13/2009. (I. 27.) önkormányzati határozat
Tárgy: a közoktatási intézményekben a helyettesítés díjazására vonatkozó egységes elvek, valamint a tanítási időkeretet csökkentő távollét kidolgozásáról

13/2009. (I.27.) számú önkormányzati határozat
a közoktatási intézményekben a helyettesítés díjazására vonatkozó egységes elvek, valamint a tanítási időkeretet csökkentő távollét kidolgozásáról

Kisújszállás Város Önkormányzati Képviselő-testülete az elmaradt és/vagy helyettesített tanórák számának csökkentéséről szóló 380/2008. (XI. 25.) sz. határozatának 2. pontja alapján megvizsgálta a közoktatási intézményekben a helyettesítés díjazására vonatkozó egységes elvek, valamint a tanítási időkeretet csökkentő távollét kidolgozásának kérdését, és a következő döntéseket hozta:

I. A közoktatási intézményekben a helyettesítés díjazására vonatkozó egységes elvekről
1.) A képviselő-testület hangsúlyozza és tiszteletben tartja a munkáltató döntési jogkörét a tanórák helyettesítéssel történő elrendelését, megítélését és a jogszabályi keretek között történő díjazását illetően is. Az önkormányzat véleménye, hogy iskoláiban a pedagógusok távolléte esetén a tanórák megtartása során alapvető szempont a tanulók tananyagban történő továbbhaladásának szakszerű biztosítása. Ezért a helyettesítések esetén legelőször az óracserék lehetőségével kell élni, ezt követően pedig a helyettesítések szakszerű biztosításával, aminek díjazásakor a közalkalmazottakról szóló 1992. évi XXXIII. törvény végrehajtásáról a közoktatási intézményekben című, 138/1992. (X. 8.) Korm. rendelet 16. §-a szerint kell eljárni.
2.) . Az önkormányzat egyetért azzal, hogy a közoktatási intézményeikben a tanórai felügyelet esetében, amennyiben az a kéthavi tanítási kereten túl esik, - a jogi szabályozásnál kedvezőbben - 50 %-os óradíjjal történjen a tanórák elszámolása. Ehhez az önkormányzat többletforrást nem biztosít.

II. A tanítási időkeretet csökkentő távollét kidolgozásáról
3.) Az önkormányzat mint fenntartó egyetért azzal, hogy a fenntartásában működő közoktatási intézményekben a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. tv. 1. sz. melléklet Harmadik rész II. fejezetének 6. pontjában meghatározott tanítási időkeretet csökkentő távollétek körébe a következőket beszámítsák:
a) osztálykirándulások tanulókísérete pedagóguslétszám / 1 nap / tanév mértékben,
b) tanulók tanulmányi és sportversenyekre történő kísérése, valamint beiskolázási rendezvényeken, konferenciákon és értekezleteken való részvétel: pedagóguslétszám / 1 nap / tanév mértékben, a Városi Óvodai Intézményben 50%-os mértékben.
4.) Az önkormányzat az a) pontban meghatározott távollétek beszámításához többletköltséget nem biztosít; a b) pontban felsorolt távolléteket a heti óraszámok tervezése során a következők szerint kéri tervezni: pedagóguslétszám x 4,33 /36 hét.
5.) A 2009. évi költségvetés tervezése során az e határozat 3.b) pontjában szereplő feladatok ellátásának költségeit külön kell kimutatni, azok forrásairól a képviselő-testület pénzügyi lehetőségeinek függvényében dönt.

Felelősök az 1-4. pontok esetében: Debreczeny Zoltán, Janóné Rácz Ildikó, Nagy Lajos, Varga Vincéné, Szabó Tamás és Lovász Beatrix iskolaigazgatók
Az. 5. pont esetében: Kecze István polgármester
Határidő: folyamatos, a 4.és 5. pont esetében 2009. február 24.
Erről értesülnek:
1. Kecze István polgármester
2. Gönczi Károly bizottsági elnök
1. Városi Óvodai Intézmény
2. Arany János Általános Iskola
3. Kossuth Lajos Általános Iskola, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat és Diákotthon
4. Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

2/2

5. Illéssy Sándor Szakközép- és Szakiskola
6. Móricz Zsigmond Gimnázium, Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium
7. Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Osztálya
8. Polgármesteri Hivatal Intézményi Osztálya


 

« Vissza
Vissza a főmenübe