42/2008. (II. 26.) önkormányzati határozat
Tárgy: a 2008/2009. tanévre vonatkozó óvodai és általános iskolai beíratások szabályozá

42/2008. (II.26.) számú önkormányzati határozat

a 2008/2009. tanévre vonatkozó óvodai és általános iskolai beíratások szabályozásáról

 

1.) Kisújszállás Város Önkormányzata a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló 11/1994. (IV. 8.) MKM rendelet 15. § (1) bekezdése alapján az óvodai beíratások időpontját és helyét a következők szerint határozza meg: az óvodai beíratásokra 2008. április 1-2-3-án de. 8-12 és du. 14-16 óra között kerül sor a Művelődési és Ifjúsági Központban. Ezt az időpontot a Kisbíró c. önkormányzati hírlevélben közzé kell tenni.

Felelős: óvodavezető

Határidő: 2008. március 8.

 

2.) Az önkormányzat a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. tv. 90. § (6) bekezdése alapján a Városi Óvodai Intézmény tagóvodáinak körzethatárait az alábbiak szerint határozza meg:

 

a) Béla Király úti Óvoda: a Malom - Béla király - Vásár - Munkácsy utcák vonalától keletre eső városrész a következőkkel:

- a Vásár utca csak határvonal,

- a Munkácsy utcának a páratlan oldala,

- a Malom utcának csak a Munkácsy utcáig tartó szakasza tartozik a körzetbe. 

b) Bocskai Óvoda: a Munkácsy - Vásár - Mikes - Kossuth - Kígyó - Gaál Kálmán - Határ - Malom utcák vonalától délre eső városrész a következőkkel:

- a Mikes utca csak határvonal,

- a Munkácsy, a Kígyó és a Gaál Kálmán utcáknak csak a páros oldala tartozik a körzetbe. 

c) Petőfi Óvoda: a Közraktár - Deák Ferenc - Petőfi - Nagy Imre - Kossuth - Széchenyi - Pólya utcák vonalától északra eső városrész a következőkkel:

- a Petőfi, a Nagy Imre, a Kossuth és a Pólya utca, valamint a Széchenyi utcának a Sásastó és a Pólya utcák közötti szakasza csak határvonal,

- egyebekben a Széchenyi utca mindkét oldala a körzetbe tartozik. 

d) Pitypang Óvoda: a Közraktár - Deák Ferenc - Petőfi - Kórház - Téglagyár - Csorbai út, illetve utcák vonalától nyugatra eső városrész, valamint a Nagy Imre utca a következőkkel:

- a Közraktár és a Kórház utca csak határvonal,

- a Deák Ferenc utcának csak a páros oldala tartozik a körzetbe.

 

e) Sásastó Óvoda: a A Pólya - Széchneyi - Kossuth - Mikes - Vásár - Béla király - Malom utcák vonalától északkeletre eső városrész a következőkkel:

- a Széchenyi, a Béla király és malom utca csak határvonal. 

f) Vasvári Óvoda: a A Kórház - Petőfi - Nagy Imre - Kossuth - Kígyó - Gaál Kálmán - Tulipán utcák vonalától délnyugatra eső városrész a következőkkel:

- a Petőfi, a Nagy Imre, és Kossuth utca csak határvonal,

- a Kígyó utca Gaál Kálmán utcáig tartó szakaszának csak a páratlan oldala,

- a Gaál Kálmán utcának csak a páratlan oldala tartozik a körzetbe.

 

3.) A tagóvodák körzethatárainak meghatározása miatt az intézmény alapító okiratát, valamint szervezeti és működési szabályzatát módosítani kell.

Felelős: a szükséges intézményi vélemények beszerzéséért:

a Városi Óvodai Intézmény igazgatója

a fenntartói döntés előkészítéséért: Címzetes Főjegyző

Határidő: 2008. április 29.

 

2/3 

4.) Kisújszállás Város Önkormányzatának törekvése, hogy a fenntartásában működő általános iskolákban kiegyenlített legyen a tanulók, tanulócsoportok és a pedagógusok száma, ezért a 2008/2009-es tanévre vonatkozóan - a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. tv. 65-66. § és 102. § (2) bek. c) pontja, valamint a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló 11/1994. MKM rendelet 15. § (1) bek. és 16. § (1) bekezdése alapján - a következők szerint szabályozza az általános iskolai beíratások rendjét. 

a) A 2008/2009-es tanévi általános iskolai beíratások időpontja: 2008. április 8-9. (kedd-szerda) de. 8-12 és du. 14-17 óra.

Felelősök: az általános iskolák igazgatói

Határidő: 2008. április 9. 

b) Az önkormányzat fenntartásában működő általános iskolák a 2008/2009-es tanévben egyaránt két-két első osztályt indíthatnak, melyekből az egyik emelt szintű képzést folytató osztály: pedagógiai programja alapján ez az Arany János Általános Iskolában testnevelésből, a Kossuth Lajos Általános Iskola, Pedagógiai Szakszolgálat és Diákotthonban pedig ének-zenéből.

Felelősök: az általános iskolák igazgatói

Határidő: 2008. szeptember 1. 

c) Az egyes osztályokba felvehető gyermekek száma a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. tv. 3. mell. I. részében meghatározott maximális létszám, azaz 26 fő tanulócsoportonként, mely létszám indokolt esetben, oktatásszervezési okokból - a közoktatási törvény 95/A § (8) bek. és a 102. § (2) c) pontja alapján - maximum 20%-kal megemelhető.

