394/2008. (XII. 19.) önkormányzati határozat
Tárgy: a Karcagi Többcélú Kistérségi Társulásnak a Kisújszállási Térségi Szociális Otthon és Alapszolgáltatási Központ térítési díjainak megállapítására vonatkozó 21/2008. (III.10.) KTT. sz. határozatával kapcsolatban érkezett törvényességi észrevételről

394/2008. (XII.19.) számú önkormányzati határozat
a Karcagi Többcélú Kistérségi Társulásnak a Kisújszállási Térségi Szociális Otthon és Alapszolgáltatási Központ térítési díjainak megállapítására vonatkozó 21/2008. (III.10.) KTT. sz. határozatával kapcsolatban érkezett törvényességi észrevételről


1. Kisújszállás Város Önkormányzati Képviselő-testülete az Észak-alföldi Regionális Közigazgatási Hivatal Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltségétől- dr. Csíkos Zoltán hivatalvezető-helyettes úrtól 2008. november 25-én, a 02-2428/2008. számon – a Karcagi Többcélú Kistérségi Társulásnak a Kisújszállási Térségi Szociális Otthon és Alapszolgáltatási Központ térítési díjainak megállapítására vonatkozó 21/2008. (III.10.) KTT. sz. határozatával kapcsolatban - érkezett törvényességi észrevétellel nem ért egyet a következők miatt:


A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (Sztv.) 92/B. §-ának (1) bekezdése alapján a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmény állami fenntartója, jelen esetben a társulás meghatározza az intézményi térítési díjat. Az Szt. 92. §-ának (1) és (2) bekezdése szerint a helyi önkormányzat a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról rendeletet alkot. Tekintettel az Ötv. 10.§-a (1) bekezdé¬sének a) pontjára, mely szerint a rendeletalkotás át nem ruházható hatáskör, a társulási tanács határozatban állapítja meg a térítési díjat, az elengedés és csökkentés feltételeit.


A képviselő-testület véleménye szerint az Sztv. felülvizsgálatával, jogszabályi úton rendezni kell a társulások által fenntartott szociális intézmények által ellátott szolgáltatások intézményi térítési díjainak megállapítására vonatkozó szabályokat.


2. A képviselő-testület a Karcagi Többcélú Kistérségi Társulás fenntartásában működő intézmények zavartalan működése érdekében 2009. évre a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások intézményi térítési díjakat – a Társulási Tanács 70/2008. (XI.27.) KTT sz. határozatában foglaltak szerint - rendeletben szabályozza.


3. A képviselő-testület az Ötv 101. § (1) bekezdése alapján felterjesztési jogával élve az Országgyűlésnél kezdeményezi az állami fenntartók, elsősorban a többcélú kistérségi társulások által fenntartott személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló jogszabályok felülvizsgálatát.
Felelős: dr.Kittlinger Ilona címzetes főjegyző
Határidő: azonnal


4. A Polgármesteri Hivatal a fentiekről az Észak-alföldi Regionális Közigazgatási Hivatal Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltségét tájékoztatja.
Felelős: dr.Kittlinger Ilona címzetes főjegyző
Határidő: azonnal

 


Erről értesül:
1. Kecze István polgármester
2. Dr.Kittlinger Ilona címzetes főjegyző
3. Észak-alföldi Regionális Közigazgatási Hivatal Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltsége
4. Polgármesteri Hivatal szervezési osztálya
5. Polgármesteri Hivatal intézményi osztálya
 

« Vissza
Vissza a főmenübe