájárul ahhoz, hogy a felsőoktatási intézménybe történő felvételi vizsgája eredményéről az Országos Felsőoktatási Információs Központ az Oktatási Minisztérium Alapkezelő Igazgatósága Felsőoktatási Pályázati Osztályának, illetőleg a támogató önkormányzatnak tájékoztatást nyújtson. 

A pályázó a felvételi értesítő másolatának megküldésével köteles írásban 2007. augusztus 31-ig az Oktatási Minisztérium Alapkezelő Igazgatósága Felsőoktatási Pályázati Osztálya részére bejelenteni, hogy a 2007/2008. tanévben melyik felsőoktatási intézményben kezdi meg tanulmányait. Továbbá a pályázó köteles írásban nyilatkozni arról, hogy a 2007-es felvételi évet megelőzően nyert-e felvételt felsőoktatási intézménybe. Az az ösztöndíjas, aki értesítési kötelezettségének nem tesz eleget, az ösztöndíj folyósításából és az ösztöndíjrendszer következő évi fordulójából kizárható.

 

3/3

 

Amennyiben a "B" típusú pályázat során támogatásban részesülő ösztöndíjas a támogatás időtartama alatt sikeresen pályázik "A" típusú ösztöndíjra, "B" típusú ösztöndíját automatikusan elveszti.

 

A települési önkormányzat saját maga bírálja el a beérkezett pályázatokat. Az önkormányzat előnyben részesíti azon pályázókat, akiknél az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150 %-át, azaz 38.700 forintot.

 

A települési önkormányzat döntéséről és annak indokáról 2006. december 5-ig írásban értesíti a pályázókat.

 

Az Oktatási Minisztérium Alapkezelő Igazgatósága 2007. február 28-ig írásban értesíti a települési önkormányzat által támogatásban részesített pályázókat a Bursa Hungarica ösztöndíj teljes összegéről és az ösztöndíj-folyósítás módjáról.

 

A pályázó az elbíráló szerv döntése ellen fellebbezéssel nem élhet.

 

A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjról bővebb felvilágosítás kapható a

www.bursa.hu <http://www.bursa.hu> Internet címen.

 

 

 

 

 

 

 

 
« Vissza
Vissza a főmenübe