378/2006. (XII. 20.) önkormányzati határozat
Tárgy: az Arany János Általános Iskolában végzett átfogó ellenőrzés nyomán tett megálla

378/ 2006. (XII. 20.) számú önkormányzati határozat

az Arany János Általános Iskolában végzett átfogó ellenőrzés nyomán tett megállapításokról és feladatokról

 

2006. november 10-én az Arany János Általános Iskola alkalmazotti közössége írásos beadványban fordult Kisújszállás Város Önkormányzatának Címzetes Főjegyzőjéhez, aki ez alapján ellenőrzést rendelt el (6703/4/2006. sz. ellenőrzési program). Az ellenőrzés során sor került a 1993. évi LXXIX. tv. 102. § (2) bek. d) pontjában meghatározott átfogó (gazdálkodási, törvényességi, hatékonysági és szakmai eredményességi) ellenőrzésre is. A vizsgálat elvégzésére a debreceni Commitment Pedagógiai Intézettel kötött megállapodást, mely alapján a vizsgálat a megállapodásban rögzített határidőre elkészült. Az önkormányzat a vizsgálat eredményeit összegző szakértői vélemény alapján - tekintettel a szakértői véleményben megfogalmazott problémák súlyosságára - a következő megállapításokat teszi: 

 

I.

 

 

1. Az Arany János Általános Iskola vezetésében a vizsgált időszak felében intézményvezető-váltás történt. Az addigi szakmai, pedagógiai munka, vezetői, feladatmegosztási, irányítási, működtetési területek átszerveződtek átértékelődtek. Ez a tantestületen belül - jelenleg is - ellentéteket tart fenn.

 

2. A pedagógusok végzettesége, szakos lefedettsége nem minden esetben felel meg az előírásoknak.  

3. Az önkormányzat által engedélyezett létszámkeret túllépést Kisújszállás Város Önkormányzatának 345/2006. (XII.14.) határozata is megállapította.

 

4. A 2. pontban megállapított létszámtúllépés ellenére jelentős a helyettesítések száma.

 

5. Ha az intézmény értékelte is az országos kompetenciamérések eredményeit, az eltelt időintervallumban ennek fejlesztése nem kimutatható.

 

6. A fenntartó az elmúlt két tanév óraszámait is meghatározta, de ez a tantárgyfelosztás szerint nem elemezhető.

 

7. Az ellenőrzéshez szükséges intézményi alapdokumentumok az ellenőrzés során nehezen kerültek elő.

 

8. A vizsgált időszakban az intézmény a képviselő-testület által jóváhagyott előirányzaton belül gazdálkodott a 2001-2005 években, 2006-ban azonban a személyi juttatás előirányzatát túllépte. A tényt vizsgálva év végéig 102,91 % teljesítmény várható.

 

9. A képviselő-testület megállapítja, hogy a fent felsorolt hiányosságok és szabálytalanságok Barta Jenőné igazgatói megbízásának időszakában keletkeztek. Ezért a képviselő-testület Barta Jenőné felelősségét megállapítja, és elmarasztalja őt.

 

 

 

2/2

 

II.

 

Az ellenőrzés megállapításai alapján az önkormányzat az alábbi feladatokat határozza meg:  

1. A pedagógus végzettsége és a szakos lefedettség minden esetben feleljen meg az előírásoknak.

 

2. Az önkormányzat által engedélyezett létszámon túl további létszámot az intézmény nem foglalkoztathat. A létszámgazdálkodás illetve a pedagógusok végzettségének és szakos lefedettségének törvényszerű biztosítására az új vezetés intézkedési tervében határozza meg az azonnali (I. félév végéig történő) és a középtávú feladatokat (június 30-ig). A tervezés során vegye figyelembe az új tanév elsős osztályainak számát.

 

3. Az intézményben a pedagógiai munka eredményessége érdekében értékelni kell az országos kompetenciamérések eredményeit

 

4. Pontos, a kitöltési útmutatónak megfelelően elkészített tantárgyfelosztást kell készíteni a 2006/2007-es tanév I. és II. félévére, illetve értelemszerűen a továbbiakban.

 

5. Az iskola szabályzatait a jogszabályi változásoknak megfelelően folyamatosan aktualizálni kell. A dokumentumok nyilvánosságát a jogszabályi előírásoknak megfelelően kell biztosítani.

 

6. Az e határozat II/1-5. pontjában szereplő feladatokra - a 193/2003. (XI. 26.) Korm. Rendelet 29. § (1) bekezdése szerint - intézkedési tervet kell készíteni, melyet a fenntartóhoz be kell nyújtani.

Határidő: 2007. január 15.

Felelős: az Arany János Általános Iskola igazgatója

 

A képviselő-testület a következőkben fokozottan kívánja figyelembe venni az igazgatóválasztás során a nevelőtestület véleményét, ezzel is segítve a vezetés és a tantestület munkájának összhangját.

 

Az önkormányzat kinyilvánítja azon reményét, hogy az intézmény vezetése és kollektívája jó együttműködésben, a korábbi eredményes módszereket folytatva, a tanulók és a szülők megelégedésére, ill. az önkormányzat elvárásainak megfelelően fog dolgozni.

Erről értesülnek:

1. Az Arany János Általános Iskola igazgatója

2. Kecze István polgármester

3. Gönczi Károly bizottsági elnök

4. Polgármesteri Hivatal belső ellenőre

5. Polgármesteri Hivatal intézményi referense

 

 
« Vissza
Vissza a főmenübe