62/2008. (II. 26.) önkormányzati határozat
Tárgy: az I. számú betöltetlen háziorvosi körzetre kiírt pályázat elbírálására

62/2008. (II.26.) számú önkormányzati határozat

az I. számú betöltetlen háziorvosi körzetre kiírt pályázat elbírálására

 

1./ Kisújszállás Város Önkormányzata a benyújtott pályázatokat megismerte, a pályázókat megismerte, és úgy döntött, hogy a pályázat nyertese Dr. Búzás Csaba háziorvos.

 

2./ Az önkormányzat felhatalmazza Kecze István polgármestert, hogy a Szolgáltató adataival és a mellékeltekkel kiegészítse és aláírja az 1. számú melléklet szerinti megállapodást.

Határidő: 2008. március 31.

Felelős: Kecze István polgármester

 

3./ Az önkormányzat az I. számú háziorvosi körzeti rendelő felszerelésének segítésére 530.000.- Ft keretet biztosít, amely kizárólag egy háziorvosi nyilvántartó szoftver és egy EKG készülék beszerzésére fordítható. A beszerzett eszközök az önkormányzat tulajdonába kerülnek, amelyeket a 2./ pont szerinti szerződés alapján a szerződés teljesítésének kezdőnapjától számított öt év elteltével nulla forint értéken a szolgáltató tulajdonába kerülnek.

Felelős: - az önkormányzat 2008. évi költségvetési rendeletének módosításáért

Kecze István polgármester és Dr. Kittlinger Ilona címzetes főjegyző

 

4./ Dr. Búzás Csaba nyilatkozik, hogy a Rákóczi u. 8. szám alatti rendelőre igényt tart, továbbá nyilatkozik, hogy a 3./ pont szerinti összegű támogatás összegének ismeretében vállalja, hogy biztosítja a rendelő jogszabály szerinti minimum felszerelését.

 

5./ A KÖSZIR köteles a MEDFAM 2000. Orvosi Szolgáltató Kft.-vel kötött, módosított 3222/2005. számú megállapodást felmondani olyan határidővel, hogy a körzet folyamatos ellátása biztosított legyen az 1./ pont szerinti nyertes pályázó által történő ellátás kezdőnapjáig.

Felelős: - Kormos Lajos intézményvezető

 

6./ A Képviselő-testület dr.Búzás Csaba háziorvossal abban az esetben köti meg a határozat melléklete szerinti megállapodást, ha a működtetési jog dr. Búzás Csaba rendelkezésére áll.

 

Erről értesül:

1./ Kecze István polgármester

2./ Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Osztálya

3./ Polgármesteri Hivatal Intézményi Osztálya

4./ KÖSZIR

5./ Dr. Gyergyói László helyettesítő háziorvos

6./ Dr. Horváth Ferenc rezidens jelölt

7./ Dr. Búzás Csaba háziorvos

8./ Dr. Szabó Bálint

Kmf. 

Kecze István s.k. Dr. Kittlinger Ilona s.k.

polgármester címzetes főjegyző  

A kivonat hiteléül:

Kisújszállás, 2008. március 4.

 

 

(: Kacsó Sándorné:)

aljegyző

 

 

Iktatószám:

62/2008. (II. 26) sz. önk. hat. 1. sz. melléklete

  

M E G Á L L A P O D Á S

 

 

mely létrejött egyrészről Kisújszállás Város Önkormányzata (képviselője: Kecze István polgármester) mint működtető, (továbbiakban: Önkormányzat), másrészről Dr. Búzás Csaba háziorvos ………………………… (székhelye: ………, adószáma: ……………, bankszámlaszáma: …………….), mint szolgáltató (továbbiakban: Szolgáltató) között az alábbi feltételekkel:

 

1./ Az I. számú háziorvosi körzet Pro Urbe Díjas orvosa, Dr. Hevesi Tibor 2005. április 24-én hunyt el. A haláleset miatt a körzet ellátásáról az önkormányzat gondoskodott. Dr. Hevesi Tibor örököse nem tudta a praxist elidegeníteni, ezért az önálló orvosi tevékenységről szóló 2000. évi II. törvény 2.§ (7) pontja alapján a praxis működtetési joga megszűnt. Az Önkormányzat több alkalommal pályázatot írt ki a praxis betöltésére.

Szolgáltató a praxis betöltésére kiírt pályázaton elnyerte a körzet működtetési jogát.

 

2./ Önkormányzat megállapodik a Szolgáltatóval, hogy a felnőtt háziorvosi alapellátással kapcsolatos feladatát - területi ellátási kötelezettség vállalásával - az 1. számú mellékletben leírt működési területen Szolgáltató határozatlan időre átvállalja és ellátja. A Szolgáltató vállalja, hogy a felnőtt háziorvosi alapellátás körébe tartozó tevékenységét a vonatkozó jogszabályok, valamennyi szabályok, az egészségügyi szakmai szabályokban előírt szakmai színvonalon és a finanszírozásra vonatkozó jogszabályok alapján- folyamatosan végzi.

