53/2008. (II. 26.) önkormányzati határozat
Tárgy: a Kisbíró c. hírlevél szerkesztési elveiről és terjesztéséről

53/2008. (II.26.) számú önkormányzati határozat

a Kisbíró c. hírlevél szerkesztési elveiről és terjesztéséről 

I. Kisújszállás Város Önkormányzata a helyi lakosság tájékoztatása céljából folyamatosan megjelenteti Kisbíró c. hírlevelét, melynek szerkesztési alapelveit, szerkesztőbizottságának működését, a Kisbíró elkészítését és terjesztését az alábbiak szerint szabályozza.

 

A hírlevél szerkesztési alapelvei 

1. A hírlevél elsősorban a kisújszállási lakosságnak az önkormányzati üléseken tárgyalt témákról és az önkormányzat döntéseiről szóló tájékoztatását szolgálja. E tájékoztatásnak tárgyilagosnak, tényszerűnek, pontosnak, közérthetőnek és témánként lehetőleg rövidnek kell lennie. Az önkormányzati határozatokról szóló tájékoztatásokhoz kapcsolódva a közérthetőség érdekében megjelenhetnek háttér-információk is.

2. Az önkormányzati döntésekről szóló tájékoztatásokat (határozatok, rendeletek) szerkeszteni kell, azaz a lényegüket kiemelve, közérthetően megfogalmazva kell közzétenni. Ettől eltérni csak egyedi esetekben, polgármesteri vagy önkormányzati rendelkezésre lehet.

3. A hírlevélben közérdekű, rövid terjedelmű képviselői írásoknak helyt kell adni.

4. A Kisbírónak pártsemlegesnek kell lennie.

5. Valamennyi írást a szerző nevének aláírásával kell megjelentetni. Amennyiben valamely szervezet nevében történik a közlés, az aláíró személye mellett a szervezet neve is feltüntethető. Kivételt ez alól a meghívók közlése és a szerkesztőség által írott tudósítások, hírek jelentenek. Ez utóbbi esetben a „Szerk." rövidítést kell alkalmazni, mellette az írás készítője monogramjának feltüntetésével.

6. A hírlevél tudósíthat egyéb, közérdekű városi programokról, eseményekről, helyet adhat helyi jellegű írásoknak és a helyi civil szerveztek tudósításainak.

7. A hírlevélben való írások megjelentetése - a hirdetésnek minősülők kivételével - ingyenes, a kisújszállási intézmények és az önkormányzat gazdasági szervezetei azonban a hírlevélben térítés nélkül hirdethetnek.

8. A nem önkormányzati témájú írások terjedelmét a következők figyelembevételével korlátozni kell:

- ezen írások ne haladják meg a negyed oldalnyi terjedelmet (12-es betűmérettel, 1,5-es sortávolsággal kb. 20-25 sor),

- az egyes írásokhoz kapcsolódóan túl egy-egy fotó megjelentethető,

- a szerkesztőbizottság jogosult arra, hogy a terjedelmesnek ítélt írásokat a szerzőknek átdolgozásra, rövidítésre visszaadja,

- a különböző rendezvények támogatóinak listája - önkormányzati intézmények esetében negyed oldalon túl - csak az aktuális hirdetési díj ellenében jelentethető meg.

9. Amennyiben bármely írásra az érintett(ek) reagálni kíván(nak), a Kisbíró következő számában erre lehetőséget kell adni.

10. A hirdetési díjakról a szerkesztőbizottság dönt. 

A szerkesztőbizottság működése 

1. A Kisbíró szerkesztőbizottságának tagjai: a mindenkori polgármester, az alpolgármester(ek), a címzetes főjegyző, az aljegyző és az Intézményi Osztály munkatársai referensek.

2. A szerkesztőbizottság munkáját a polgármester vagy az általa megbízott alpolgármester vezeti.

3. Az egyes számok témáinak és a témák felelőseinek kijelölése az önkormányzati ülések hetének hétfői - polgármesteri hivatali - vezetői megbeszélésein történik.

4. Az írásokat a Polgármesteri Hivatal gyűjti össze; az írások - beleértve a külső írásokat is -leadásának határideje az önkormányzati ülések hetében péntek 12.00 óra.

 

2/2

 

5. A szerkesztőbizottság az önkormányzati üléseket követő héten hétfőn áttekinti a beérkezett írásokat és dönt azok megjelentetéséről. Vitás kérdésben a jelenlévők egyszerű többséggel határoznak.

6. A szerkesztőbizottságnak tiszteletben kell tartania a szerzői jogokat, ezért az írásokban csak nyelvtani, nyelvhelyességi és stilisztikai hibákat javíthat. Tartalmi javítást csak az írás szerzőjének egyetértésével lehet a szövegben tenni.

7. Az írások nyomdai előkészítését (tördelését) a Polgármesteri Hivatal végzi. Az így elkészült anyagot ellenőrzés után a nyomdai előállítást és terjesztést végző vállalkozásnak az adott hét csütörtöki napján 9.00 óráig juttatja el.

8. A szerkesztőbizottság az egyes számok kéziratait a megjelenéstől számított egy hónapig őrzi.

9. Anyagtorlódás esetén a szerkesztőbizottság dönt az anyag következő számba történő átirányításáról.

 

A Kisbíró megjelenése és terjesztése

 

1. A Kisbíró átlagosan havi rendszerességgel, a rendes önkormányzati üléseket követő hét végén (szombat-vasárnap) jelenik meg 5.000 példányban. A hírlevél ingyenes.

2. A nyomdai munkák és a terjesztés elvégzésére az önkormányzat minden évben pályázatot ír ki úgy, hogy a pályázati eljárásnak a pályázati munka elvégzését megelőző év december 31. napjáig be kell fejeződnie. A pályázat útján elvégeztetett munka egy naptári évre szól.

3. A hírlevélből 150 db-ot a Polgármesteri Hivatal terjeszt a következők szerint:

  

1.
A Karcagi Többcélú Kistérségi Társulás önkormányzatai, Nagykun Hagyományőrző Társulás, választási kerületünk országgyűlési képviselője
20 db
2.
Intézmények, jelentősebb munkahelyek a városban
50 db
3.
Tőpéldányok + tartalék
5 db
4.
Esetenként vidéki lakosok, protokoll jellegű küldemények, hirdetők
10 db
5.
Városi könyvtár
20 db
6.
Polgármesteri Hivatal
25 db
7.
Kisújszállási Térségi Szociális Otthon és Alapszolgáltatási Központ
10 db
8.
Idősek Klubja
5 db
9.
Tourinform Iroda
5 db

Határidő: folyamatos

Felelős: a szerkesztőbizottság működtetéséért: Kecze István polgármester

 

II. Az önkormányzat hatályon kívül helyezi a Kisbíró c. hírlevél szerkesztési elveiről és terjesztéséről szóló 58/2005. (II. 24.) számú határozatát.

 

Erről értesülnek:

1. Kecze István polgármester

2. A szerkesztőbizottság tagjai

3. Gönczi Károly, a Művelődési, Oktatási és Ifjúsági Bizottság elnöke

 
« Vissza
Vissza a főmenübe