353/2006. (XII. 14.) önkormányzati határozat
Tárgy: Kisújszállás Város Önkormányzata és Kisújszállás Város Cigány Kisebbségi Önkormá

 

353/2006. (XII.14.) számú önkormányzati határozat

Kisújszállás Város Önkormányzata és Kisújszállás Város Cigány Kisebbségi Önkormányzata közötti együttműködési megállapodásról  

 

1. Kisújszállás Város Önkormányzata Kisújszállás Város Cigány Kisebbségi Önkormányzattal kötendő együttműködési megállapodást - a határozat melléklete szerint - elfogadja.

 

2. A képviselő-testület Kisújszállás Város Cigány Kisebbségi Önkormányzattal kötött együttműködési megállapodás elfogadásáról szóló 248/2002 (XII.19.) számú, valamint annak módosításáról szóló 305/2005. (IX.1.) számú önkormányzati határozatot hatályon kívül helyezi.

 

3. A képviselő-testület felkéri Kisújszállás Város Cigány Kisebbségi Önkormányzatát, hogy 2006. évi munkájáról a képviselő-testület 2007. januári ülésén adjon tájékoztatást.

  

Erről értesül:

  1. Kecze István polgármester

  2. Kisújszállás Város Cigány Kisebbségi Önkormányzata Kisújszállás

  3. Polgármesteri Hivatal szervezési osztálya

  4. Polgármesteri Hivatal pénzügyi osztálya

 

Kmf.

 

 

Kecze István s.k. Dr. Kittlinger Ilona s.k.

polgármester címzetes főjegyző

 

 

Kivonat hiteléül:

Kisújszállás, 2006. december 15.

 

 

 

(:Kacsó Sándorné:)

aljegyző

 

 

A 353/2006. (XII.14.) számú önkormányzati határozathoz

 

 

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

 

KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÉS KISÚJSZÁLLÁS VÁROS CIGÁNY KISEBBSÉGI ÖNKORMÁNYZATA KÖZÖTT

 

I.

KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÉS KISÚJSZÁLLÁS VÁROS CIGÁNY KISEBBSÉGI ÖNKORMÁNYZATA KÖZÖTTI VISZONY 

 

1. Kisújszállás Város Önkormányzatának feladata többek között a nemzeti és etnikai kisebbségek jogai érvényesítésének a biztosítása, ennek megvalósulása érdekében elismeri a testületi formában működő, jogi személyiséggel rendelkező, demokratikus választások útján létrehozott Kisújszállás Város Cigány Kisebbségi Önkormányzatát (továbbiakban: Cigány Kisebbségi Önkormányzat), amely a cigány kisebbségi közösséget megillető jogosultságok érvényesítésére, a kisebbségek érdekeinek védelmére és képviseletére, a kisebbségi közügyek települési szinten történő önálló intézésére jött létre.

 

2. A Cigány Kisebbségi Önkormányzat érdekképviseleti munkája során a lehetőségeket is figyelembe vevő, együttműködési viszonyt alakít ki Kisújszállás Város Önkormányzatával .

 

3. A Cigány Kisebbségi Önkormányzat a kisebbségi közügyek intézése érdekében jogosult az önkormányzat eljárásának kezdeményezésére, tájékoztatást kérhet, javaslatot tehet. A kezdeményezés joga magában foglalja az állami és/vagy önkormányzati fenntartású (tulajdonban levő) intézmények működésével kapcsolatos, a kisebbségek jogait sértő gyakorlat megszüntetésének, egyedi döntés megváltoztatásának, visszavonásának kezdeményezését is.

 

4. A Cigány Kisebbségi Önkormányzat gyakorolja egyetértési jogát a helyi közoktatás, tájékoztatás, kultúra és hagyományápolás kisebbséget érintő kérdéskörében.

