379/2008. (XI. 25.) önkormányzati határozat
Tárgy: a közoktatási intézményekben folyó nevelő-oktató munkát hátráltató tényezők csökkentéséről


379/2008. (XI.25.) számú önkormányzati határozat
a közoktatási intézményekben folyó nevelő-oktató munkát hátráltató tényezők csökkentéséről


1.) Kisújszállás Város Önkormányzati Képviselő-testülete megköszöni a fenntartásában működő, valamint a megyei fenntartású Kádas György Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Diákotthon és Gyermekotthon igazgatóinak a nevelő-oktató munkát hátráltató tényezőkről, közelebbről a nevelési problémákról adott tájékoztatóit.

2.) A társadalmunkban sokasodó problémák hatásai (a családok egzisztenciális helyzetének romlása és/vagy megtartó erejének gyengülése, a munkanélküliség, a szülők túlterheltsége, a felnőtt társadalomnak, vele együtt a médiáknak a gyermekek és fiatalok számára közvetített, általuk nehezen feldolgozható üzenetei, a hagyományos erkölcsi értékek devalválódása stb.) egyre jobban megjelennek az iskolai nevelő-oktató munkában mint pedagógiai eszközökkel mind nehezebben kezelhető tanulói magatartási problémák. Az önkormányzat – tiszteletben tartva az iskolák szakmai önállóságát, és azon szándéktól indítatva, hogy a gyermekek, fiatalok nevelése közös felelősségünk – a pedagógiai eszközökkel nem vagy nehezen kezelhető nevelési problémák megoldásában lehetőségeihez mérten segíteni kíván.

3.) A képviselő-testület a városunkban élő, itt tanuló gyermekek, fiatalok magatartási, beilleszkedési problémáinak csökkentése érdekében együttműködésre kéri mindazon helyi szervezeteket, közösségeket, amelyek munkakörükből eredően vagy más, önkéntes tevékenységük révén velük foglalkoznak, így különösen:
- a helyi közoktatási intézményeket, beleértve a Pedagógiai Szakszolgálatot,
- a Városi Polgárőrséget,
- a Városi Rendőrőrsöt,
- a háziorvosokat és a Védőnői Szolgálatot,
- a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatot,
- a Cigány Kisebbségi Önkormányzatot,
- az Arany János Városi Könyvtárat,
- a Városi Művelődési és Ifjúsági Központot,
- a Gyámhivatalt,
- a Polgármesteri Hivatalt.
Az együttműködés tartalmazza egymás tájékoztatását a tapasztalt problémákról, e szervezetek szakemberei által javasolt megoldási lehetőségek megvitatását és megvalósítását. Az önkormányzat kezdeményezi, hogy legalább 5 alkalommal (szeptember, november, január, március, május hónap végén) kerüljön sor más-más közoktatási intézményben e szervezetek képviselőinek és érdeklődő tagjainak részvételével a fenti célt szolgáló szakmai találkozókra, esetmegbeszélésekre, tapasztalatcserékre, valamint a közoktatási esélyegyenlőséggel kapcsolatos ügyek kezelésére kerüljön sor. E fórumok megszervezésébe, szakmai előkészítésébe be kell vonni a Pedagógiai Szakszolgálat nevelési tanácsadójának szakembereit is.
Felelősök: Kecze István polgármester, valamint Nagy Lajos, Varga Vincéné, Szabó Tamás és Debreczeny Zoltán iskolaigazgatók
Határidő: a határozat szerint negyedévente

4.) A közösségek személyiségformáló erejében bízva a képviselő-testület kéri a városban működő civil szervezeteket arra, hogy közösségi programjaikba lehetőségeik szerint minél nagyobb számban vonjanak be gyermekeket, tanulókat. Az önkormányzat a civil szervezetek 2009. évi támogatására vonatkozó felhívásában ez szerepeljen előnyt jelentő szempontként.
Felelős a civil szervezetek Kisbíró c. hírlevél általi tájékoztatásáért és pályázati kiírás elkészítéséért: Kecze István polgármester
Határidő: 2009. március 31.

2/3

5.) A képviselő-testület felhívja a közoktatási intézmények figyelmét a tanulói igazolatlan mulasztások miatti eljárás szabályainak gyors és pontos betartására, valamint az iskolákból fegyelmi intézkedéssel másik iskolába történő áthelyezésben való együttműködésre.
Felelősök: Janóné Rácz Ildikó, Nagy Lajos, Varga Vincéné, Szabó Tamás és Debreczeny Zoltán, Lovász Beatrix iskolaigazgatók
Határidő: folyamatos

6.) A képviselő-testület felajánlja minden, a 3. pontban nevesített szervezetnek, hogy Kisbíró c. hírlevelében rendszeresen helyet biztosít a gyermekvédelmet szolgáló szakmai írásoknak, különös tekintettel a szülők tájékoztatását szolgáló írásokra.
Felelős: Kecze István polgármester
Határidő: folyamatos

7.) A képviselő-testület – amennyiben 2009. első feléig nem jelenik meg a közterületeken való dohányzás szabályozásáról szóló jogszabály – saját hatáskörben rendelkezik erről, különös tekintettel a játszóterekre, a közoktatási intézmények környezetére és egyéb közterületekre.
Felelős: Dr. Kittlinger Ilona címzetes főjegyző
Határidő: 2009. augusztus 31.

8.) A képviselő-testület e határozat megküldésével felkéri Rózsa Endre országgyűlési képviselőnket arra, hogy parlamenti munkája során a törvényhozás számára közvetítse önkormányzatunk és közoktatási intézményeinek alábbi javaslatait:
- A megszaporodó és súlyosbodó tanulói magatartási problémák csökkentése érdekében a közoktatási jogi szabályozásban erősíteni javasoljuk a gyermekek, tanulók, szülők és a gyermekvédelem szereplőinek kötelességeit, illetve az azok megszegésekor érvényesíthető szankciókat. Ugyanakkor nagyobb és hatékonyabb jogi védelmet kellene nyújtani a pedagógusok számára.
- A közoktatási törvény szerinti átlag- és maximális osztály- és csoportlétszámokat legalább 20 %-kal csökkenteni lenne indokolt. Ez nemcsak a nevelő-oktató munka hatékonyságát segítené elő alapjaiban, hanem a pedagógusok foglalkoztatottságát is javítaná, és csökkentené a tanulói magatartási problémák számát.
Felelős: Kecze István polgármester
Határidő: 2008. december 31.

Erről értesülnek:
1. Kecze István polgármester
2. Rózsa Endre országgyűlési képviselő
3. Gönczi Károly bizottsági elnök
4. Városi Óvodai Intézmény
5. Arany János Általános Iskola
6. Kossuth Lajos Általános Iskola, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat és Diákotthon
7. Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
8. Illéssy Sándor Szakközép- és Szakiskola
9. Móricz Zsigmond Gimnázium, Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium
10. JNSZ Megyei Kádas György Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Diákotthon és Gyermekotthon
11. Kisújszállási Református Általános Iskola

3/3

12. Városi Polgárőrség
13. Városi Rendőrőrs
14. Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat
15. Cigány Kisebbségi Önkormányzat, Kisújszállás
16. Arany János Városi Könyvtár
17. Városi Művelődési és Ifjúsági Központ
18. Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztálya
19. Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Osztálya
20. Polgármesteri Hivatal Intézményi Osztálya
 

« Vissza
Vissza a főmenübe