238/2008. (VI. 24.) önkormányzati határozat
Tárgy: a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által kiírt "Ipari Park cím elnyerése"című pályázat benyújtásáról


238/2008. (VI.24.) számú önkormányzati határozat
a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által kiírt „Ipari Park cím elnyerése” című pályázat benyújtásáról 

1. Kisújszállás Város Önkormányzata úgy dönt, hogy a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által meghirdetett, Ipari Park cím elnyerésére pályázatot nyújt be.

2. A képviselő-testület az 1. pont szerinti a pályázat benyújtásához a határozat melléklete szerinti nyilatkozatot teszi.

3. A képviselő-testület megbízza a polgármestert, hogy a pályázat benyújtásához szükséges - a pályázat kötelező mellékletét képező - az Ipari Park megvalósíthatósági tanulmánya és üzleti terve elkészíttetésével.

4. A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a pályázat benyújtásával és a pályázathoz szükséges nyilatkozatok és dokumentumok aláírásával.
Felelős: Kecze István polgármester
Dr. Kittlinger Ilona címzetes főjegyző
Határidő: 2008. július 15.

5. A képviselő-testület a pályázat befogadásának érdekében 50 000.- Ft pályázati díjat utal át a Magyar Államkincstárnál vezetett 10032000-01220139-51000008 számú, GKM Nemzeti Beruházás-ösztönzési Célelőirányzat felhasználási keret számlára.

6. A képviselő-testület a pályázat előkészítésével és benyújtásával kapcsolatos költségeket a 2008. évi költségvetéséről szóló 5/2008. (II.27-) önkormányzati rendelet 11 cím 2 alcím 5 szám alatti Ipari Park feltételeinek megteremtése előirányzat terhére biztosítja.


Erről értesül:
1. Kecze István polgármester
2. Dr. Kittlinger Ilona címzetes főjegyző
3. Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Osztálya
4. Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési Osztálya

238/2008. (VI.24.) számú önkormányzati határozat melléklete


TÁMOGATÓ NYILATKOZAT


Kisújszállás Város Önkormányzati Képviselő-testülete szakmailag támogatja Kisújszálláson Ipari Park létesítését, miután

- A városvezetés részéről indokolt vonzó befektetési környezet megteremtésével, korszerű telephely kialakításával, magas szintű szolgáltatás nyújtásával, valamint az előírásoknak megfelelő terület kialakításával növelni a kis- és középvállalkozások versenyképességét.

- Az alábbiak szerint összhangban áll a városfejlesztési elképzelésekkel:

Kisújszállás Város településszerkezeti terve a város északi részén jelentős iparterület fejlesztést irányoz elő. A településszerkezeti terv két egymáshoz közvetlenül csatlakozó területegységet jelöl ki ipari gazdasági fejlesztésre. A „G-1” –el jelzett területegység már a hatályos szabályozási terven is iparterületként, illetve területfejlesztésként van szabályozva. A „G-2”-jelű, mintegy 10 ha nagyságú területegység távlati bővítési lehetőségként van kijelölve. E területre egyelőre szabályozási terv még nem készült. Az igénybevétel szükségességéig mezőgazdasági használatban marad.

A fejlesztésre kijelölt városrész Rendkívül kedvező helyzetű. A vasút menti elhelyezkedés és a 4.sz. főút felé kapcsolódás lehetősége is adott.
A terület fogadóképessége a közlekedési kapcsolódások, csomópontok megfelelő kialakításán is múlhat.

A településszerkezeti terv az iparterület (tervezett ipari park) megközelítését a város felől, a Budapest-Záhony vasútvonalon keresztül különszintű csomóponton (aluljárón- vagy felüljárón) keresztül jelöli megvalósítani. A vasútvonal rekonstrukciós munkálatai Szajol- Püspökladány között várhatóan 2012.-ig valósulnak meg.
Ennek során ígéret született a külön-szintű vasúti átjáró megvalósítására.
(A hatályos településszerkezeti terv kivonata.)

 

A 4. sz. főút várost északon elkerülő szakaszának tervei elkészültek. Megvalósulását középtávon lehet remélni. A főút tervezett nyomvonala második ütemben gyorsforgalmi úttá fog válni. A főúthoz, később a gyorsforgalmi úthoz való kapcsolódást az északi iparnegyed esetében létkérdés lesz biztosítani. A településszerkezeti terv alapján ez az iparnegyedből Kunmadaras felé kivezető úttal a kapcsolat biztosítható. Amennyiben a 4. sz. főút elkerülő szakaszának elkészült tervei szerinti, Malom utca külterületi folytatásában tervezett közúti kapcsolat valósul meg, és a Kunmadaras irányában kivezető út esetében csak felüljáró készülhet, úgy a nemrégiben elkészült IVS –ben is megfogalmazott irányelvek, és elvárások szerint szükségessé válhat a szerkezeti terv közlekedési elhatározásainak módosítása.
(A Malom utca folytatásában tervezett helyi forgalmi út 4. sz. elkerülő útig történő továbbvezetése, és csomópont kialakítása, mely csomópontot a tervezett gyorsforgalmi úttá történő továbbfejlesztés után is szükséges lesz megtartani.)

Az északi iparnegyedet is tartalmazó, hatályos szabályozási terv a tervezett ipari park első ütemben megvalósítható teljes területét tartalmazza. Kijelölésre került a területet feltáró legfontosabb utak hálózata is. A kék nyilak a 4. sz. főút elkerülő szakaszához való kapcsolódás irányát, a kék kör a különszintű, tervezett vasúti átjáró helyét jelzi. Ez utóbbi teremti meg a városhoz való megfelelő és biztonságos közúti kapcsolatot.

 



(A hatályos szabályozási terv kivonata.)

2008. áprilisában fogadta el a város képviselőtestülete Kisújszállás Város Integrált Városfejlesztési Stratégiáját. Az IVS az északi iparnegyedet, mint a város számára stratégiai fontosságú fejlesztési területet (önálló akcióterületet) jelölte ki. A legfontosabb fejlesztési feladat az iparnegyed területi és infrastrukturális fejlesztése. (útépítés, útfelújítás, előközművesítés), az Ipari parkká történő nyilvánítás előkészítése, a terület város felöli megközelítésének korrekt megoldása. (Feltáró út kiépítése a Malom utca folytatásaként. A 4. sz. főút északi elkerülő szakaszához való közúti kapcsolódás megvalósítása. (Útépítés, csomópont kialakítás.)
A város gazdasági fejlődése, munkahelyek létesítése szempontjából, a meglévő vállalkozások megtartása érdekében kiemelt jelentősége van az Ipari Park Cím elnyerésének, illetve az Ipari Park létesítésének.


Kisújszállás, 2008………………..

 

« Vissza
Vissza a főmenübe