 

5. A Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke, mint a cigány kisebbségi helyi szószólója jogosult:

a.) tanácskozási joggal részt venni a képviselő-testület, illetőleg bármely bizottsága kisebbséget érintő napirendjének tárgyalásán, ideértve a zárt üléseket is;

b) javasolni a polgármesternek, a bizottság elnökének, a képviselő-testület, a bizottság feladatkörébe tartozó - a kisebbségek helyzetét érintő - ügy megtárgyalását;

c) kezdeményezni, hogy a képviselő-testület vizsgálja felül bizottságának a kisebbségek helyzetét érintő döntését;

d) felvilágosítást kérni a képviselő-testület, a bizottság ülésén a polgármestertől, a jegyzőtől, a bizottság elnökétől a kisebbség helyzetét érintő, önkormányzati hatáskörbe tartozó ügyekben;

e) feladata ellátásához szükséges tájékoztatást, ügyviteli közreműködést igényelni a polgármestertől, a jegyzőtől;

f) kezdeményezni a polgármester, a jegyző, a hatáskörrel rendelkező ügyintéző intézkedését, a kisebbséget e minőségében érintő ügyekben;

g) kezdeményezni, hogy a képviselő-testület a kisebbség helyzetével összefüggő ügyben - a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 101. § (1) bekezdésében foglaltak szerint - hatáskörrel rendelkező szervhez forduljon.

 

2/6

Az b) pontjában meghatározott kezdeményezés alapján a polgármester, a bizottság elnöke köteles a szószóló javaslatát a képviselő-testület, a bizottság legközelebbi ülése elé terjeszteni. A képviselő-testület, a bizottság dönt a kérdés napirendre tűzéséről, valamint az előkészítés módjáról.

 

Ha a szószóló a képviselő-testület, a bizottság ülésén kér felvilágosítást a polgármestertől, a jegyzőtől, a bizottság elnökétől, részére az ülésen vagy legkésőbb az üléstől számított 15 napon belül - írásban - érdemi választ kell adni.

 

6. A megállapodást kötő testületek közötti vitás kérdések rendezése a testületek által megbízott személyekből álló egyeztetési fórumon történik.

 

II.

 

AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS TERÜLETEI

 

1. A Cigány Kisebbségi Önkormányzat együttműködik különösen a kisebbségben élő állampolgárokat érintő - Kisújszállás Város Önkormányzatának feladat- és hatáskörébe tartozó - szociális, foglalkoztatási, oktatási, lakás- és az egészségügyi területeken.

 

2. Kisújszállás Város Önkormányzata - az 1. pontban felsorolt témakörökben, döntéshozatal előtt - kikéri a Cigány Kisebbségi Önkormányzat véleményét.

 

3. Mindezek érdekében a Cigány Kisebbségi Önkormányzat felkérésre részt vállal:

 

  • Kisújszállás Város Önkormányzata 1. pontban felsorolt területeken működő munkabizottságaiban,

  • a kisebbséget érintően az önkormányzati intézményeknél meglévő problémák feltárásában, annak megoldására javaslatot készít,

  • szociális területen a környezettanulmányok készítésében, segélyezési eszközrendszer formálásában,

  • a közhasznú tevékenység, a munkaalkalmak, a vállalkozás ösztönzés lehetőségeinek keresésében,

  • az óvodaszék és az iskolaszékek munkájában, a gyermek- és ifjúságvédelmi tevékenységben,

  • a lakosság tájékoztatásában (a Kisbíró Hírlevelében való tájékoztatással a Cigány Kisebbségi Önkormányzat munkájáról, illetve Kisújszállás Város Önkormányzatának döntéseiről a Cigány Kisebbségi Önkormányzat ülésein).

   

III.

A CIGÁNY KISEBBSÉGI ÖNKORMÁNYZAT MŰKÖDÉSI FELTÉTELEI 

1. Kisújszállás Város Önkormányzata a 113/1997. (X.28.) számú önkormányzati határozattal a tulajdonát képező Kisújszállás, Széchenyi u. 6. szám alatti ingatlanrészt - 1997. november 1. napjától - ingyenesen a Cigány Kisebbségi Önkormányzat használatába adta.

 

2. Kisújszállás Város Önkormányzata a Kisújszállás, Széchenyi u. 6. szám alatti ingatlanrészben a testületi működéshez szükséges ingyenes használatot a továbbiakban is biztosítja.