A szolgáltatás ellátásához szükséges működési engedélyt Szolgáltató az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól megkéri.

Az Önkormányzat a Szolgáltató közvetlen társadalombiztosítási finanszírozásához hozzájárul.

A Szolgáltató e szerződés szerinti területi ellátási kötelezettsége: Kisújszállás Város közigazgatási területe.

 

3./ Önkormányzat a 2./ pontban írt területre és feladatra más háziorvossal a szerződés érvényességi ideje alatt megállapodást nem köt. 

4./ Önkormányzat ezen megállapodás keretében a felnőtt háziorvosi alapellátáshoz térítésmentesen használatra átadja a működéshez szükséges a 2. számú melléklet szerinti helyiségeket és a helyiségekbe beépített berendezéseket, továbbá a 3. számú mellékeltben felsorolt eszközöket. A 3. számú mellékeltben felsorolt eszközök 5 év elteltével nulla forint értékben a Szolgáltató tulajdonába kerülnek, amennyiben az e szerződés szerinti feladatait, kötelezettségeit 5 évig folyamatosan teljesítette.

 

5./. Önkormányzat mint tulajdonos - az önkormányzati támogatásból az éves költségvetésben biztosított kereten belül az önkormányzat egészségügyi feladatit ellátó intézményen keresztül gondoskodik:

- a 2. számú melléklet szerinti rendelő épületével (továbbiakban: épület) kapcsolatos fenntartási, felújítási és - kivéve a rendelőn belüli - karbantartási feladatokról,

- az épület környezetének rendben tartásáról,

- az épületre biztosítás kötéséről.

 

2

 

6./ Szolgáltató gondoskodik:

- a felnőtt háziorvosi ellátáshoz szükséges rendelőhelyiségnek a mindenkor hatályos jogszabályi előírások szerinti berendezéséről, felszereltségéről, műszerezettségéről, azok működőképességének biztosításáról,

- a 4./ pont 3. számú melléklet alapján a használatába került dolgok pótlásáról, cseréjéről, javításáról, karbantartásáról,

- a rendelőhelyiséggel, annak takarításával, bútorzatával, karbantartásával, közüzemi költségeivel kapcsolatos személyi, anyagi és tárgyi feltételek biztosításáról,

- a textíliák mosásáról,

- minden egyéb, a praxis viteléhez szükséges feltétel biztosításáról, aminek biztosítása az 5. pont szerint Önkormányzatnak nem feladata,

- Szolgáltató köteles gondoskodni a tevékenysége során keletkező veszélyes hulladék elszállításáról és megsemmisítéséről.

 

7./ Az épület közüzemi költségeit (világítás, fűtés, víz- és csatorna, kommunális szemétszállítás) Szolgáltató a praxisra jutó költségnek megfelelően viseli. A közüzemi költségek viseléséről Szolgáltató megállapodást köt az önkormányzat egészségügyi feladataikat ellátó intézménnyel. A díjakat Szolgáltató az önkormányzat egészségügyi feladatit ellátó intézmény által havonta kiállított számlák alapján a számla kibocsátását követő nyolc napon belül átutalja.

 

8./ Szolgáltató a rendelés időkeretét a mindenkor hatályos jogszabályok és a MEP-pel kötött finanszírozási szerződés szerint biztosítja, úgy hogy legalább hetente két napon 14 óra után is tart rendelést. (A rendelési időt a 4. sz. melléklet tartalmazza.) A felnőtt háziorvosi ellátás folyamatosságának biztosítása a Szolgáltató feladata. A 4. számú melléklet csak az Önkormányzat egyetértésével módosítható.

A helyettesítés megszervezésénél a folyamatos betegellátás szempontjai a döntőek, és a praxisok megállapodása szerint történik. A szakdolgozók helyettesítéséről a Szolgáltató gondoskodik. A rendelési időben történt változást Szolgáltató köteles haladéktalanul bejelenteni az Önkormányzatnak.

Rendelési időn kívül a 4. számú melléklet szerinti „rendelkezésre állási időben” Szolgáltató köteles készenlétet tartani, mobiltelefonon való elérhetőségét biztosítani

 

9./ Az Önkormányzat az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet 7.§ (2) bekezdésének da.) pontja alapján nem tart igényt a Szolgáltató ügyeleti ellátásban való közreműködésére, amíg érvényes működési engedéllyel rendelkező szolgáltatóval ügyeleti ellátási szerződése van az Önkormányzatnak.

