76/2008. (II. 26.) önkormányzati határozat
Tárgy: a Nagykun-Tej Kft. részére 2007. évre kivetett mezőőri járulék eltörlésére irány
 

76/2008. (II.26.) számú önkormányzati határozat

a Nagykun-Tej Kft. részére 2007. évre kivetett mezőőri járulék eltörlésére irányuló kérelem elbírálásáról

 

Kisújszállás Város Önkormányzati Képviselő-testülete úgy dönt, hogy a Nagykun-Tej Kft. azon kérelmét - melyben a 2007. évre kivetett mezőőri járulék eltörlését és a letiltott 17.975.- Ft (tőke: 16.537.- Ft, kamat: 1438.- Ft) visszafizetését kéri - elutasítja.

E határozat ellen fellebbezésnek helye nincs. A határozat felülvizsgálatát jogszabálysértésre hivatkozással a Karcagi Városi Bíróságtól lehet kérni a határozat közlésétől számított harminc napon belül. A keresetet az első fokú hatóságnál kell három példányban benyújtani. 

Indokolás

 

A Nagykun 2000 Mg. Zrt. által használt területen az önkormányzat 2007. évben biztosította a mezei őrszolgálatot.

A fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény alapján mezei őrszolgálatot kizárólag a települési önkormányzat tarthat fenn. Ez a szabályozás nem zárja ki azt, hogy a földtulajdonos a mezei őrszolgálaton kívül más módon is gondoskodjon a termőföld őrzéséről, azonban az általa alkalmazott őrzést ellátó személyek nem minősülnek hivatalos személynek, s így nem rendelkeznek a mezőőrt jogszabály szerint megillető jogosítványokkal sem.

A mezei őrszolgálatról szóló 12/1998.(VII.1.) számú önkormányzati rendelet hatálya 2007. évben Kisújszállás Város Önkormányzata közigazgatási területéhez tartozó valamennyi termőföld használójára és tulajdonosára kiterjedt.

A rendelet értelmében a mezőőri járulékot a termőföld használója, illetve, ha ez ismeretlen, annak tulajdonosa - köteles megfizetni.

Mindezek alapján a Nagykun 2000 Mg. Zrt.-t az általa használt földterületek után mezőőri járulék fizetési kötelezettség terheli.

A képviselőtestület e határozatát a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 9. § -ban kapott jogkörében eljárva hozta.

 

Felelős: Kecze István polgármester

Dr. Kittlinger Ilona címzetes főjegyző

Határidő: 2008. március 30.

 

Erről értesül: 1. Kecze István polgármester

2. Dr. Kittlinger Ilona címzetes főjegyző

3. Polgármesteri Hivatal Építési és Városüzemeltetési Osztály

4. Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Osztály

5. Nagykun-Tej Kft. Kisújszállás, Petőfi u. 20.-22.

6. Irattár

 
« Vissza
Vissza a főmenübe