3. Kisújszállás Város Önkormányzata önkormányzati hozzájárulást a Cigány Kisebbségi Önkormányzat felvállalt feladatának elvégzéséhez, zavartalan működéséhez- pénzügyi lehetőségeihez mérten - éves költségvetésében biztosíthat.

 

3/6

 

4. Kisújszállás Város Önkormányzata a Cigány Kisebbségi Önkormányzat testületi működésének feltételeként - az 1. pontban meghatározott ingatlanrész biztosításán túl - a postai, kézbesítési, gépelési, sokszorosítási feladatok ellátását és az ezzel járó költségek viselését Polgármesteri Hivatal közreműködésével biztosítja.

 

IV.

 

KÖLTSÉGVETÉS ÉS GAZDÁLKODÁS 

1. A költségvetés elkészítésének és elfogadásának rendje

 

1.1. A költségvetési koncepció elkészítése 

Kisújszállás város Önkormányzata és a Cigány Kisebbségi Önkormányzat közötti kapcsolattartást a címzetes főjegyző - megbízása alapján az aljegyző (továbiakban: megbízott) - biztosítja, aki a költségvetési koncepció összeállítását megelőzően áttekinti a Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökével az Önkormányzat következő költségvetési évre vonatkozó feladatait, bevételi forrásait.

A Cigány Kisebbségi Önkormányzat a települési költségvetési koncepcióról kialakított véleményét - a koncepció tervezetének megismerését követő 5 napon belül - eljuttatja a polgármesterhez..

A jegyző által elkészített, a következő évre vonatkozó költségvetési koncepciót a polgármester, a Cigány Kisebbségi Önkormányzatnak a koncepció tervezetről alkotott véleményével együtt, november 30-ig, illetve - az önkormányzati választások évében - december 15-ig benyújtja a képviselő-testületnek. A koncepciót a képviselő-testület megtárgyalja és határozatot hoz a költségvetés-készítés további munkálatairól.

 

1.2. A Cigány Kisebbségi Önkormányzat költségvetési határozatának, az önkormányzat költségvetési rendelet-tervezetének elkészítése 

A megbízott - a költségvetési koncepcióra vonatkozó döntést meghozatalát követően azonnal - tájékoztatja a Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökét a települési önkormányzat költségvetési koncepciójának a Cigány Kisebbségi Önkormányzatra vonatkozó részéről, valamint a Cigány Kisebbségi Önkormányzat költségvetésének készítésére vonatkozó határidőről.

 

A költségvetési törvény kihirdetését követően, a költségvetésre vonatkozó részletes információk megismerése után a megbízott folytatja az egyeztetést a Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökével, ennek keretében az elnök rendelkezésre bocsátja a Cigány Kisebbségi Önkormányzatra vonatkozó költségvetési adatokat. Az egyeztetést a költségvetési rendelettervezet összeállításáig le kell folytatni.

 

A Cigány Kisebbségi Önkormányzat, illetve annak kérésére a megbízott legkésőbb az adott év január 31-ig készíti elő a Cigány Kisebbségi Önkormányzat költségvetési határozattervezetét.

 

A Cigány Kisebbségi Önkormányzat - a költségvetési rendelettervezet képviselő-testületi benyújtását megelőzően, legkésőbb az adott év február 10-ig - megtárgyalja és határozatában dönt feladatainak ellátásához szükséges költségvetési előirányzatairól, és határozatáról, az elfogadást követően azonnal értesíti a polgármestert.

 

4/6

1.3.A költségvetési határozat módosítása

 

Ha a Cigány Kisebbségi Önkormányzat az eredeti előirányzatán felül többletbevételt ér el, bevételkiesése van, illetve kiadási előirányzatain belül átcsoportosítást hajt végre módosítja a költségvetéséről szóló határozatát és a módosításról - a döntés meghozatalát követő 5 napon belül - értesíti a polgármestert.

Kisújszállás Város Önkormányzatának költségvetési rendeletébe beépül a Cigány Kisebbségi Önkormányzat előirányzatai, melyek kizárólag a Cigány Kisebbségi Önkormányzat határozata alapján módosíthatók. 