Felelősök: az általános iskolák igazgatói

Határidő: 2008. szeptember 1. 

d) Az önkormányzat felajánlja általános iskolái részére, hogy a Kisbíró 2008/3. (márciusi) számában bemutatkozzanak a leendő első osztályosok és szüleik tájékoztatása céljából.

Felelősök: az általános iskolák igazgatói

Határidő: 2008. február 29. (lapzárta)

 

e) Az önkormányzat kéri, hogy az általános iskolák egyeztessenek egymással és a Városi Óvodai Intézmény vezetőjével arról, hogy hagyományos tájékoztató anyagaikat mikor és hogyan juttatják el a leendő elsősök szüleinek.

Felelősök: az általános iskolák igazgatói, óvodavezető

Határidő: 2008. március 7.

 

f) Március 28-án, pénteken du.17.00 órakor a Művelődési és Ifjúsági Központban szülői értekezletre kerül sor, melyen az iskolák igazgatói a szülők tájékoztatása céljából 15-15 percben bemutatják iskolájukat. A szülői értekezlet időpontjáról a Városi Óvodai Intézmény közreműködésével a leendő első osztályosok szüleit tájékoztatni kell.

Felelősök: az általános iskolák igazgatói, óvodavezető

Határidő: 2008. március 21. 

g) Március 17-én és 19-én az Arany János Általános Iskolában, március 18-án és 20-án pedig a Kossuth Lajos Általános Iskola, Pedagógiai Szakszolgálat és Diákotthonban kerül sor délelőttönként bemutató órákra, délutánonként 14-17 óra között pedig az emelt szintű képzést folytató osztályokba történő konzultációra és képességmérésre lesz lehetőség.

Felelősök: az általános iskolák igazgatói

Határidő: 2008. március 20. 

h) Az f) pontban szereplő, március 28-ai szülői értekezlet előtt az emelt szintű képzések eredményeinek bemutatása érdekében az általános iskolák hagyományosan egy-egy rendezvénnyel is bemutatkozhatnak a leendő első osztályosoknak és szüleiknek, továbbá hagyományosan három „iskolanyitogató" foglalkozást tarthatnak.

Felelősök: az általános iskolák igazgatói

Határidő: 2008. március 27.

 

3/3

 

i) Az önkormányzat felhívja a fenntartásában működő általános iskolák figyelmét a következőkre:

- Az általános iskolai beíratások során a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. tv. 66. § (2) bekezdése szerint kell eljárni, mely a következő: „Az általános iskola - beleértve a kijelölt iskolát is - köteles felvenni, átvenni azt a tanköteles tanulót, akinek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye a körzetében található … Ha az általános iskola a kötelező felvételi kötelezettsége teljesítése után további felvételi, átvételi kérelmeket is teljesíteni tud, köteles előnyben részesíteni azokat, akiknek a lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye azon a településen található, ahol az iskola székhelye, telephelye található. E körben a halmozottan hátrányos helyzetű tanuló felvételét csak helyhiány miatt tagadhatja meg. Ha az általános iskola a kötelező felvételi kötelezettsége teljesítése után további felvételi, átvételi kérelmeket is teljesíteni tud, és valamennyi felvételi kérelmet helyhiány miatt nem tudja teljesíteni, az általános iskola sorsolás útján dönt. A sorsolásra a felvételi kérelmeket benyújtókat meg kell hívni. Sorsolás nélkül is felvehető a halmozottan hátrányos, vagy sajátos nevelési igényű tanuló, továbbá az a tanuló, akinek sajátos helyzete indokolja. A sajátos helyzetet a helyi önkormányzat rendeletben állapítja meg."

- A „sajátos helyzet" az önkormányzat szociális rendelete szerint (3/2007. önk. rendelet (I. 31.) 14/A §): azon, nem az adott általános iskola körzetébe tartozó gyermek, tanuló, akinek egy vagy több testvére abban az iskolában tanul, amelybe a gyermek felvételét a szülők kérik, továbbá az, aki emelt szintű képzésre jelentkezik.

 

j) Az önkormányzat e határozat megküldésével az első osztályosok beíratásával kapcsolatos döntéseiről tájékoztatja a Kisújszállási Református Általános Iskolát is, és mindazon lehetőségeket, amelyeket az önkormányzati fenntartásban működő általános iskolák számára biztosít, az egyházi iskolának is biztosítja.

Felelős: Kecze István polgármester

Határidő: a határozat megküldésére: 2008. február 28., a továbbiakban: 2008. április 9.

 

5.) Az önkormányzat a 2007/2008. tanévre vonatkozó általános iskolai beíratások szabályozásáról szóló 46/2007. (II. 27.) sz. önkormányzati határozatát hatályon kívül helyezi.  

Erről értesülnek:

1. Kecze István polgármester

2. Dr. Ducza Lajos alpolgármester

3. Gönczi Károly bizottsági elnök

4. Városi Óvodai Intézmény

5. Arany János Általános Iskola

6. Kossuth Lajos Általános Iskola, Pedagógiai Szakszolgálat és Diákotthon

7. Kisújszállási Református Általános Iskola

8. Polgármesteri Hivatal Intézményi Osztálya

 

« Vissza
Vissza a főmenübe