Amennyiben az Önkormányzat nyilatkozik arról, hogy az érvényes működési engedéllyel rendelkező szolgáltatóval ügyeleti ellátási szerződése megszűnt és arról a Szolgáltatót értesíti a Szolgáltató köteles az ügyeleti ellátásban részt venni, kivéve, ha az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet 7.§ (2) d.) alpontja alapján az ügyeleti ellátásért felelős önkormányzat, önkormányzati társulás vagy annak egészségügyi intézménye nyilatkozik arról, hogy

- a közreműködésre nem tart igényt, vagy

- feladatátadási szerződés keretében más szolgáltatóval szerződést köt az érintett háziorvos által egyébként ellátandó ügyeleti feladatok teljes körének átadására.” 

10./

a.) A megállapodást a szerződő felek csak közös megegyezéssel módosíthatják.

b.) A Működtető azonnali hatállyal felmondhatja a szerződést, ha a Szolgáltató működési engedélyét visszavonták, vagy ha nem tartja be a 4. számú mellékletben meghatározott rendelési időt, ezáltal nem biztosítja az ellátás folyamatosságát. Az Önkormányzat bármikor jogosult ellenőrizni a szerződés szerinti teljesítést a polgármester által kijelölt személlyel vagy munkacsoporttal, és ez alapján kifogásait írásban közli a Szolgáltatóval. A Szolgáltató köteles 8 napon belül írásban választ adni, vita

 

3

esetén a felek kikérik az ÁNTSZ és/vagy az Orvosi Kamara Etikai Bizottságának véleményét. Amennyiben az ÁNTSZ által megerősített megalapozott kifogás okát a Szolgáltató nem szünteti meg, vagy az Orvosi Kamara Etikai Bizottsága megállapítja a Szolgáltató jelentős, vagy súlyos mulasztását a Működtető azonnali hatállyal felmondhatja a szerződést.

c.) A Szolgáltató azonnali hatállyal felmondhatja a szerződést, ha a Működtető nem teljesíti a Szolgáltatóval szemben fennálló, a vonatkozó jogszabályokban, illetve szerződésekben meghatározott kötelezettségeit. A Szolgáltató a kifogásait írásban közli a Működtetővel. A Működtető köteles 8 napon belül írásban választ adni, vita esetén a felek kikérik az ÁNTSZ és/vagy az Orvosi Kamara Etikai Bizottságának véleményét. Amennyiben az ÁNTSZ által megerősített megalapozott kifogás okát a Működtető nem szünteti meg, vagy az Orvosi Kamara Etikai Bizottsága megállapítja a Működtető jelentős, vagy súlyos mulasztását a Szolgáltató azonnali hatállyal felmondhatja a szerződést. 

d./ A megállapodást bármelyik szerződő fél felmondhatja. A felmondási idő 90 nap.

Amennyiben az egyik fél nem tartja be a felmondási időre vonatkozó megállapodást a másik fél ebből eredő többletköltségeit köteles viselni a felmondási idő ezen pontban megállapított lejártáig. A Szolgáltató csak az általa végzett szolgáltatás ellenértékére jogosult.” 

11./ A szerződés megszűnése esetén Szolgáltató köteles a 2. számú melléklet szerint átadott helyiségeket és a helyiségekbe beépített berendezéseket és a 3. számú melléklet szerinti tárgyakat, felszereléseket és eszközöket - az átadáskori állapotnak megfelelően - hiánytalanul visszaadni, a helyiségeket üresen átadni, kivéve, ha azok a 4. pont szerint a Szolgáltató tulajdonába kerültek. A Szolgáltató köteles átadni az Önkormányzat által megjelölt szervezetnek az egészségügyi szolgáltatások teljesítéséhez szükséges egészségügyi adatokat, és köteles betartani ezen adatokra és kezelésükre vonatkozó rendelkezéseket.

 

13./ Szerződő felek megállapodnak abban, hogy e megállapodás érvényességének feltétele, hogy a Szolgáltató a működési engedélyt megkapja.

 

14./ A Szolgáltató e szerződés szerinti tevékenységéről minden év márciusában beszámol a képviselő-testületnek.

 

16./ Szerződő felek megállapodnak abban, hogy a közöttük felmerült vitákat, illetve a megállapodásban nem rendezett kérdéseket elsősorban egymás között megállapodással rendezik, ennek hiányában kikérik az ÁNTSZ és vagy az Orvosi Kamara Etikai Bizottságának véleményét. Ha az előbbiek nem vezetnek eredményre a felek a Karcag Városi Bíróság illetékességét kötik ki.

 

17./ Jelen szerződést a felek elolvasás és értelmezés után mint akaratukkal mindenben egyezőt helybenhagyólag aláírják.

 

Kisújszállás, 2008. ………hó…..nap

 

………………………………………

 

 

………………………………….. ………………………………………

Szolgáltató Önkormányzat 

  

 

  

« Vissza
Vissza a főmenübe