Kisújszállás Város Önkormányzata soron következő ülésén, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló felügyeleti szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meghatározott határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja emiatt a költségvetési rendeletét.

 

2. Költségvetési információ szolgáltatás rendje

 

2.1. Információ szolgáltatás a költségvetésről

 

Kisújszállás Város Önkormányzata az elfogadott költségvetéséről - a benyújtást követő 30 napon belül - az államháztartás információs és mérlegrendszerének megfelelően tájékoztatja a Kormányt. A Cigány Kisebbségi Önkormányzat költségvetési határozatát úgy fogadja el, és erről információt az önkormányzatnak úgy szolgáltat, hogy az a költségvetésével kapcsolatos tájékoztatási kötelezettségének határidőben eleget tudjon tenni.

 

2.2. Beszámolási kötelezettség teljesítésének rendje

 

Kisújszállás Város Önkormányzatának költségvetési beszámolója a felügyelete alá tartozó költségvetési szervek, a Polgármesteri hivatal, és a Cigány Kisebbségi Önkormányzat beszámolóit tartalmazza.

A két önkormányzatnak a naptári év első feléről június 30-i fordulónappal féléves költségvetési beszámolót, a naptári évről december 31-i fordulónappal éves költségvetési beszámolót kell készítenie a központilag előírt nyomtatványon és tartalommal. A féléves költségvetési beszámolót legkésőbb július 31-ig, az éves költségvetési beszámolót legkésőbb a következő év február 28-ig kell a felügyeleti szervnek megküldeni.

 

A polgármester az önkormányzat gazdálkodásának I. féléves helyzetéről szeptember 15-ig, míg a III. negyedéves helyzetéről a költségvetési koncepciójához kapcsolódóan tájékoztatja a képviselő-testületet. A tájékoztató többek között tartalmazza a Cigány Kisebbségi Önkormányzat - költségvetési előirányzatainak időarányos alakulását, a tartalék felhasználását, a hiány (többlet) összegének alakulását, valamint az önkormányzat költségvetési teljesülésének alakulását.

A Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke a fentiekre kiterjedően a megbízott útján Kisújszállás Város Önkormányzata részére a beszámolási kötelezettség teljesítéséhez információt szolgáltat, az I. féléves végrehajtás esetében augusztus 5-ig, a III negyedéves végrehajtás esetében november 5-ig.

 

A Cigány Kisebbségi Önkormányzat kérésére a megbízott - legkésőbb a költségvetési évet követő év március 31-ig - készíti elő a zárszámadási határozat tervezetét. A határozattervezetet a Cigány Kisebbségi Önkormányzat április 10-ig megtárgyalja és dönt annak elfogadásáról. A Cigány Kisebbségi Önkormányzat zárszámadási határozatát az elnök Kisújszállás Város Önkormányzata zárszámadási rendelettervezetének elkészítéséhez továbbítja a polgármester részére.

 

5/6

3./ A költségvetési gazdálkodás bonyolításának rendje

 

3.1. A költségvetés végrehajtása

 

A Cigány Kisebbségi Önkormányzat gazdálkodásának végrehajtásával kapcsolatos feladatokat a Polgármesteri Hivatal látja el.

 

a./ Kötelezettségvállalás rendje

 

A Cigány Kisebbségi Önkormányzat nevében, annak feladatai ellátása, végrehajtása során fizetési vagy más teljesítési kötelezettséget vállalni (továbbiakban: kötelezettségvállalás) kizárólag az elnök, vagy az általa felhatalmazott Cigány Kisebbségi Önkormányzati képviselő jogosult. A kötelezettségvállalás előtt a kötelezettséget vállalónak meg kell győződnie arról, hogy a rendelkezésre álló fel nem használt előirányzat biztosítja-e a kiadás teljesítésére a fedezetet. Kötelezettségvállalás csak írásban és kötelezettség ellenjegyzése után történhet.

