14/2007. (I. 30.) önkormányzati határozat
Tárgy: a Városi Bölcsőde szakmai programjának jóváhagyására

14/2007. (I.30.) számú önkormányzati határozat

a Városi Bölcsőde szakmai programjának jóváhagyására 

1./ Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. tv. 104.§ (1) bekezdés d.) alpontja alapján jóváhagyja a személyes gyermekjóléti gondoskodást nyújtó Város Bölcsőde intézmény mellékelt szakmai programját.

 

2./ Az önkormányzat a szakmai programban és a 305/2006. (XI. 30.) számú önkormányzati határozatban megfogalmazott férőhelybővítéssel összhangban a működési engedély kiadásához szükséges, a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 15/1998. (IV. 30.) NM rendelet 1. számú mellékletében kötelezően előírt személyi feltételek biztosítására 2007. március 1-jétől további 2 bölcsődei gondozói álláshelyet engedélyez a Városi Bölcsőde intézmény részére.

 

3./ A 2007. évi költségvetésről szóló rendeletet a 2./ pontba foglaltaknak megfelelően elő kell készíteni.

 

Határidő: A 2007. évi költségvetés készítésének időpontja

Felelős: Dr. Kittlinger Ilona címzetes főjegyző

 

Erről értesül:

1./ Kecze István polgármester

2./ Dr. Kittlinger Ilona címzetes főjegyző

2./ Polgármesteri Hivatal pénzügyi osztálya

3./ Polgármesteri Hivatal intézményi referense

4./ Városi Bölcsőde

5./ KÖSZIR

A 14/2007.(I.30.) számú önkormányzati határozat melléklete

Városi Bölcsőde

Kisújszállás, Illésy út 5.

  

SZAKMAI PROGRAM

 

 

1.1 Az intézmény feladata:

- A bölcsőde a gyermekjóléti alapellátás része, Kisújszálláson a 0-3 éves korú gyermekek napközbeni ellátását, szakszerű gondozását, nevelését végző intézmény. A bölcsőde 30 férőhellyel másfél gondozási egységben 3 csoportszobával működik.

- Az alapellátáson kívül szolgáltatást nem nyújtunk. A városi bölcsőde fenntartója Kisújszállás város Önkormányzata, 2004. január 1-től részben önálló intézményként üzemel, a főzőkonyhát a KÖSZIR működteti.

 

 

1.2 Fizikai erőforrás:

Épületi adottságok: A bölcsődeépületének kialakítása az OTÉK előírásai, valamint az MSZ-04 205/2-87 építésügyi ágazati szabvány alapján történt. A bölcsőde helységei, azok kialakítása és alapterülete a szakmai követelményeknek megfelelő. A játszószobák berendezése lehetővé teszi a vegyes korosztályú gyermekcsoportok befogadását. A bútorok és a mozgásfejlesztő eszközök a gyermekek biztonságos, szabad mozgását szolgálják és fejlesztik. Az épülethez tartozó játszóudvar funkciója a gyermekek szabad levegőn történő játékhoz szükséges mozgástér biztosítása. A játékudvar minőségjavítása és a bölcsőde férőhelyszámának 20-ról 30-ra növelése folyamatban van. 

 

1.3 Humán erőforrások:

A működtetéshez szükséges feltételeket a törvény által előírt módon, a gyermekek létszáma, a kötelező óraszám, az igények szerinti bölcsődei nyitvatartás alapján biztosítjuk. A gyermekcsoportokban 2-2 gondozónő látja el a gondozási, nevelési feladatokat. A szakmai létszám jelenleg 5 fő, a szakképzettségi arány 100%-os, mindenki rendelkezi a törvényben előírt képesítéssel. A férőhely bővítése miatt előreláthatólag 2007. március 1.-től szükség lesz 2 gondozónői álláshelyre, a megnövekedett létszámmal kapcsolatos gondozási, nevelési feladatok ellátásához. A technikai dolgozó: 2 fő, mosási takarítási feladatokat látják el. Gyermekorvos megbízási szerződéssel látja el a bölcsődeorvosi feladatokat.

 

 

2.1 Az intézmény szakmailag preferált céljainak alátámasztása

 

A bölcsődét igénybevevő családok szociológiai jellemzői okán:

- Rendszeresen gondozunk szerény körülmények között élő, gyakran szociálisan hátrányos helyzetű gyermekeket, akik ellátásánál nagy hangsúlyt kap az önállóság, az aktivitás segítésének elve, a helyes szokásrendszer kialakítása.  

2.2 A bölcsődei gondozás-nevelés szakmai alapprogramjára épülve a következő kiemelt célok megvalósítását tartjuk fontosnak:

- A biztonságos és tevékenységre motiváló környezet megteremtése, a próbálkozásokhoz elegendő idő biztosítása, a gyermek ösztönzése, megnyilvánulásának elismerő, támogató, az igényekhez igazodó segítése.

- A gyermek felé irányuló szeretet az elfogadás és empátia fokozzák az aktivitást és az önállóság iránti vágyat.

 

2/2

 

- A hátrányos helyzetű gyermekek ellátásánál különösen fontos az egészséges testi fejlődés elősegítése, ami az egészségvédelem, az egészség nevelés, a környezethez való alkalmazkodás, és az alapvető kultúrhigiénés szokások kialakulásának segítése.

- Az egyéni szükségletek kielégítésével a csoportban élés helyzetében az éntudat egészséges fejlődését segítjük.

- Az együttélés szabályainak elfogadása, másik iránti nyitottság, empátia és tolerancia fejlődésének segítése. 

 

2.3 A célok megvalósításának eszközei:

- A gyermekek és általuk a szülők egészséges életmódra nevelésének hangsúlyosabb megvalósítása, melynek egyik eleme az egészséges táplálkozás.

- A gyermekek egészséges, életkornak rendeletbe meghatározott táplálása.

- A zöldség, gyümölcs fogyasztás propagálása a szülők szemléletformálásához

1. ételreceptek biztosítása

2. előadások szervezése

- Megvalósítás a bölcsődei napirenden belül

1. A rágás szerepe, erre való ösztönzés

2. gyümölcsnapok bevezetése

3. fogászati prevencióként szolgál az édes italok helyett a víz adása - ennek propagálása -

4. szokás kialakítás céljából a 2 éves gyermekek körében a fogmosás beépítése a napirendben

 

 

2.4 A célok megvalósulásának mérése

- A vezető ellenőrzése révén

- A szülők véleményének kikérése, igényfelmérés kérdőív formájában

- A gyermekek egészségi állapotának javulása 

 

  

Kisújszállás, 2007. január 17.

 

 

 

Horváthné Szabó Edit

intézményvezető

 

 

 
« Vissza
Vissza a főmenübe