283/2006. (X. 26.) önkormányzati határozat
Tárgy: az intézményi étkezési térítési díjak beszedésének rendjéről és a hátralékok kez
 

Módosította: a 337/2006. (XII.14.) számú önkormányzati határozat.

 

283/2006 (X.26.) számú önkormányzati határozat

az intézményi étkezési térítési díjak beszedésének rendjéről és a hátralékok kezeléséről a közoktatási intézményekben és a Városi Bölcsőde intézményben

 

 

Kisújszállás Város Önkormányzata a fenntartásában működő közoktatási intézményekben és a Városi Bölcsőde intézményben szervezett intézményi étkeztetésről, ezen belül a térítési díjainak beszedési rendjéről - befizetési hátralékok keletkezésének elkerülése érdekében - a következőkről dönt:

 

1. Az étkezési térítési díjakat - a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és az igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról szóló 133/1997. (VII. 29.) sz. Korm. rendelet 6.§ (1) a) pontja alapján - havonta előre, a tárgyhónapot megelőző hónap 10-15. napja között kell befizetni az intézmény által meghatározott nap(ok)on. A szeptemberi hónapra történő befizetésnek szeptember 15. napjáig kell megtörténnie.

Felelősök: az érintett közoktatási intézmények vezetői

a Városi Bölcsőde intézmény vezetője

Határidő: 2006. november 1-jétől folyamatos

 

2. Az 1. pontban megnevezett rendelet 15. § (2) bekezdése alapján a közoktatási intézményvezetőnek és a Városi Bölcsőde intézmény vezetőnek kell ellenőriznie, hogy a megállapított térítési díjak havonkénti befizetése megtörtént-e. Ha a befizetés nem történt meg, az intézményvezetőnek 15 napos határidő megjelölésével a fizetésre kötelezett személyt írásban fel kell hívnia az elmaradt térítési díj befizetésére. Ha a határidő eredménytelenül telt el, az intézmény vezetője a kötelezett nevét, lakcímét és a fennálló díjhátralékot nyilvántartásba veszi, majd - a rendelet 15. §-a szerint - erről negyedévenként tájékoztatja a fenntartót a térítési díjhátralék behajtása vagy a behajthatatlan hátralék törlése érdekében.

Felelősök: az érintett közoktatási intézmények vezetői

a Városi Bölcsőde intézmény vezetője

Határidő: 2006. november 1-jétől folyamatos

 

 

3. A fenntartó az intézményvezető - e határozat 2. pontja szerinti - tájékoztatása alapján intézkedik a térítési díjhátralék behajtásáról a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény, illetve az adózás rendjéről szóló 1990. évi XCI. törvény szabályainak alkalmazásával.

Felelős: Címzetes Főjegyző

Határidő: folyamatos

 

 

4. Az e határozat 2. pontjában szereplő negyedévenkénti tájékoztatás időpontjai:

- I.: a szeptember-október-november hónapokról december 31-ig,

- II.: a december-január-február hónapokról március 31-ig,

- III.: a március-április-május hónapokról június 31-ig,

- IV.: a június-július-augusztus hónapokról pedig szeptember 31-ig

- azzal az eltéréssel, hogy a 2006. október 31-ig keletkezett díjhátralékokról - a 2. pontban szereplő 15 napos határidő magtartásával, illetve a fizetést elmulasztónak a fizetési kötelezettségéről szóló felhívásáról - 2006. november 30-ig kell tájékoztatni a fenntartót. Az ezt követő tájékoztatási kötelezettség értelemszerűen: a decemberi negyedéves tájékoztatási időszakban csak a novemberi hónapra terjed ki.

 

2/3

 

Felelősök: az érintett közoktatási intézmények vezetői

a Városi Bölcsőde intézmény vezetője

 

5. Ha az adott hónapra fizetendő térítési díj összege kevesebb, mint a már befizetett összeg - a rendelet 6. § (2) bekezdése szerint - a többletet a következő fizetés alkalmával be kell számítani, vagy vissza kell fizetni. Amennyiben a fizetendő személyi térítési díj összege növekszik, a befizetett és a ténylegesen fizetendő összeg különbözetét visszamenőleg kell megfizetni. Ha az étkezést a gyermek betegsége vagy más ok miatt nem kívánja igénybe venni - a rendelet 11. § (3) bekezdése szerint - a távolmaradást az intézménynél szokásos módon (az adott intézmény által, házirendben szabályozottak szerint) be kell jelenteni, e bejelentési kötelezettség a térítési díjat teljes egészében fizetőkre, és a normatív támogatásban részesülőkre is vonatkozik. A térítési díj befizetésének kötelezettsége alól a kötelezett a bejelentést követő naptól mentesül a távolmaradás idejére.

Felelősök: az érintett közoktatási intézmények vezetői

a Városi Bölcsőde intézmény vezetője

Határidő: folyamatos

 

6. Az étkeztetést igénybevevőkről az 1. pontban megnevezett rendelet 3. sz. melléklete, valamint a mindenkori költségvetési rendeletben a gyermekétkeztetés normatív állami támogatásának igénybevételéhez előírt nyilvántartásokat kell vezetni. Arról, hogy a ténylegesen étkezőket a nyilvántartás pontos vezetése érdekében az intézményben hogyan kísérik figyelemmel (pl. étkezési jegyet vagy kártyát adnak ki, vagy a helyszínen jegyzik), az intézményvezető dönt. Erről a Költségvetési és Szolgáltatási Irodát tájékoztatni kell.

Felelősök: az érintett közoktatási intézmények vezetői

a Városi Bölcsőde intézmény vezetője

Határidő: 2006. november 1-jétől folyamatos

 

7. A biztonságos étkeztetés és ételminőség garantálása érdekében - a gyermekétkeztetésben részesülőknek az ételt az erre a célra kijelölt helyiségben kell elfogyasztaniuk.

Felelősök: az érintett közoktatási intézmények, valamint a KÖSZIR vezetői

Határidő: folyamatos

 

8. Az e határozatban foglaltak alapján felül kell vizsgálni

a) a szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló, többször módosított 31/2004. (V. 28.) sz. önkormányzati rendeletet,

b) valamint a gyermekétkeztetést folytató közoktatási intézmények és a Városi Bölcsőde intézmény házirendjét, majd azt jóváhagyásra a képviselő-testület elé kell terjeszteni.

Határidő: 2007. januári testületi ülés

Felelős: az a) pont esetében: Címzetes Főjegyző

a b) pont esetében: az érintett intézményvezetők, a Városi Bölcsőde intézmény vezetője.

9. Kisújszállás Város Önkormányzata megbízza a polgármestert azzal, hogy körzetünk országgyűlési képviselőjét tájékoztassa a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény pénzbeli folyósításának - mind a rászoruló gyermekek, mind pedig az önkormányzati finanszírozás szempontjából - tapasztalható negatív következményeiről.

Felelős: Polgármester

Határidő: 2006. november 15.

 

3/3

 

Erről értesülnek:

1. Kecze István polgármester

2. Városi Bölcsőde intézmény

3. Városi Óvodai Intézmény

4. Arany János Általános Iskola

5. Kossuth Lajos Általános Iskola, Pedagógiai Szakszolgálat és Diákotthon

6. Illéssy Sándor Szakközép- és Szakiskola

7. Móricz Zsigmond Gimnázium, Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium

8. Költségvetési és Szolgáltató Iroda

9. Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Osztálya

10. Polgármesteri Hivatal intézményi referensei 

« Vissza
Vissza a főmenübe