 

b./ Utalványozás

 

A Cigány Kisebbségi Önkormányzatnál a kiadás teljesítésének, a bevétel beszedésének vagy elszámolás elrendelésére (továbbiakban: utalványozásra) kizárólag az elnök vagy az általa felhalmozott kisebbségi önkormányzati képviselő jogosult. Utalványozni csak érvényesítés után lehet. Pénzügyi teljesítésre az utalványozás után és az utalványozás ellenjegyzése mellett kerülhet sor.

 

c./ Ellenjegyzés

 

A kötelezettségvállalás, valamint az utalvány ellenjegyzésére a jegyző által felhatalmazott személy jogosult. Az ellenjegyzés csak az előirányzat és a fedezet meglétének, valamint a jogszerűségének ellenőrzésére irányul. A kötelezettségvállalást, utalványozást, valamint az ellenjegyzést ugyanazon személy nem végezheti.

 

d./ Érvényesítés

 

Az érvényesítést a polgármesteri hivatal ezzel megbízott pénzügyi-számviteli szakképesítésű dolgozója végzi.

 

 

3.2. A Cigány Kisebbségi Önkormányzat számlái, pénztára

 

A Cigány Kisebbségi Önkormányzat gazdálkodásával és pénzellátásával kapcsolatos minden pénzforgalmát a Cigány Kisebbségi Önkormányzat részére, a kizárólagos használatára megnyitott önálló 11745080-15408710-04260000 számú költségvetési számlán köteles lebonyolítani.

Kisújszállás Város Önkormányzata a költségvetési elszámolási számlán kívül a Cigány Kisebbségi önkormányzat részére juttatott adományok kezelésére szolgáló számlát vezethet.

A Cigány Kisebbségi Önkormányzat működéséhez nyújtott állami költségvetési hozzájárulást a Cigány Kisebbségi Önkormányzat Kisújszállás Város Önkormányzatán keresztül a költségvetési törvényben meghatározottak szerint veszi igénybe.

 

A Polgármesteri Hivatal pénzügyi osztálya a Cigány Kisebbségi Önkormányzat részére külön házipénztárt működtet. A Cigány Kisebbségi Önkormányzat házipénztárának működésére a Polgármesteri Hivatal forgalom lebonyolításának szabályzatát megfelelően alkalmazni kell.

 

3.3. Vagyoni és számviteli nyilvántartás, adatszolgáltatás rendje

 

6/6

 

A polgármesteri hivatal a Cigány Kisebbségi Önkormányzat vagyoni, számviteli nyilvántartásait Kisújszállás Város Önkormányzatának nyilvántartásain belül elkülönítetten vezeti.

 

A Cigány Kisebbségi Önkormányzat számvitelére, az azzal kapcsolatos szabályokra a Polgármesteri Hivatal számviteli politikájában és számlarendjében foglaltakat alkalmazni kell.

 

A 217/1998.(XII.30.) Korm. rendeletben meghatározott adatszolgáltatás során szolgáltatott adatok valódiságáért a számviteli szabályok és a statisztikai rendszerrel való tartalmi egyezőségéért a Cigány Kisebbségi Önkormányzat tekintetében a Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke, a polgármester és a jegyző együttesen felelős.

 

 

V.

 

EGYÉB RENDELKEZÉSEK 

 

1. Jelen együttműködési megállapodásban foglaltakat a két önkormányzat testülete évenként áttekinti, szükség esetén egyeztetéssel módosítja.

 

2. Az együttműködési megállapodás érvényességéhez Kisújszállás Város Önkormányzatának és Kisújszállás Város Cigány Kisebbségi Önkormányzatának külön-külön hozott döntése szükséges.

 

 

Kisújszállás, 2006……………..

 

 

/:Kecze István :/ /:Debreczeni Lajosné :/

polgármester elnök

 

Z á r a d é k:

Az együttműködési megállapodást

  • Kisújszállás Város Önkormányzata a /az ……………………………….. sz. határozatával

  • Kisújszállás Város Cigány Kisebbségi Önkormányzata a/az……………………………….. sz. határozatával

 

elfogadta.  

« Vissza
Vissza a főmenübe